Webcafe

Оръжието на страхливците

Антон БировАнтон Биров
28.03.2018, 17:56 (обновена 29.03.2018, 19:57)
жена

Снимка: © pixabay

Да залееш някого с киселина показва слабост, не сила

Една 36-годишна жена лежи в болнично легло в "Пирогов", а четвърт от тялото й е покрита с изгаряния. Тази жена се казва Ажда Ибрахимова.

На 26 март вечерта Ажда е причакана пред жилищния си блок на булевард "Александър Стамболийски" в столицата. Мъж, макар да използваме това определение само, за да обозначим пола, но не и поведението му, застава пред нея и я залива с киселина. Кожата на жената започва да гори, а писъците й огласят булеварда. Нападателят бяга, а съсед се притичва на помощ на пострадалата Ажда.

В действителност нищо не е в състояние да й помогне. Макар да се надяваме да грешим, Ажда може би никога няма да се възстанови след това, което е преживяла. Нито физически, а още по-малкото психически. Нейният живот в една или друга степен е съсипан и то само за няколко секунди.

Причината тя да лежи в това болнично легло е не друго, а слабост. Не в нея, а в извършителя на грозната атака - без значение дали става дума за физическия такъв или поръчителят, ако става дума за различни хора.

Атаките с киселина са опит за проява на сила; да докажеш, че доминираш над жертвата си. Без значение дали мотивите са свързани с лични или бизнес взаимоотношения, подобен тип нападения са един вид твърдение - нападателят или поръчителят по един примитивен начин се опитва да каже "аз победих, аз съм отгоре, а ти пищиш в краката ми". Когато става дума за престъпление от ревност, налице е и логиката "Щом аз те нямам, никой няма да те има", което според извършителя ще бъде постигнато, ако жената бъде лишена от външната си красота.

Естествено, реалността е различна от тази моментна илюзия. За да се стигне до момента на нападението, нападателят вече е загубил и жадува за отмъщение. С подобно деяние той губи себе си - лишава се от човечността си. Не можем да го характеризираме дори с животно, защото животните не причиняват такива наранявания умишлено.

Водещото при атаките с киселина е, че те винаги са умишлени престъпления. Замислете се - кой ходи с шише с киселина в джоба си?

Хайде, все ще се намери друга причина човек да държи в себе си нож или огнестрелно оръжие - било то за лична защита или професионален дълг. В определени конфликтни ситуации това оръжие може да бъде извадено с цел сплашване, а дори използвано срещу другата страна. Никой обаче не не се разкарва по улицата с шише с киселина, защото "работата му го изисква" или "за всеки случай".

Самият характер на това престъпление показва, че хората, които прибягват до него, са отделили време, за да го обмислят и планират. Дори жертвата да е случайно избрана, което се случва по-рядко, самият акт е планиран предварително, избрани са мястото и времето. Заливането с киселина не е нещо, което човек извършва в състояние на афект. То не е импулсивно деяние.

То е хладнокръвно посегателство на другия - но не над живота му, а над неговата личност.

Използваш подобно средство, когато искаш да причиниш едно дългосрочно страдание. Първо, това страдание е физическо, защото изгарянето от киселината предизвиква ужасяваща болка. Второ, то е психологическо и емоционално. Киселината цели не да отнеме живота на жената, а нейната външност, нейната привлекателност и самочувствие.

Физическите белези може и да бъдат прикрити с пластична хирургия, но психическите такива остават до живот - от вечния страх, който обсебва съзнанието на жертвата от момента на атаката; през липсата на доверие в хората, усещането, че с външността си са загубили своето място в обществото; до изолацията, била тя доброволно или предизвикана от същото това общество, склонно да се отдръпва от различните. Налице са притеснение, депресия, стрес.

На трето място атаката с киселина нанася щети и на социалния статус на пострадалата. Лишава я от професионални възможности, лишава я и от контакти. Преживяното може да унищожи един брак - не заради физическите травми на жертвата, а заради пълната загуба на увереност и на вяра, че партньорът й я подкрепя и иска да бъде с нея. Може да попречи и на една необвързана жена да потърси такъв партньор, с което няколко секунди я обричат на цял живот самота.

