Webcafe

Пиши "Турско робство" и да си ходим

АПАлександър Петров
10.05.2019, 16:57 (обновена 12.05.2019, 17:22)
Костадин Костадинов

Снимка: © Facebook, Костадин Костадинов

Когато предизборната ти кампания се изчерпва с учебника по история

Волен Сидеров може и да кротува в тази кампания, но на фронта на русофилския национализъм има нова прошарена глава, която блести с публични действия - Костадин Костадинов - историк, политик и партиен лидер.

Ако досега Сидеров беше човекът, който нахълтваше по различни места, за да иска сметка от този и онзи за накърняване на националните интереси и историята на България, сега го отменя именно Костадинов. Той и представители на неговата партия "Възраждане" се появиха с  плакати "МОН, за кого работите" и "Съд, оставка, затвор" на церемонията по избор на учител на годината.

Какво искат "Възраждане" от МОН и учителите? В най-общи линии - обяснение от министерството защо предметът "История" в училище се преподава по определен начин и защо МОН свиква семинари, за да "налага" този начин на преподаване сред учителите.

Иначе казано - за Костадин Костадинов има турско робство, три синджира роби, еничари, отнемащи децата от майките им и ослепения Балканджи Йово. И той настоява същите тези неща да са акцент, когато се преподава на ученици за този период от историята на България.

Че в МОН има проблеми, има, а учебната програма е вечен повод за критики. Тенденциозното им раздуване и преиначаване обаче не помага на никого. А тук се случва точно това.

На Константинов темата му е стара слабост (даже е писал и алтернативен учебник по Родинознание в този дух) и с началото на предизборната кампания за вкарване на евродепутати реши да се насочи към Османската империя и българите под нейно владичество.

Преди седмица Костадинов излезе с отворено писмо, в което разисква как МОН организира специални семинари през годината за обучение на учители по новите методи за преподаване на историята. Самото писмо е тълкуване на учебното съдържание по "История" в стил "Дяволът чете евангелието".

Темата за "турското робство" и "османското съжителство" винаги е източник на много емоции, и от "Възраждане" добре знаят това. Най-малкото трябва да си спомним за министър Тодор Танев, чиято глава "хвръкна" именно благодарение на заиграванията с тези два термина.

Затова и Костадинов и партията му продължават успешно да се възползват от темата, трупайки малко предизборна популярност по нея.

Избори идват, и моментът за "Възраждане" е подходящ да натрупат популярност и електорално доверие при създалата се политическа ситуация в блока на националистическите и патриотични формации (покрай всички драми с Обединените патриоти). А посланията, че някой лъже децата ни за турското робство се "продават" на публиката далеч по-лесно от всякакво говорене за Европа, европейски институции или европейски ценнности.

На хората в партията вероятно им е пределно ясно, че 5,8% на изборите за ЕП са твърде далечна цел и представителството им на европейско ниво е мираж. Да си подложат за едни следващи избори обаче не е. А какво по-добро за целта, от стария спор за "робството".

Ако това беше просто позиция на Костадин Костадинов, можеше да се подмине, нищо че говорим за човек с претенции и стаж на историк. Когато обаче това се превръща в предизборна политика на партия и се правят показни акции, вече говорим за пропаганда.

Фактът е прост - "Турско робство" има. Това обаче е чисто художествен термин, който е използван от възрожденските автори за постигане на емоционален ефект върху населението по време на освободителната война.

Дали властта на Османската империя по българските земи е била чужда и насилствена - да! И никой не се опитва да убеждава никого в обратното.

Както има "Турско робство" обаче, така има и т.нар. "съжителство". То пък е съвсем друг термин, който цели да опише чисто битовото съжителство между българското християнско население и мюсюлманското население. Защото, каквото и да си говорим, едва ли някой вярва, че всичко е било кланета, тормоз и издевателства. Да, тях ги е имало в историята, но също така е имало и търговия и дори нормални съседски отношения в най-общия смисъл на думата "комшия".

А това, за което очевидно си мислят от "Възраждане", че се отнасят и двата горни термина, историците от много години насам са приели за фактически коректно да се нарича "Османско владичество" или "Османско господство"...

Не е проблем това, че учебниците по история искат да покажат различните страни на османската власт по нашите земи. Проблем е, когато от някоя партия използват темата за историята именно по начина, който така ожесточено критикуват - като пропаганда, която чертае разделителни линии в самото ни общество.

Казано е, че народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори. За да не се забравя обаче, тя първо трябва да бъде изчистена от партийни и политически прочити. Просто трябва да подходим към нея най-сетне като към наука, а не като към сборник с митове и легенди.

Какво да кажем обаче за партия, чиято политика се е фокусирала почти изцяло върху учебника по история, и то по-специално само върху една глава от него?

Oще: възраждане  история  костадин костадинов  османско владичество  османско съжителство  партия възраждане 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.05.2019, 21:53

47 france | 18.05.201922:53

Русия ни е освободила. Факт! После ни е покорила. Факт!
България де факто е била руска република. Предлагам да ни анексират пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 13.05.201913:57

44 Xaoc | 13.05.201913:28
Много ми е смешно как хора, които се кланят на чужда държава (всички знаем коя), се самоопределят за националисти. Може пък аз да бъркам, може да са националисти, но от въпросната държава. Но защо не са там тогава? Чуди се

Хаосе, оправи си хаоса в главата.
Националист е човек, който държи да утвърждава само СВОЯТА нация. Което не пречи да си сътрудничи за определени цели и за определено време днес с една, утре с друга чужда сила. На това му казват реална политика. Но точно за националистите това е почти невъзможно. НИКОЯ държава не харесва и не подпомага националистите на чужда нация. това важи с пълна сила и за омразната ви Русия, на което бяхме свидетели през последната година. Шамарите на Русия бяха не по правителството или ЕС а по българите.
Но в свят на противоборство може да се използва съперничеството между чужди сили в своя изгода. Врагът на врага е приятел. Временно и в ограничен обхват. Когато нямаш нито един приятел трябва да лавираш между враговете. Стамболов го е правил, до време, до смъртта си. Фердинанд го е правил до провала си, цар Борис го е правил до смъртта си. След него настъпва пълно и неограничено дупе даване първо на един, после на друг. Давайте дупе, може да ви капне нещо. За България нищо.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

45 GETI | 13.05.201913:30

Онуфрий | 13.05.201910:19

По-лошото от това да си бил роб физически е да си останеш с робско съзнание завинаги. Както се казва на печелевшите честито!

