Webcafe

Крачка напред, три назад и "у лево"

webcafeДияна Костова
10.02.2018, 11:56 (обновена 14.02.2018, 21:21)
Валери Симеонов

Снимка: © Webcafe.bg

Има дни, в които здравият човешки разум отказва да обработи новините от българската политика. От онези чудесни дни, в които не знаеш чай ли да си направиш или да се обесиш.

Да се посмееш ли на дебелашкия хумор на Валери Симеонов или да се засрамиш, когато вицепремиерът на Република България нарича 36-годишна евродепутатка от Германия "зелена джихадистка", "нагла и самонадеяна особа", "със самочувствие на добре платен командирован сюнетчия"?

Да го възнаградиш ли с презрението, което заслужава всяка дива простотия от улицата? Да махнеш ли с ръка, когато каруцарският език се легитимира като държавническо поведение?

Или може би е редно да си дадем сметка, че след 30 години децата на децата ни ще изучават творчеството на Валери Симеонов - строител на Съвременна България, останал в историята с призива си да експулсира гражданин на ЕС "с камионетка през Капъкуле" и с дърпането на мукавен сак от ръцете на турска пенсионерка пред заставата на "Капитан Андреево".

Не е ли късно за превъзпитание? Какво превъзпитание в държавата, в която всичко е лично, а "елитният" политически спор се води на нивото на унизителни каламбури с малки имена.

"Що за име е Ска?!", се зачудил човекът, известен в зевзешкия форумен фолклор със злобното прозвище "Далавери" - анаграма, производна от личното му име. Лидерът на парламентарното мнозинство беше наречен "Бай Х*й" от депутат в национален ефир. Парламентарното мнозинството нарича лидера на опозицията "Госпожа Лъжа". Тиквата, Фуражката, Чехльо, Бялата Златка - тези любезности са придобили такава публичност, че предизвикват незабавна асоциация дори у най-възпитаните и безпристрастни наблюдатели.

Някъде там, отвъд цинизмите в позицията на НФСБ, вероятно се крие легитимен въпрос: когато политическо лице се ангажира с протест в чужда държава, кого представлява?

Въпросът обаче е и колко "чужд" е националният политически дебат за евродепутат, член на наднационалния Европейски парламент - институция, чиято юрисдикция България признава и в която изпраща свои делегати.

Ако българинът Ангел Джамбазки има право да осъди остро анти-македонските демонстрации в Гърция, има ли право германката Ска Келер да подкрепи "зелените" протести в България?

Впрочем, важи ли възмущението на Симеонов и спрямо коалиционните му партньори от "Атака", които развяваха руски трикольори в центъра на София и свалиха знамето на ЕС от пилон пред НДК в присъствието на руския депутат Николай Валуев през 2016? Видяхте ли протестна нота на НФСБ до Външно министерство с нареждане незабавно да експулсират боксьора в надуваема лодка до Сочи?

Нито един от тези въпроси няма да получи отговор, защото не това е целта на провокацията.

Крачка напред, три назад и "у лево" - това е пътят, по който Валери Симеонов сам избра да върви. Път, който не води никъде.

Изборът на публично поведение си е личен, но отговорността за посоката на обществения живот е и на всеки, който все още пази здравия си разум и отказва да асимилира подобен род политически абсурди.

Рано или късно ще дойде момент за равносметка, в който ще се чудим как можахме да допуснем вулгарността и гьонсуратлъкът на власт.

Както е казано: смелост без разум е беля, но разум без смелост е направо дивотия.


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2013, 17:57

21 agrarina | 12.02.201814:45

Народа си заслужава политиците! Като гледам коментарите, ми става тъжно. Еко терористи али, бали... Не съм зелен и не ме интерсуват зелените, но в конкретния случай има причина за цялата патардия... Обаче дървените философи в кафето си баят, както си знаят, без да са прочели един ред по темата. Баси смотаняците сте ве ! Бесен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 11.02.201820:38

ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАТРИОТИТЕ А НЕ ЗА "ДЖЕНДЪРИТЕ"!
------------------------------------
А, би ли ми обяснил, кои точно са "ДЖЕНДЪРИТЕ"?
Ако можеш, с думи прости, като за по-прост човек.
Да не се сбъркам и да гласувам за тях, щото явно са зло големо.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.12.2017, 23:29

19 rumenvd | 11.02.201819:06

ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАТРИОТИТЕ А НЕ ЗА "ДЖЕНДЪРИТЕ"!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.03.2012, 04:06

18 Апостол Апостолов | 11.02.201819:06

А бе, у лево, у лево, но вашите кумири от “Дай, България“ (и сие) и дотам не можаха да стигнат. Те, впрочем, никога повече няма да пимиришат Парламента. Колкото и кавото да драскотите.

