Webcafe

Политическа пиеса в 4 действия: Чие е Илинденското въстание

АПАлександър Петров
10.08.2018, 17:12 (обновена 13.08.2018, 15:43)
Бойко Борисов

Оставете националната чест, това е политика за вътрешна употреба

На Балканите никога не знаеш дали съседът ти е най-добър приятел, дали ти завижда, или ти крои някой подъл номер, за да си присвои част от междублоковото пространство. Така е и в политиката - да разпалиш публично надвикване сред български и македонски националисти не беше особено трудно. Последният повод се оказа спорът чие е Илинденското въстание.

Според Зоран Заев "въстанието е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества". Според Корнелия Нинова - това е повод за междудържавен скандал.

На свой ред, министър-председателят Борисов се видя длъжен да се покаже достатъчно патриот след това предизвикателство и отправи призив към Заев "да си мери приказките". В крайна сметка се стигна до извинение от страна на Скопие и призив да се държи на трудно скрепеното приятелство, без да се обръща внимание на политически изказвания.

Проста пиеса в 4 действия, довела до лек скандал в средата на лятото. И все пак зад всички тези привидно кухи реплики, които политици от България и Македония си отправят, стои нещо повече - обикновена политика за вътрешна употреба и един залог с висока цена.

Това, което не трябва да забравяме, е, че Зоран Заев се е заел с доста мащабна задача, за да обърне страната си към Запада, да я вкара в НАТО и в чакалнята за ЕС. А това изключително много зависи от изхода на предстоящия референдум за смяна на името на страната.

Самата тема на референдума - промяна на конституционното име на страната, за да се угоди на чужд държавен интерес, който на свой ред да отвори пътя на Скопие към Брюксел и НАТО, е меко казано проблематична. Особено за население, което години наред е възпитавано в шовинизъм.

Срещу Заев вече има не едно и две обвинения в предателство на националните интереси и потъпкване на националната гордост на страната. И това - отделно от обвиненията в слугинтаж на ЕС, Гърция, САЩ и дори България.

Също така важен фактор е, че правителството на Зоран Заев не само е коалиционно, но то е издигнато и от партии, които не са първа политическа сила. На последните парламентарни избори неговите социалдемократи бяха втори, а коалиционните им партньори от албанската етническа партия Демократичен съюз за интеграция са трети.

Това дава възможност на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ (партията на бившия премиер Никола Груевски) да претендира за най-голяма подкрепа. А ВМРО-ДПМНЕ е против промяната в името.

И агитира активно срещу нея, залагайки на това, на което е залагала винаги досега - послания за лоши съседи, накърнена национална гордост и реваншизъм. Тези теми все още работят в едно общество, което от 1945 г. насам е облъчвано, че е наследник на великата империя на Александър Македонски, а в продължение на последните 11 години беше третирано с още от тази пропаганда. Промяната след тези 11 години няма да се случи за ден.

Някои навици, особено тези свързани с националното самосъзнание, умират трудно, но за сметка на това са изключително лесни за възраждане.

Затова и Заев трябва да внимава с посланията и да балансира със свои изказвания за патриотизъм, гордост, прогрес и т.н. И от време на време да угажда на тълпата, заставайки зад национални символи и празници. Неговото изказване за македонския празник беше изцяло предназначено за вътрешна употреба.

Същото обаче се отнася и за Корнелия Нинова. Размяната на обиди и нападки между БСП и ГЕРБ е вече стар ритуал, който лидерката на социалистите сякаш за нищо на света не би нарушила.

И когато такова изказване, засягащо по някакъв съмнителен начин националната гордост на България, й падне, то е поредният шанс за атака по посока Борисов. Особено ако той, воден от своята си външна политика на умиротворител и водител на Западните Балкани към правата европейска вяра, не каже нищо по темата няколко дни.

Разбира се, за нея е важно приятелството между двата народа, а самият Зоран Заев й е колега в левицата и (по нейни собствени думи) личен приятел, но националната гордост над всичко!

Има достатъчно много играчи, които биха били безкрайно доволни от нов срив в отношенията между България и Македония и от люшкането на поредната вълна на национализъм, която да доведе до провал на референдума през септември.

Проста пиеса в 4 действия, която вдигна шум и в Македония, и от която всички участници опитаха да извадят дивиденти. Доколко успяха е спорен въпрос. Нещо като "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", ама всички напират да се изкарат Балканджията родолюбец.

Само дето и историята, и празникът, посветен на падналите герои, и националната гордост тук са без особено значение. Те са просто дъвка за партийните импровизации и надцаквания.

Колкото до паметта - тя е на всички онези, които почитат борците за свобода, независимо от коя страна на границата се намират. А в това място за политика няма. Или поне не би трябвало...

Oще: бойко борисов  бсп  вмро-дпмне  въстание  герб  зоран заев  илинден  илинденско въстание  корнелия нинова  македония  национализъм  национална гордост  национална чест  патриотизъм 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.