Webcafe

С Русия няма какво да делим

Юлиан Попов
30.05.2018, 17:28 (обновена 01.06.2018, 20:44)
владимир путин

Снимка: © Министерски съвет

Дали я обичаме или мразим, истината е, че с Русия няма какво да делим.

Не сме съседни страни, политическите ни отношения се определят от нашата обща политика на ЕС, икономически Русия е средно голяма (колкото Испания) и е крайно затворена, непредвидима и трудна за пробив.

Износът ни за там е малък и няма как значително да се увеличи, вносът е измамно голям, но това е заради вноса на горива.

След принудата на ЕК над "Газпром" (процес, в който ние се държахме срамно мълчаливо и некомпетентно) газът в много голяма степен ще загуби националния си произход и ще се превърне в пазарен газ.

Възможностите на Русия да определя цени и правила са силно свити и ако ние искаме нещо да се случи в сферата на газа, трябва да работим у нас, в Югоизточна Европа и в рамките на ЕС, не в Русия. Разбира се, тази реалност е в силен разрез както са русофилските, така и с русофобските настроения. Но е реалност. Трябва ясно да я приемем и ясно да я заявяваме и пред Русия.

Историите за славянско братство, православна общност и духовно единение са толкова адекватни, колкото това да градим отношения с Египет на основата на общо минало (при това с Египет сме прекарали доста по-дълго в една империя, отколкото с Русия).

Проблемът с Русия идва от пропагандната сантименталност и митология, които подвеждат много хора и в България, и в Русия.

Вземете молив и лист хартия и сметнете всички потенциални икономически изгоди от малко по-добри или малко по-лоши отношения с Русия и ще видите, че разликите са нищожни. Дори износът ни към Русия да се удвои или напълно да изчезне, това няма да има никакво сериозно отношение върху икономиката ни.

Във всички тези сметки обаче ще трябва да включите огромните щети, които некомпетентните отношения с Русия нанасят на България - главно през корупционни транзакции и не по-малко през корупционните очаквания.

Що се отнася до Чехов, Толстой или Чайковски, тях може да ги четем и слушаме независимо от температурата на дипломатическите и икономическите отношения с Русия.


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

40 скучко | 01.06.201814:24

"...Проектът "Северен поток" 2 ще удвои количеството природен газ, което Русия ще може да насочва пряко към нуждаещата се от енергоносители Германия от нови залежи в Сибир, като умишлено заобикаля Полша и Украйна..."

"...Проектът „Северен поток“ 2 предвижда изграждането на две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Общата стойност на тръбопровода се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта е руският газов холдинг „Газпром“. Европейски партньори по проекта са германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell..."

Бе ,Роки, като прайш препратки към източници барем ги чети преди това бе, че олекваш по тезите дето подържаш. Я кажи къде в тръбата ще се включат други доставчици на гази кои ще са те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

39 TheRock | 01.06.201813:01

Борисов – молещиятЕто какво каза българският премиер: „Благодарен съм за това, което президентът Путин е правил, защото винаги аз съм бил виновен и аз съм бил този, който е създавал напрежение – имали сме много телефонни разговори. И в най-трудни времена, когато съм казвал, че искам да говоря, винаги ми е давал отговор. И винаги е казвал: „Не съм аз виновен, ти си виновен“. Това е истината, която в нашите разговори винаги е била“.

„Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички газопроводи. За да сме принципни, отказахме всичко. Тогава бяха най-тежките ни отношения с Русия, но благодаря на Путин, че не ми държи карез. По-големият прощава“. И още: „Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод. Старшият брат винаги прощава“.Руската агенция ТАСС цитира Борисов от срещата му с руския премиер Дмитрий Медведев: „Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов за възможността да се срещнем с вас“.

Според ТАСС именно Вадим Алекперов е уредил срещата, за която не било сигурно, че ще се състои до последния момент.

Алекперов е президентът на Лукойл.Спомнете си хвалбите на Борисов как звънял по всяко време на турския президент Ердоган, на германския канцлер Меркел, на председателя на ЕК Юнкер, на „приятеля“ Орбан, как тупаше по рамото президента Макрон, говорил по телефона с президента Тръмп, папи го галели по главата… И този световен колос не можал да си уреди среща с Медведев?! Този факт, освен, че показва пренебрежението на Москва към Борисов и България, но поражда съмнения за ролята на Лукойл в отношенията София - Москва. И за управлението в България също. Може би тук някъде се крие и отговорът на загадката, защо от години Лукойл – България няма отчетен един лев печалба у нас. Алекперов е бизнесмен от „висшата лига“. Притежава 14,5 млрд долара. Но когато един премиер му благодари публично, че му е уредил среща, това унижава не само него, но и всички българи. Комплексите на Борисов не ни интересуват, но се опитваме да запазим достойнство като нация. Думите на Борисов не са комплимент и за Алекперов, ако разумът все още има някакво значение…Къде е заровено кучето…
https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/putin-darja-borisov-kato-stara-pushka-novobranets-lukoil-dounizi.html
-===-===-===
Позор!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

38 TheRock | 01.06.201811:48

Там има доста материали.
В investor.bg също.
В този газопровод освен Газпром инвеститори са още 5-6 компании, които се занимават с добив,транспортиране и продажба на газ, логично е да се предположи че освен руска ще им газ и от техните находища.
Схемата също е важна, защото руснаците могат да продават газта на Германия и тази газ става "германска" и влиза като такава на територията на Германия и с изискванията на ЕС всичко е ОК.
Ако Русия продава газта на България и газта вече е българска, няма проблем да си я транзитираме и продаваме, но нашите "братушки" не искат да ни направят "играчи".
Сещаш се защо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

