Webcafe

Махленски закачки по патриотарски

Антон БировАнтон Биров
31.07.2018, 15:16 (обновена 03.08.2018, 16:23)
 Красимир Каракачанов и Веселин Марешки

Снимка: © Стопкадър: bTV

От изказа на българските политици понякога ни идва да се хвърлим от Бургаския мост

Концепцията "Говори така, че и най-простият избирател да те разбере" достига някакви абсурдни крайности през лятото, като те кара да се чудиш да се смееш ли на политика от екрана, да го съжаляваш ли, или да стягаш куфарите.

Медийните изяви на лицата на "Атака", НФСБ, ВМРО и "Воля" в последните дни дадоха достатъчно материал, за да запретнем ръкави и да открием отговора на въпроса "какво е искал да каже авторът".

Жълти панталони > бански на лалета

Да започнем с остракираната фигура от всеки патриотичен купон - Веселин Марешки (Воля), който се възползва от гостуването на bTV в родната му Варна, за да изгрее в национален ефир. Той носи спортно-елегантно синьо сако и жълти панталони - смело модно решение, което крещи "млад съм по-душа и съм по-готин от останалите патрЕотЕ".

В този момент не подозира, че жълтите панталони са грешка, защото впоследствие ще станат "опорна точка" за неговия задочен опонент Красимир Каракачанов.

След като Марешки описа коя партия от Обединени патриоти с кое друго политическо лице или сила си е близка, намеквайки за изневери извън ложето на "малката коалиция", той се захвана със заглавието й - на принципа искаш ли да победиш врага си, окаляй му името.

"Тази коалиция от Обединени патриоти стана Опитомени патриоти, а вече е и Обединен провал".

Ако това беше конкурс по красноречие, в този момент съдиите щяха да вдигат картони с надпис "10" - определено сме свиделите на изкусно и добре отрепетирано изказване. Сценаристът се е помъчил да има нещо силно и незабравимо - веднъж подхвърлено от телевизора, то е готово за вестникарско заглавие.  Това е от онези реплики, които лесно се запомнят (ама хайде следващият път малко по-кратко, а?).

В едно изречение Марешки атакува Обединените патриоти, че са послушния по-малък партньор на ГЕРБ в кабинета (всеизвестен факт, скрепен с министерски кресла и портфейли),  но и че поне в едно са заедно - в издънките си. Словесната атака обаче прераства в лична, в момента, в който Марешки насочва вниманието си към военния министър Красимир Каракачанов.

За него е подготвено тежко определение - "политически измамник". Кой е измаменият – избиратели ли, коалиционни партньори, жена ли – не става ясно. Лидерът на "Воля" оставя зрителят да доукраси детайлите.

Принизяването на врага е придружено с изтъкване на собствените качества - Марешки отбелязва, че е "изобличавал и по-изтънчени политически измамници". Имената им обаче не стават ясни, нито повече подробности около героичния акт.

Народните мъдрости на MC Краси

"Нали не сме хумористично предаване?", пита уж с непринудено чувство за хумор Красимир Каракачанов в свое интервю, в което е помолен да коментира изказванията на Марешки. Въпреки че не е в комедийно шоу, Каракачанов има готов отговор.

"Въпросното лице с жълтите гащи говори глупости."

Бам! Нокаут в 15-та секунда! Лидерът на ВМРО отказва дори да назове името на опонента си, а след това го атакува под кръста. Коментарите на тема "външен вид" по принцип идват в по-късен момент от училищните спорове, когато едната страна е останала без други смислени аргументи. Но военният министър знае как се воюва и вади тежката артилерия от самото начало. Неговият вербален арсенал е изпъстрен и с много разговорни думи и изрази, както и впечатляващ брой (странни) народни мъдрости.

"Той ми скъсваше телефона с идеята да правим по-голям блок, за да се намъкне и той в правителството", разкрива Каракачанов и продължава с изтънчените (кой каза, че не е изтънчен?) определения - "то не беха салтанати, салтоморталета, то не беха телефонни обаждания".

Финалният удар е народна мъдрост - "Те не го пускат на село, той пак пита за попската къща". Очевидно патриотите са нещо като тройка попове, които за малко да станат каре, но са играли честно.

Изводът е един – Марешки не става ни за поп, ни за патриот. Дори и срещата на лидера на "Воля" с Марин Льо Пен (лидера на крайнодесните "Национален фронт" във Франция) не е помогнала.

Военният министър на секундата маркира територията си, като дефинира Марин Льо Пен като "моя приятелка". С други думи - Марешки не само не е желан в кабинета, но и бива предупреден и да не краде чуждестранните другар(к)и на патриотите.

За да се опише мястото на лидера на "Воля" в парламента, Каракачанов прибягва до помощни средства за хора с увреждания - "патеричка". И добавя, че за Марешки влизането в правителството явно е "детска мечта". Слаба реплика, но след нея веднага следва тежката артилерия: всичко това са просто "мераци" - че не помни ли Марешки как Каракачанов го е бил на президентския вот "като маче у дирек"?

Този порой от определения и цветущи сравнения няма как да не вдъхне увереност у зрителите – военният министър е един от тях и не яде доматите с колците. Което е важно, ако се стигне до избори, а такъв намек се улавя в подбора на думи на Каракачанов и пожеланието

Марешки "да си доживее последното лято".

Ако това не е някоя народняшка, тежка клетва, която не познаваме, репликата си е чисто предупреждение, че може и да не чакаме до 2021-а за парламентарен вот.

Въпросът е какво ще кажат по въпроса другите патриотични властелини на думите – Волен Сидеров и Валери Симеонов.

През последните две седмици те също изиграха конфликт "за пред камерите". "Приятелският огън", както медиите определиха сблъсъка им, тръгна от обвинения в лобизъм и стигна до акциите за шума по морето.

"Аз не съм го пратил във властта, за да убива туризма, а да вдига доходите, да вдига пенсиите... а не да утрепва български фирми, заведения", каза Сидеров за вицепремиера, внушавайки един вид вертикални отношения между тях с Валери Симеонов.  С едно изречение Сидеров каза "кой е шефът" (не станаха ли много, че взехме да се объркваме?) и прояви загриженост да не би българските бизнесмени с хотели и барове по морето да бъдат "утрепани".

Не особено подходящ подбор на думи с оглед на случки от минали туристически сезони в Слънчев бряг.

Симеонов обаче не ще да "утрепва" зимния туризъм.

Вицепремиерът заплаши, че ако държавата не обжалва решението на ВАС за лифта на Банско, той ще се върне в родния си Бургас, ще си "върже една релса" на врата и ще се хвърли от бургаския мост.

Не звучи като най-политическия, целесъобразен или здравословен ход, който един вицепремиер може да предприеме.

След прегледа на всички тези патриотични изказвания от изминалите дни, като препоръка сякаш остава само едно – искаш да говориш "по-простичко" и да докоснеш сърцата на избирателите? Запиши дует с Криско.

Няма да го излъчат само веднъж в новините, а ще го въртят всяка вечер в чалготеките. И така до следващите избори.

Oще: атака  валери симеонов  веселин марешки  вмро  волен сидеров  воля  коментар  красимир каракачанов  нфсб  обединени патриоти 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.