Webcafe

Така си отидоха империите

webcafeДияна Костова
23.03.2018, 14:42 (обновена 27.03.2018, 13:09)
Facebook

Снимка: © Getty Images

Всички сме приятели, всичко е безплатно, а някой друг е така добър да се погрижи за подредбата на приоритетите ни. Докато къщата от карти не рухне.

"Много хора се опитват да всяват разделение. Това беше основна тактика, която руснаците използваха при изборите от 2016 г. По-голямата част от активността им не беше директно насочена към изборите, доколкото можем да видим от данните, с които разполагаме, а беше насочена към простото разделяне на хората.

Например, създават група за подкрепа на имиграционната реформа, след което създават група срещу нея. Целта им беше да настървяват потребителите едни срещу други"

Марк Зукърбърг пред CNN

 

Това признание звучи едновременно логично и парадоксално: Facebook e феномен, който обедини над 2 милиарда души в общност, а се оказа инструментът, който помогна за създаването на най-дълбоките процепи в обществената материя.

Някога силата на големите държавници се мереше по способността им да мобилизират - независимо от различията на хората по възраст, пол, семейно положение, образование и религия. На теория, Зукърбърг има капацитета да владее света, без да ръководи политическа формация.

Facebook е по-голям от най-голямата национална държава, активното му "население" е два пъти по-многочислено от гражданите на страните-членки от НАТО. Подобно влияние и лоялност не се постигат без насрещна стойност.

В замяна на достъп до личното пространство на потребителите си, Facebook създаде универсалната илюзия за подредена, защитена, самодостатъчна и уютна среда, каквато трудно се постига в самотата и изолацията на реалния живот.

Перфектната утопия: Всички сме приятели, всичко е безплатно, а някой друг е така добър да се погрижи за подредбата на приоритетите ни.

Само че приятелството не се мери по количеството, а по качеството на връзките между хората - няма как да изпитваш дълбока емоционална привързаност, лично доверие и емпатия към 5000 души едновременно. Воайорският интерес към живота на другите не е любов. Рано или късно контекстът се изчерпва, досадата надделява, чуждият хумор става плосък, чуждото мнение - натрапчиво.

Цената е измерител на стойността - когато сервираш "безплатна" порция евтини фалшиви новини редом до "безплатни" качествени журналистически разследвания, двата продукта стават еднакво (мало)ценни в съзнанието на потребителите.

Когато приоритетите се подреждат по непрозрачни алгоритми и в интерес на вътрешнозаводската производителност, това не е удобство, а лабораторен експеримент без право на обжалване.

Ако някога мощта на нацията се изчисляваше във физическата готовност "да се бием по бреговете, по десантните площадки, в полетата и по улиците и никога да не се предадем" (по Чърчил), днес влиянието на общността се мери по единицата за пасивност - да си мръднеш пръста, да кликнеш на един бутон, да засвидетелстваш фалшива принадлежност.

Рано или късно тази къща от карти ще рухне. Вътрешните й дефекти водят до обезценяване на стойности и безкрайно фрагментиране. В политиката това е формула за фалит.

Раздробяването по индивидуални предпочитания не води до нищо друго, освен до неспособност за разпознаване на най-малко общо кратно, на някакъв взаимноизгоден общ интерес.

Всеки дребен конфликт на емоционална база води до изтощаване на енергията, до демобилизация и до усещане. Вземете пресните примери от обществения дебат в България. Има ли изобщо тема, по която да не се изпокараме до кръв: За или против мигрантите? За или против Истанбулската конвенция? За или против Трети март - национален празник? За или против казармата, бурките, носиите, "джендърите", пушенето на закрито, неизбежната отбрана, Робинзон Крузо в учебника за 3-ти клас, камерите в детските градини,...

Да намериш единен принцип в тази суматоха от противоречия граничи с невъзможното - дори опорни понятия като "либерализъм" и "консерватизъм" стават нелепи, неприложими в подобна среда.

