Webcafe

#МИТОО

Светослав ИвановСветослав Иванов
03.06.2018, 17:17 (обновена 04.06.2018, 18:08)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Митата, които САЩ налагат, са началото на търговска война

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите тук.

От утре, светът ще е много различен. И изобщо не се шегувам.

Защитните мита, които Съединените щати налагат върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз са очакваното начало на търговска война с неясни и непредвидими последствия.

Много периферни производства ще бъдат засегнати, защото много повече хора са заети в отрасли, които консумират стоманата и алуминия, отколкото заетите в производствата на самата стомана и алуминий. Така американският президент Тръмп изпълни предизборното си обещание към „сините якички” от Ръждивия пояс – десетки, стотици хиляди работници, които му дадоха гласа си на изборите през 2016 г., показвайки среден пръст на европейските си съюзници по брутален начин.

В следствие точно на такива действия, Европа поглежда на Изток – към Русия, към Индия, към Китай. А това е много сериозно раздвижване на геополитическите пластове, което най-малкото обърква хората. Създава се вакуум, в който веднага се впиват китайски, руски и дори арабски капитали.

Объркани са и русофили, и русофоби, и американофили и американофоби. Тръмп гледа на света в контрасти – приятели срещу врагове. Ако не си в групата на едните, си в групата на другите. Саудитците са приятели, иранците са врагове. Израелците са приятели, палестинците са врагове.

Къде попада Европа с новите мита върху алуминия и стоманата? Ето това е истинската причина и Меркел, и Макрон да кацнат при Путин. Именно в този контекст трябва да гледаме и на българските визити в Русия, които са част от една много по-голяма европейска игра (дано в София, осъзнават това).

Но Вашингтон не дава никакъв признак да се впечатлява от това. Защото руската икономика не е достатъчно силна, за да инвестира, но и ресурсите са достатъчно много, за да бъдат изкупувани. Но китайската икономика е.

Ако китайци построят „Белене”, не трябва да се съмнявате, че и китайци ще работят в централата, ще бъдат построени китайски заводи, в които може би отново ще работят китайци, които ще произвеждат евтини стоки, но този път с етикет „Произведено в Европейския съюз”. В този смисъл, много внимателно трябва да се прецени – как България ще се впише в този променящ се свят и какво се крие зад интереса на един или друг инвеститор.

Всяка търговска война води до депресия, всяка икономическа депресия води до социални вълнения. Големите социални вълнения дават властта в ръцете на крайни политици. Ако я нямаше Голямата депресия в САЩ, в Германия нямаше на власт да дойде Хитлер. Ако не беше закона „Смут-Хоули” в Съединените щати за по-високи мита върху вносните суровини, нямаше да има пък Голяма депресия. Нищо не започва от днес. Дори Европейския съюз се ражда като Общност за въглища и стомана. Нали?

На този фон, в нашето общество все още водим класическа и старомодна дискусия, ограничена единствено в контрастите на любов и омраза към Русия или Съедините щати. Подобно мислене, освен остаряло и опростенческо, не е и особено адекватно към реалността ни днес. Защото сътресения сред заетите в производството на стомана и алуминий, означава поскъпване на всичко във всички индустрии, в които се използва стомана и алуминий. А те са много повече отколкото можем да си представим. Това създава потенциал за социални вълнения, политически размествания и повсеместна нова финансова криза, родена от ефекта на доминото.

Доминото никога не греши. То просто се случва.

Oще: аец белене  алуминий  европейски съюз  икономическа война  китай  мита  русия  светослав иванов  стомана  търговска война  търговски мита 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 04.06.201818:44

О, да. Хората са много объркани. И русофили и русофоби са страшно объркани.
Но авторчето колко се е объркало - не е истина!
Не знае смисъла на митата и въобще на протекционистичните мерки.
Не знае, че като ти казват "премахни митническите бариери и освободи търговията", всъщност ти казват "Отвори да влезем, за да те изтърбушим. Иначе пак ще го направим, но ще излезе по-скъпо и с голяма патаклама".
Не знае кога и защо поскъпват стоките.
Не знае причината Хитлер да дойде на власт.
Не знае какво е предизвикало Голямата депресия.
Вероятно не знае и кое предизвика кризата преди 10 години, която, аха-аха да се превърне в Най-Голямата Депресия и САЩ осъмнаха с държавна собственост върху едни от най-големите си компании.

Но тогава хората поне не бяха така объркани Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 04.06.201812:05

Депресиите са нещо циклично, и е нормално когато се открият на хоризонта да бъдат посочени външни врагове, и да се търся вътрешна подкрепа. В случая Тръмп заяви, че ЕС е най-лошия търговски партньор на САЩ, и САЩ генерират огромен дефицит. Така, че съвсем нормално САЩ да започнат със защитни мерки, а после да се получи ефекта на доминото.
Въпросът е дали аналитиците на Тръмп достатъчно точно са изчислили как да минимализират загубите. А относно кой ще плати голямата цена на пободна протекционистична политика, може да предположим, че експортно ориентираните икономики ще пострадат повече.
   

оценка

+0 -0