Webcafe

Не ги подценявайте, погромът не ги плаши

Webcafe
03.12.2018, 19:31 (обновена 04.12.2018, 15:33)
жълти жилетки

Снимка: © Getty Images

Само 15 на сто приемат за допустими баталните сцени от улиците на Париж. Огромното мнозинство от хората (90%) обаче се възмущават по-скоро от това, че "властите не реагираха на висота по време на събитията".

Разбити витрини, опожарени коли, окървавени глави, водни оръдия и погром в Триумфалната арка. Подозрителни маскирани фигури къртят паветата от "Шанз Елизе" и ги мятат по жандармерията. 12-те лъча при площад "Шарл дьо Гол", по които движението на мотоциклети и автомобили никога не спира, сега са опразнени, потънали в кал, мъгла, димки и смрад на сълзотворен газ.

Незнаен воин от армията на "жълтите жилетки" кърти музеен инвентар в сърцето на Париж. Мариан, богинята на свободата и френската непримиримост, е осквернена, а на лицето й зее дупка.

Онова, на което дори терористите не успяха да посегнаха преди 3 години, е вандализирано от ръцете на самите французи. На следващия ден Еманюел Макрон се появи на бойното поле за рекапитулация, с физиономия, която не отива на човек с амбициите да ръководи бъдещето на цяла Европа.

Как Франция реагира на погрома? Моля, не се изненадвайте. Със стабилна масивна подкрепа за протестното движение.

72% от французите (по данни на Harris Interactive от 2 декември, деня след най-мащабните демонстрации) казват, че продължават да симпатизират на "жълтите жилетки" въпреки насилието в столицата. Най-активна подкрепа идва и от крайната левица на Жан-Люк Меланшон, и от съпартийците на Марин льо Пен.

Дори 26% от привържениците на президентската "Република, напред!" си признават, че поддържат протестиращите.

Само 15 на сто приемат за допустими баталните сцени от улиците на Париж. А Франция е виждала далеч по-страховити разрушения. Огромното мнозинство от хората (90%) се възмущават по-скоро от това, че "властите не реагираха на висота по време на събитията".

Предупреждаваха Макрон от самото начало: ако има хора, от които трябва да се притеснява сериозно, това не са опозиционните лидери.

Това са онези мъже и жени на средна възраст, с поотраснали деца, лоялни данъкоплатци, работещи хора, с ангажимент към общността си, които в почивните си дни са решили да излязат по пътищата, вместо да си седят вкъщи.

Мнозина от тях гласуваха за Макрон през май 2017 г., за да накажат идейната и лидерска немощ на Републиканците и Социалистите. Сега, година и половина след неговия триумф, гневът им се изсипа върху главата на човека, разпилял партийната система с обещание да постави Франция на нов път.

Днес 72% от анкетираните го смятат за "арогантен", 71% - "човек без връзка с реалния живот на французите", 68% - "твърде авторитарен". Най-големият комплимент, който гласоподавателите са склонни да направят на своя президент, е признание за "динамичността" му (57%). Брандът Макрон за вътрешно ползване се обезцени по-бързо, отколкото някой можеше да предположи.

"Жълтите жилетки" нямат организация, нямат систематизирани искания, не разчитат на партийна или синдикална подкрепа - поредното поражение за традиционните колективни посредници на интересите в демокрацията.

Мобилизацията се случва през социалните мрежи, в отровната паяжина на анонимността.

От гледна точка на медийната разпознаваемост, внушението за масовост и публичния ефект, френските "Жълти жилетки" се справят по-добре от много други опити. Видима отвсякъде и сигнализираща за извънредна ситуация, бойната им униформа може да бъде намерена в багажника на всяка кола. Единственото ясно послание е: Това засяга и теб, всеки може да се присъедини.

Поскъпването на горивата, утежнено заради еко-данъка, беше само спусъкът. Същият социален експеримент се случва и в България в момента - и тук, и там формалният повод за надиганията се изчерпа от само себе си (в момента цените на бензина и дизела са почти 15% по-ниски от временния пик през октомври), но разломът си остана, а претекстите за окупиране на пътните възли в страната се възпроизвеждат всеки ден.

Никой не очаква бързо примирие между двете страни - не на последно място, защото самото правителството няма представа с кого да преговаря и какво точно се очаква от него, освен, разбира се, тотална смяна на политическия елит. За пореден път.

Шест месеца преди Европейските избори с решаващо значение за бъдещето на съюза (както почти никога досега), би било наивно да не се отчита и скритият интерес от размириците на онези външни фактори, доказали способността си да се месят ефективно във вътрешните процеси на уж суверенни страни.

Наивно би било да се мисли и че движение, което не излъчи свои лидери и манифест, ще може да се спаси от инфилтрация на външни "говорители" със собствен дневен ред.

Както преди 2 години с Brexit и Тръмп, така и сега с бунтовете във Франция, Германия и Източна Европа, системните играчи могат да се сърдят само на себе си. Чуждата пропагандна намеса не би дала резултат, ако не се възползваше от вече съществуващи пукнатини в социалната материя.

Колкото по-бързо се осмислят причините за тези възпаления и колкото повече поуки се вземат от чуждите грешки, толкова по-малки ще са потенциалните щети след май 2019.

Впрочем, ненаучените уроци от миналото се отнасят и за поколението на новите революционери: онзи, който иска свобода не заради собствената й ценност, а заради материалния си интерес, рано или късно ще отвори вратите пред деспотичен режим, в който нечие лично състояние ще струва по-скъпо от собствените му граждански права.