Може би Facebook ще надживее и тази криза. Може би следващата социална мрежа ще е платформа на нишови високопрофесионални групи с платен вход. Може би от Вавилон насам човечеството е обречено на спор и неразбирателство.

Истинската власт винаги е била в ръцете на онези, които умеят да разграждат, да фрагментират и да корозират връзките. Да разделят и да владеят. Така са съсипвани цели империи, чиято военна мощ е била непобедима.


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

8 SamVaims | 25.03.201821:01

"Ей, ТрамВаймс, ама разбираш ги ти тия работи бе, начи! Ученото си е учено и това си е! "

Ей, Докс, ти нали нещо щеше да ме разследваш, за антируските ми постовете тук. От кога те чакам да го направиш, изчака ми се чакането.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 25.03.201820:43

Мисля, че вмъкването на теми относно Истанбулската конвенция и джендър теорията е като отваряне на стари рани, и е извън основната тема.
Освен това Фейсбук разчита на доброволното присъединясане, а не на принуда, и по тази причина надали скоро ще се разпадне подобно на империите съществували в историята. Такава теза е доста неиздържана. И проблема с разделението не е в платформата на фб, а липсата на толерантност към чуждото мнение.
В крайна сметка фб разчита на това, че дава достатъчно възможности на всеки потребител да осигури своя комфорт като разприятели или блокира неудобните за него хора или активности. Нещата опират до лична еманципация от предразсъдици и ефективно управление на информационния поток.
И надали ако някой не може да се справи с управлението на информация във фб ще открие някое по-удобно информационно поле, където всичко да е о'к.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 25.03.201819:39

Ц, ц, ц, ц!
Ей, ТрамВаймс, ама разбираш ги ти тия работи бе, начи! Ученото си е учено и това си е!

Чухте ли бе? И, от сега нататък да не съм чул за никакви единни принципи, мринципи и тинтири-минтири, ясно!? Разбрахме ли се?! А така. Добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

5 SamVaims | 25.03.201815:06

"Всеки дребен конфликт на емоционална база води до изтощаване на енергията, до демобилизация и до усещане. Вземете пресните примери от обществения дебат в България. Има ли изобщо тема, по която да не се изпокараме до кръв: За или против мигрантите? За или против Истанбулската конвенция? За или против Трети март - национален празник? За или против казармата, бурките, носиите, "джендърите", пушенето на закрито, неизбежната отбрана, Робинзон Крузо в учебника за 3-ти клас, камерите в детските градини,..."

Точно така трябва да бъде! Този тип спорове са живителната кръв, която тече във вените на всяка една демократична държава. Да намериш единен принцип е равносилно на това да си член на държава с тоталитарно управление.
Ярко и неповторимо изключение за единомислието сред българския народ е актът на Съединението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 25.03.201812:38

Споко. На Цукърбърг няма да му се наложи да продава бентлито. 50-те млрд ще си ги навакса. Тая империя се основава на човешката глупост, а тя, според Айнщайн, е безкрайна.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

3 Spider | 25.03.201812:24

Да рухва. Сураттефтера отдавна не важи. Боли ме шмайзера на колко милиона милиарда долара се оценява тая глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

2 Spider | 25.03.201812:24

Да рухва. Сураттефтера отдавна не важи. Боли ме шмайзера на колко милиона милиарда долара се оценява тая глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

1 dimis | 24.03.201816:43

Фацебук да рухне?! Как мислите може да бъде допуснато това, за един компания, чията пазарна стойност в момента се оценява на около 160 милиарда долара (а е стигала и до двеста)?
Да, в момента има скандал със Cambridge analytica, но те ще се оправят, не се безпокойте за тях.
За принципните ви разсъждения обаче съм напълно съгласен. Тази "мрежа" има успех заради все по-нарастващата отчужденост и самота на съвременния западен индивид, на някои даже има замества неясната идентичност.
   

оценка

+0 -0