Webcafe

Смъртта на дебата

АПАлександър Петров
14.05.2019, 15:55 (обновена 16.05.2019, 15:19)
Дебатът Йончева - Габриел

Снимка: © Стопкадър (Нова телевизия)

Антидебатът Йончева-Габриел - скука и наизустени реплики

За който не е разбрал, Нова телевизия успя да събере водещите кандидати на двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП - съответно Мария Габриел, евродепутат и еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, и Елена Йончева - журналист и депутат в Народното събрание на България.

Ако не сте го гледали, честно казано - не сте изпуснали много. Защото това, което у нас очевидно минава за предизборен дебат "на върха", може да се приеме само за бюджетна версия на истинското нещо.

И ако трябва да използваме по-остри думи по случая, пародия на дебат би звучало много на място.

Но да започнем още от самото начало.

Някъде някога, в зората на сутрешните блокове в България някой си е решил, че политиката е удачно занимание за 8 часа сутринта и е настоял, че именно тогава трябва да се канят важните политически събеседници, защото вечерният праймтайм, разбира се, е посветен на турски сериали и риалити шоута.

Елементарната политическа логика е, че за дебати от такъв ранг (все пак става въпрос за водачите на листите на двете най-големи партии в страната), ще има достатъчно реклама, която да привлече зрителски интерес, ще има повече подготовка, и ще се даде часови пояс, към който повече хора ще обърнат внимание.

Каквото и да си говорим, голяма част от целевите избиратели, които биха имали интерес да гледат подобен дебат, или пътуват за работа, или точно са стигнали. Сутрин е време за подготовка за работния ден, за изпращане на децата на училище или на детска градина, за пиене на първо кафе и разглеждане на социалните мрежи. Голям и важен политически дебат от 43 минути трудно би могъл да се вмъкне във всичко това и да му бъде обърнато дължимото внимание.

Тук идва обаче и вторият въпрос - а заслужава ли да му се обърне внимание?

На теория - да. Както казахме вече - това са лицата на двете най-големи партии в страната в предизборна ситуация. Същевременно за пръв път от над десетилетие социолозите дават преднина за БСП пред ГЕРБ.

Това, което Мария Габриел и Елена Йончева представиха като предизборен дебат, беше откровено скучно и лишено от по-сериозен смисъл. Да, двете кандидатки бяха там, относително спазваха правилата и дори говореха по актуалните теми.

Но то не беше нищо по-различно от добре познатите опорни точки, които двете партии вече са пуснали в обращение: от вмешателството в кампаниите от страна на премиера и президента, през корупцията в България и схемите с еврофонодве, до общата сигурност на Европа.

И може би в това е проблемът - Йончева и Габриел не произведоха абсолютно нищо ново, важно и значимо, което да убеди някой разколебан във вота си човек.

Ако политическият дебат е изкуството да се фехтоваш с думи, то сблъсъкът между двете изглеждаше като първи урок за начинаещи - сблъсък на наизустени фрази, наизустени аргументи и дори наизустен нервен смях, пускан на уж правилните места. С други думи - много празни приказки уж по актуални теми.

Йончева и Габриел се надпреварваха в дисциплините по излишно сложно говорене, цитиране на никому известни членове от закони и демонстриране на суховата оригиналност в нападките срещу опонента. Крайният резултат - усещане за изкуственост и дървеност в целия този "спектакъл".

Разбира се, тук вече и от двете партии вероятно ще са скочили с критики към казаното по-горе, вярвайки, че тяхната представителка е съкрушила с аргументация и представяне опонентката си, а авторът на този текст абсолютно нищо не е разбрал. Може и така да е.

Въпросът е, че този "дебат" беше всичко, което един истински дебат не трябва да бъде - кара те да превключиш канала.

Отегчително до болка представяне и изпитание за сетивата на зрителя, което приключва веднага щом той си спомни, че животът му е твърде кратък, за да го пилее за подобно нещо.

Това, което трябва да е върхът в шоуто на политиката, е обърнато наопаки с надеждата да се разбягат максимален брой хора и накрая да си останат само нашите. А това е смъртта на дебата.

Oще: антидебат  дебат  елена йончева  мария габриел  нова телевизия  празни приказки  скука  сутрешен блок 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

2 MarkModel13 | 15.05.201911:53

Какъв ли е този пакет ТВ, който има една-единствена програма - БНТ ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

1 deaf | 15.05.201906:45

Авторе,

дебат не може да се получи защото и двете са патологични лъжкини! И точно тази дума трябваше да използвате Петров:ЛЪЖКИНИ!

П.П.

Що се отнася до турските сериали,ако трябва да избирам предпочитам тях да гледам вместо руските тъпи филми с които ни залива БНТ.
   

оценка

+0 -1