****
Това да знаеш историята си не е робско съзнание. То се е случило.Истинските исторически събития служат за това индивидите и народите да се поучават от грешките си и да не ги повтарят,а ако поради независими от тях обстоятелства неволите ги сполетят,как да се справят с тях и от кого да потърсят помощ и подкрепа.Историята е и за това, да се поучим от възходите и подемите си,за да се опитаме да ги повторим и умножим.

Проблема при теб е, че в робството и че от робството ни е освободила САМО Русия, останалите "европейски демосрации", са били биз бизе с турския султан и най малко са мислели за раята българи....
Факт, така да се каже!!!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

44 Xaoc | 13.05.201913:28

Много ми е смешно как хора, които се кланят на чужда държава (всички знаем коя), се самоопределят за националисти. Може пък аз да бъркам, може да са националисти, но от въпросната държава. Но защо не са там тогава? Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

43 Dox | 13.05.201913:07

"...Това не означава, че храня каквито и да е симпатии към Османската имерия - всичко, което е на Изток от брега на Черно море та чак до западната граница на Китай ми е безкрайно чуждо и противно. ..."

Сериозно!? Това не значи ли, че си прекалено и излишно емоционално, идеологически и пропагандно натоварен/а и обременен/а?

А ако имаш пред вид и Русия - защо само до западната граница на Китай? Тя на изток не граничи с Китай, а със Северня Корея и Японско море?

Каква не само емоционална, но и географска излишна обремененост и емоционална натовареност! А всъщност, преди западните граници на Китай са били териториите на българската държава едно време. Но, хайде стига, че това пък за българската държава съвсем ще ни натовари емоционално. А е излишно, нали така?!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 13.05.201912:10

37 Онуфрий | 13.05.201910:19
По-лошото от това да си бил роб физически е да си останеш с робско съзнание завинаги. Както се казва на печелевшите честито!

Къде ти беше НЕ робското съзнание, онуфрийке, между 44 и 89г? Кириак Стефчов също се е пребоядисал и станал върл германофил. А синът или внукът му станал АБПФК. Ти от комсомолка стана евроатлантичка. А, ако утре господарите ти решат да ни върнат под властта на султана, който не крие мераците си, ще се върнеш към оригинала.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

41 Онуфрий | 13.05.201911:26

Османците са ни владели 500 години, младеж. 5 века!!
==========================================

Че кой отрича този факт бе, Бояне? Това което се опитвам да ви кажа, че оценките за този период са излишно емоционално, идеологически и пропагандно натоварени и преувеличени. Това не означава, че храня каквито и да е симпатии към Османската имерия - всичко, което е на Изток от брега на Черно море та чак до западната граница на Китай ми е безкрайно чуждо и противно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

40 explorer | 13.05.201911:25

"... през това време българският народ е преживял всякакви унижения."

Въпросът е дали слагаме акцента на "преживял" или на "унижения". Докато се изживяваме като жертви, ние си оставаме в миналото оковани от предубеждения и предразсъдъци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

39 boian | 13.05.201910:44

Онуфрие, Онуфриеее

Тези прословути възрожденски къщи, дето си толкова горд с тях, са се появили в последните 60-на години преди падането на Османската империя, бе чоджум.
И в сравнение със замъците и дворците в Западна Европа са си едни мизерни къщурки.
Османците са ни владели 500 години, младеж. 5 века!!
И през това време българският народ е преживял всякакви унижения - и робски и не съвсем робски.
Щото сме били рая - подчовеците в империята. А не равноправни със завоевателите.
И са се отнасяли с нас точно така - като с подчовеци.
'Виж, с някои като твоите прароднини, може и да са се отнасяли по-различно.
Ама аз не бих се гордял с този факт, ако ме разбираш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

38 Онуфрий | 13.05.201910:41

Ние не го правим, историята учи нашите деца. Друг е въпроса, защо трябва да скрием един толкова голям период от историята си... и кой има изгода от това?!
===========================================

Никой нищо не крие - тези неща се учат и у нас.

На мен друго ми прави впечатление - за има няма 20 г. новите ни партнери (сащ, турция) така шлифоваха мозъка на някои, че като чуят руснак, Рисия или Путин, са готови да се обрежат... много, много жалка работа!
===============================================

За има няма 45 години старите ни "партньори" така шлифоваха мозъка на цели поколения, че и до ден днешен като чуят руснак, Рисия или Путин направо се подмокрят и се налага да си сменят бельото.

А пък ако „робство“ им се стори научно неиздържано, им предлагам думата „ГЕНОЦИД“.
============================

Такъв "геноцид" е паднал, че на финала наслението е с 1 млн повече, отколкото преди завладяването ни от Османската империя (според БАН).

За справка по време на Априлското възстание броят на жертвите е около 35 хил души. По време на Полското въстание в Русия броят на избитите от генерал Гурко е около 60 хил. Това разбира се не означава, че трябва да се обрежем...
   

оценка

+0 -2