А оня дропла Ска не само че не знае къде е Пирин, тя не знае къде е България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

17 VK | 11.02.201817:59

Ние не можем да формулираме курса на Европа, но можем, кога успешно, по-често не, леко да го отклоняваме и да нарушаваме железния строй, който новите тоталитаристи ни налагат.
-------------------
Верно , прекалено сте дребни за да налагате квото и да е.
Да пречите - да, можете успешно , щото за тва нито акъл се иска, нито.....Един терорист, с няколко кила взрив, е способен да пощури цял град- Париж, Лондон и т.н..
Кво тоталитарно в ЕС видехте, не разбрах, ама че вашто мислене си е баш тоталитарно нема спор.
А че трябва да се промени ЕС и то баш в посоката , дето не ви харесва, си е факт и той ще стане, рано или късно, колкото и да навирате пръти в колелото.
Вие сте минало (забравимо), разберете го!
И когато повечето хора разберат, че вие сте пречка, а не прогрес , то може и да заживеем в един по-добър свят.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 11.02.201815:26

.... Аз предпочитам да живея сред свободни простаци, а не сред проститутки на политкоректността. ....

фкф, имаш един плюс от мене за тия думи. Но иначе си малко мъгляв.
Корупцията не е балканско изобретение. Нито политиканските сделки. Без сделки в политиката, и не само, не може. Имаш ли сведения за сключени или предстоящи сделки на патриотите по принципни въпроси? Представи ги. А удар в гърба по ГЕРБ би бил самоубийство за тях.
Ние не можем да формулираме курса на Европа, но можем, кога успешно, по-често не, леко да го отклоняваме и да нарушаваме железния строй, който новите тоталитаристи ни налагат.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

15 AlahAkbar | 11.02.201810:54

Ало, втечненото мозъчно съдържание, ако не си забелязал, патреОтите не спират да търгуват с настоящето си положение, защото не се знае колко малоумници ще ги подкрепят наследващите избори. Ти и и миризливия старчок сте неспасяем случай де. Много щастлив
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 11.02.201810:23

Тая Дияна яко малоумна.. Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Евала на Кафенцето, че ни запознава с вижданията на всякакви чудаци .. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

13 follow_the_cash_flow | 11.02.201809:16

Та ние можем да формираме европа, можем дори да предизвикаме преразглеждане на наложени от НПО еничери и скритите им господари политики.
Преразглеждане, шум и фокус, до степен да убедиме другите, че не са прави.
Но костеливия балкански характер включва голяма доза интересчийство и корупция.

За простащината - да експулсираме еди кой си до еди къде си, хвърлено като празни думи, е нещо напълно легитимно в условията на демокрация и плурализъм.
Аз предпочитам да живея сред свободни простаци, а не сред проститутки на политкоректността.

Проблема е, когато тези свободни простаци се окажат двулични лицемери...
Удар в гърба.
А политкоректните проститутки са ясни - те винаги и всякога заслужават само презрение.

Плюс това, нали се уточнихме, че съдържанието на политкоректността е нещо флуидно, според модата и конюктурата??

А истинския стожер винаги трябва да е демокрацията и плурализма.
Бесен
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

12 follow_the_cash_flow | 11.02.201809:03

Най-големия проблем на симеонов и др. патриоти е един:
- има опасност да изтъргува принципите си и вота на хората, които са го подкрепили.

Това се очаква да стане във връзка с истанбулската К., под натиска на герб, които пък са натиснати някъде отвън.

Ама така е при представителната демокрация.
Имаш право да делегираш власт на някого, и до там.
От там... той може да си прави каквото иска.
За справка - от 89 година насам - нито един политик в затвора за корупция.
   

оценка

+0 -1