37 скучко | 01.06.201811:38

Роки, не нам къде ме прехвърляш но ако това е линк към анализа на Илиан Василев, то не даваш отговор на въпроса ми: Каква друго освен путинска газ ще минава и каква газ минала по същата тази тръба ще реекспортират германците за други страни членки на ЕС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

36 TheRock | 01.06.201811:01

скучко | 01.06.201810:49
http://bulgariaanalytica.org/tag/%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-2/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

35 TheRock | 01.06.201811:00

Три шамара за Борисов
Велизар Енчев
В рамките на 72 часа три държави тежко шамаросаха нашия премиер и му показаха колко скъпо ни струва наведената му поза пред Брюксел и Вашингтон.

Първо, македонският премиер Зоран Заев извъртя пореден номер на софийския си приятел и обяви, че почти е договорил с гърците името "Република Северна Македония". Ако Скопие и Атина наистина се обединят около това име, то е откровена териториална претенция към Пиринския край, който в географско отношение е част от Северна Македония. Седмица по-рано Заев упорито настояваше за името "Илинденска Македония", отлично съзнавайки, че подобно наименование е грозно присвояване на чисто българското Илинденско-Преображенското въстание от 1903-та.

Заради натиска от НАТО и ЕС, досега Борисов даде всичко, което поиска Заев, но получава шамар след шамар от скопския си колега. За разлика от отстъпчивия Борисов, Алексис Ципрас твърдо държи на това условие: Ако македонците искат членство в НАТО, да променят конституцията си и премахнат член 49, задължаващ Скопие да обгрижва "македонските малцинства" в съседните държави...

Ако за Борисов македонският шамар е унизителен, руският удар е направо съкрушаващ.

Само час след срещата "Путин-Борисов", говорителят на Кремъл Песков категорично отрече двамата да са се договорили за тръба от "Турски поток" към България или за втора тръба от "Турски поток" директно към нашата територия. Пестеливият на думи Песков бе категоричен: "Не, не са се договорили. Не е била и целта да се договорят, не е имало възможност за преговори между президента и министър-председателя, за да се договорят за това." По думите му няма как отклонението да се реализира, защото няма необходимите гаранции от Европейската комисия и България.

Опровержението на Песков е международен скандал, защото Борисов твърдеше обратното. До момента обществените БНТ и БНР пазят пълно мълчание и така съзнателно дезинформират обществеността.

Третият шамар дойде от Унгария, след като унгарският външен министър отхвърли предложението на България за мигрантски квоти и обвини София, че налага проект, представляващ сериозна опасност за Европа. Външният министър Екатерина Захариева гузно замълча, а бе длъжна да отговори на унгарския си колега. Но какво да каже госпожата, след като самата тя защитаваше абсурдната идея на Борисов, повтарящ като папагал идеята на Меркел за преразпределение на мигранти в рамките на ЕС.

Нека сложим ръка на сърцето и се запитаме: След три геополитически шамара (и то в рамките на три дни!), не е ли време за оставката на премиера? Дипломация не се прави със страстни прегръдки и унизителни поклони!
https://news.bg/comments/tri-shamara-za-borisov.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

34 TheRock | 01.06.201810:53

Евгений Дайнов в социалната мрежа:

Борисов е помолил точно Путин – който нахлува в чужди държави и сваля пътнически самолети – за прошка за това, че България е член на ЕС и НАТО?
Този човек не просто ни опозори. Той опозори и ЕС, бидейки негов председател, макар ротационен. Но с това бедите не свършват.
Това, неговото, е вече държавна измяна. Има си текст в Наказателния кодекс: Чл. 103.(Изм. – ДВ, бр. 10/93 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

33 TheRock | 01.06.201810:52

Хеттрикът на Борисов при Путин:
http://www.segabg.com/pic/12782/907309-l.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

32 TheRock | 01.06.201810:50

- Тези дни се заговори за „Турски поток“, който да бъде продължен през България за Италия, намеква се и за натиск, който може да бъде оказан на страната ни?

- Трябва да е ясно, че „Южен поток“ беше спрян не поради наша „вина“, а поради нежеланието на „Газпром“ да се съобрази с правилата на ЕС : първо, да се даде възможност през тръбата да преминава природен газ и от други доставчици, и второ - „Газпром“ да няма съсобственост в преносната мрежа на „Южен поток“. Тези две условия не бяха приети от руската компания. Това са причините поради които Русия започна да строи „Турски поток“, тъй като тези правила не важат за Турция, която не е членка на ЕС. В случай, че втората тръба на „Турски поток“ бъде ориентирана към България, тези правила категорично трябва да бъдат спазени отново. Илюзия е ако някои си мислят, че България ще бъде просто и единствено транзитираща страна. Достигайки нашата граница, природният газ от „Турски поток“ трябва да се яви като част от природния газ на българския газов хъб. България може да бъде съществен и важен газоразпределителен център на Европа, ако престане да бъде транзитираща страна. В момента ние сме такава страна за руския газ, а по правилата на ЕС това не може да съществува.
==
Дебилен дъртак, сега става ли ясно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

31 скучко | 01.06.201810:49

Роки, не че нещо ама дали по "Северен поток 2" ше тече и друг газ освен путински Чуди се
   

оценка

+0 -0