Webcafe

Можеше да бъде и по-зле

Webcafe, по Spiegel
12.07.2018, 08:47 (обновена 13.07.2018, 15:06)
нато, среща на нато на върха, среща на нато в брюксел

Снимка: © Getty Images

Вътрешна хармония в алианса и външен фронт срещу Русия

Първият ден от срещата на НАТО в Брюксел може да се резюмира в няколко думи. А именно: Можеше да бъде и по-зле. Особено след шоуто на американския президент Доналд Тръмп, което той устрои преди началото на събитието в Туитър.

Първо Тръмп пусна туит, че другите държави отделяли прекалено малко пари за отбрана, така че сметката я поемат САЩ, а след това "нападна" Германия, че с газопровода Северен поток 2 смята да се предаде в плен на Русия.

Опасенията, че Тръмп ще взриви срещата на НАТО като обяви вече съгласуваната обща декларация, растяха скокообразно в рамките на деня.

От тази гледна точка денят мина направо гладко. Тръмп се въздържа да чете повече конско на алианса, на общата снимка не избута никой държавен глава, а в Туитър беше по-скоро делови.

Дори предварително подготвеното 23-странично комюнике остана непроменено във всичките си 79 точки. Това важи и за параграф трети от документа, който се занимава с разходите за отбрана - централната тема на срещата на върха.

Преди четири години на срещата на върха в Уелс държавите от НАТО обещаха да променят разходите си за отбрана на "до" два процента от БВП до 2024 г.

Новият документ просто потвърждава тази цел, без да я прави правно обвързваща, и добавя към това  изискването за конкретни планове за разходи.

Последните изглеждат доста подходящи предвид факта, че според последните данни на НАТО само 5 от 29-те държави-членки вече са достигнали целта от две процента.

В допълнение към САЩ с 3,5%, това са Гърция (2,27%), Естония (2,14%), Великобритания (2,1%) и Латвия (2%). Германия например отделя само 1,24%, като до 2024 г. процентът трябва да се повиши до 1,5%. В абсолютно изражение обаче Германия ще харчи 80% повече за отбраната, отколкото през 2014 г., е тезата на канцлера Ангела Меркел.

Тръмп, за разлика от Меркел, е на мнение, че два процента са задължителни - не само през 2024 г., но и сега. Богата Германия можеше да започне да харчи повече още утре, смята Тръмп.

На първото заседание на срещата на върха той дори е подметнал разходите за отбрана да се вдигнат до четири процента от БВП. Никой, разбира се, не е откликнал на това изискване.

"Да започнем с решените вече два процента", коментира през деня и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по въпроса за искането на Тръмп.

Междувременно страховете, че Тръмп може да "развърже" договорения пакет заради двата процента или че дори би торпилирал цялата среща растяха.

Следобед обаче държавните и правителствени ръководители благословиха изявлението, както бе планирано. В него 29-те държави се позовават на защитата на общата сигурност, свободата и върховенството на закона, борбата срещу тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Достатъчно разпознаваем стана и настоящият главен противник на НАТО: Русия.

Алиансът го обвини в "нелегално и незаконно" анексиране на Крим, дестабилизация на Украйна, провокативни военни действия на границата на НАТО, разполагане на ракети с ядрено оръжие в Калининград и нарушаване на договора за ядрени ракети със среден обсег.

В крайна сметка, нещо като вътрешна хармония в алианса и външен фронт срещу Русия?

И е един момент Тръмп отново се намеси - с изказване, равнозначно на това да напусне централата на НАТО.

"Каква е ползата от НАТО, ако Германия плаща на Русия милиарди долари газ и енергия", попита Тръмп в Туитър. "Защо само 5 от 29-те държави са спазили обещанията си?"

И така, предстои ден 2.

Oще: америка  ангела меркел  германия  доналд тръмп  нато  отбрана  разходи за отбрана  русия  сащ  северен поток  среща на нато в брюксел  среща на нато на върха 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 12.07.201820:08

Стига с тези фалшиви новини Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 12.07.201815:48

Благодаря!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 12.07.201811:00

Не "торпедирал", а "торпилирал"!
   

оценка

+0 -0