Това са победите, които нападателите търсят, може би дори несъзнателно. Страданието, което те причиняват, не е просто моментно. Целта му е да е вечно. Калпав опит за доказване на доминация. Не е случайно, че подобни престъпления са разпространени в страни в Южна Азия и Африка, където налице е ясно изразено неравенство между половете, а жените са в подчинена позиция спрямо мъжете.

Проблемът е, че такива нападения има и у нас. Едно такова действие наранява не само жертвата, а и цялото ни общество. Страхът се прокрадва в жените и отнема усещането им за безопасност. За мъжете остава тревогата дали нещо подобно няма да се случи и на близките им, както и срамното петно, което подобно деяние лепва върху целия пол.

Защото нападащият с киселина не е мъж. Той е някаква пародия на такъв. Неуверен, страхлив и жалък индивид, лишен от морал, който може да мисли, че "печели", а всъщност копае ново дъно в моралната стълбица.

А на пострадалите им остава само едно - да се борят. Колкото и трудно да е, колкото и време да отнеме, да намерят сили да се възстановяват и да намерят своя нов път в живота. Защото така загубата за нападателя вече ще бъде наистина разгромяваща.

Oще: агресия  жени  киселина  нападение  полове  престъпление  психология 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2014, 17:54

10 Neo | 01.04.201821:15

Доживотен затвор... По малко ми се струва нередно за причинените страдания... И в единия и другия случай страданието ще е доживот...за съжаление...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

9 To | 29.03.201820:27

С нещо ми напомня Ана Заркова...а сега - баклава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2016, 22:45

8 Расате | 29.03.201817:10

Защо не изчакате да има резултат от разследването на полицията. Може пък жертвата да се окаже не толкова бяла, може да е жест на отчаяние от липса на правосъдие например, или някакво недоказуемо престъпление. Винаги скачаме срещу нещо, поднесено ни СМИ без даже да мислим дали е вярно, или даже дали е възможно. Последен пример е "отравянето" на някакъв предател. Защо да го тровят, когато да го застрелят е 1000 пъти по-лесно и по-бързо. Това ми прилича на испано-американската война, когато САЩ взривяват собствен кораб с моряци и използват това като претекст.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

7 rare case | 29.03.201809:31

Ако осъдят убиеца му и го вкарат в затвора, би имало и един убиец по-малко.

То и с прасетата е така по Коледа - на никого не му е мъчно muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

6 bludniq_sin | 29.03.201807:33

"Защото нападащият с киселина не е мъж. Той е някаква пародия на такъв." Аааа уеба (конкретно, авторе), кви са тия стреотипи, какви са тия сексистки коментари? Има ли значение от какъв пол е жертвата и дееца? Защо си позволявате да предполагате пола на дееца? Той може да се самоопределя като жена или да е флуиден? Даже предлагам за да не проявявате в бъдеше дискриминация като тази, която проявявате сега, вече да не презюмирате и да не споменавате пола на хората, за които пишете в статиите си. Иначе изпадате в стереотипи което е назадничаво и неандерталско. Човек заля човек с киселина. Точка - законът не прави разлика и не наказва различно престъпниците според пола.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 28.03.201823:56

deowin | 28.03.201821:25

Дракон, не виждам някой да е "викал" нищо такова. Успокой се и прочети статията.
---
Спокоен съм и я прочетох - из цялото нещо се набляга повече на използваното оръжие, отколкото на самото престъпление - от заглавието почти до края.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 28.03.201823:06

>в Пловдив има един Плъх по-малко

Ако осъдят убиеца му и го вкарат в затвора, би имало и един убиец по-малко.
Не е лошо за начало.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 28.03.201822:14

Написаното е човешко. И затова е рядко срещано.
Опитвам се да си представя първия ужас от изгарянето.....след това са лекарите, да спасят живота, а след това - остатъка от него.
Вече убиват и тези, които правят баклава.
Убийците празнуват.
Спомням си, че в Пловдив има един Плъх по-малко.
Не е лошо за начало.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 28.03.201821:25

Дракон, не виждам някой да е "викал" нищо такова. Успокой се и прочети статията. Ако не ти харесва изразеното мнение, кажи защо конкретно, вместо да си измисляш лесни за борене сламени човеци. Недостойно е някак. Неуместно в случая също, бих казал.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 28.03.201820:11

Викате, ако я беше пребил, щеше да е истински мъж?
   

оценка

+1 -2