 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

8 Онуфрий | 04.12.201823:17

Хм, възмущавате се (1 и2) начи. А дали така се възмущавате , когато сини , червени, лилави, Славита ...и пр. митингари , футболни агитки...официални кортежи пазещи народните избраници от народната любов блокират правото ви на придвижване и нарушават душевния ви покой
=====================================================

Въмущаваме се и то на квадрат, че и на куб, особено от разни агитки - достатъчно ми е само да им видя малоумните физиономии на разгонени животни.

На мен ми беше доста странно защо онази вечер по бтв-то в новините започнаха с пространен репортаж за протестите в Париж, а на протестите у нас посветиха второто по важност място с половин минута?
=====================================================

Ще ти го обясня просто: защото в Париж имаше невиждан досега екшън, а у нас общо 200-300 човека в десетина града с неграмотни лозунги и "искания".

тия 1 и 2 ако живееха през турското робство щяха да се възмущават от въстаниците дигнали Априлското въстание,че им пречат да отидат на нивата да копат.
===================================================

Май нещо не си доразбрал както трябва. Участвал съм и бих участвал в протести, но не в такива, които имат малоумни и напълно неграмотни "искания" отправени на грешен адрес.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 04.12.201822:59

>защо онази вечер по бтв-то в новините започнаха с пространен репортаж за протестите в Париж, а на протестите у нас посветиха второто по важност място с половин минута?

Защото българите не желаят да си решават собствените проблеми, заради което обичат да гледат чуждите, вместо не да им напомнят за техните. След като твоите проблеми така или иначе няма да бъдат разрешени, поне ти остава Schadenfreude-то от проблемите на тъпите французи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 04.12.201819:48

На мен ми беше доста странно защо онази вечер по бтв-то в новините започнаха с пространен репортаж за протестите в Париж, а на протестите у нас посветиха второто по важност място с половин минута?
Иначе тъжното е, че млади хора са на мнение, че нищо не може да се постигне с протести и затова няма смисъл да излизат на улицата. Обяснявам си го с факта, че дискутирането на политиката в училище е забранено, за разлика от Франция, и по тази причина младежите у нас са не само аполитични, но и трайно неориентирани. Вероятно затова и гледната точка за протестите е копи-пейст на тази на родителите им, а изборът при гласуване определено не е техен.
А ако се опитаме да открием разликите между протестите у нас и тези във Франция, ще забележим няколко неща. У нас според Цв. Цв. няма никакви проблеми и основания за недоволство. Б.Б. общо взето не чух да казва нещо по-различно, докато Макрон беше на улицата. Е, да, вероятно най-вече заради погромите, но поне не се уплаши да излезе сред хората. И има защо, страхът от тълпата е съвсем основателен - хората там променят нещата с революции. Тук управляващите са доста по-спокойни, народопсихологията е друга.
Хубавото е, че у нас всичко бе по-цивилизовано, но дали символичното и временно падане на цените на горивата ще промени нещо? Не виждам нашите политици да са разтревожени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

5 GETI | 04.12.201815:14

Не се връзвайте! Реално, тва се случва в Москва, а "льош Путя" с неговата хибридна война ни пуска фейкове, за положението във Франция. В Париж по това време обедното слънце вече е отворило чашките на белите, жълти и червени лалета по зелените морави край Сена, пенсионерите спокойно си четат утринните вестници на чаша кафе Amare с ликьор, а влюбените двойки се държат за ръце и гледат преминаващите кораби.

В Германия Меркел здраво държи юздите на управлението в своя пети пореден мандат като канцлер, Великобритания се утвърждава като основен стълб на Евросъюза. Италия отвори още по-широки обятия за мигранти, а Жан-Клод Юнкер се излекува окончателно от ишиаса, но много внимава да не сяда на банкетите до Порошенко (избран на първи тур за трети пореден мандат като президент на Усрайна), понеже Петро като почне: "До дна уважовнi пановi" и "Наполнi ще раз" никой не може да му влезе в темпото! Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

4 deaf | 04.12.201811:50

скучко,

тия 1 и 2 ако живееха през турското робство щяха да се възмущават от въстаниците дигнали Априлското въстание,че им пречат да отидат на нивата да копат. Много щастлив
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

3 скучко | 04.12.201811:45

Хм, възмущавате се (1 и2) начи. А дали така се възмущавате , когато сини , червени, лилави, Славита ...и пр. митингари , футболни агитки...официални кортежи пазещи народните избраници от народната любов блокират правото ви на придвижване и нарушават душевния ви покойЧуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

2 rare case | 04.12.201810:05

Не са ги смачкали по същите причини, поради които бг-полицията позволява на шепа хора да стъжват живота на останалите като ги оставят да висят в задръствания, затварят магистрали /това къде го има??/, кръстовища и то в пикови часове. Прецакват почивните дни, малкото време, което хората могат да прекарат с децата си. Пасивното болшинство и агресивното малцинство.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

1 Онуфрий | 03.12.201823:30

Чупят витрини, обират магазини, палят коли и унищожават собстеното си културно наследство - типични действия на лумпени и криминален контингент, който винаги се възшолзва от подобни ситуации. Броят им също е мизерен на фона на броя на жителите на Париж. Не знам защо още не са ги смачкали набързо. Като им се протестира да ходят да атакуват сградата на правителството, президента или парламента.
   

оценка

+3 -2