Webcafe

Всички срещу човечеството

Светослав ИвановСветослав Иванов
15.04.2018, 18:03 (обновена 19.04.2018, 14:14)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Проекция на Трета Световна война, но само в една държава

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите тук.

Коя е тази страна, която беше разкъсана на парчета от чужди и свои? Какъв е този конфликт, който налива милиарди в най-различни посоки?

"Арабската пролет" достигна до Сирия сравнително късно, след като вече беше променила Тунис, Либия, Египет.

Дори и чуждите медии не обърнаха първоначално внимание на това, което се случваше по улиците на Дараа. Големи корпорации отдавна вече бяха налазили Ирак, а частна фирма се грижеше дори за сигурността и по улиците на Багдад.

Една война, която днес се води от външни сили, съюзили се по най-различни причини, в най-различни конфигурации. Турската армия воюва с кюрдите на север, Израел периодично се сблъсква с иранската и сирийската армия на югозапад. Асад и Русия воюват с ислямистите, американците подкрепят кюрдите срещу ислямистите, турците удрят кюрдите, а Израел иранските позиции.

Откъм границата с Ливан е сблъсъкът на Асад срещу бунтовниците – конфликтът-майка, който разпали всичко останало.

Откъм границата с Ирак, на изток, е борбата на сирийското правителство с ДАЕШ, военни действия на Русия срещу ДАЕШ и американски операции срещу ДАЕШ. Терористичната организация беше изтласкана от Ракка основно от кюрдските бойци, но това подхрани следващата бомба.

Турция се почувства заплашена от кюрдските сили, добре въоръжени и мобилизирани, с немалък боен опит, натрупан през последните пет години. Сблъсъкът беше неизбежен.

Русия даде картбланш на Турция да атакува кюрдите, докато самата тя подкрепя режима на Башар Асад, срещу който е Турция. Абсолютно странна ситуация. Иран се установи трайно в Сирия в подкрепа на Асад, приближавайки границите на Израел, което от своя страна провокира периодични въздушни удари на израелската авиация на сирийска територия.

Съедините щати и Великобритания подкрепяха опозицията в първите години на конфликта, снабдявайки ги с оръжие. Саудитска Арабия допринесе тези въоръжени от Запада бунтовници да се ислямизират. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде – Германия, Франция, Русия, Великобритания, Съединените щати, Сърбия, България и много други.

Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия.

На кого му пука за сирийците? На тези, които удрят ли? Не, те дори спряха да броят жертвите. Намесват се стари и нови играчи, основно по вътрешнополитически съображения. Медиаторите не са на мода, те изчезнаха, въпреки крещящата нужда от такива.

И както винаги цената ще плати добрата, стара Европа, както става винаги, когато се разклати този регион. Всъщност, в някое друго време, други хора, може би след нас, ще се чудят докъде може да достигне човешката омраза и жажда за власт и пари. Пари в голямата политика. Над половин милион загубиха живота си. Милиони си избягаха. Това е Сирия. Това е войната, която продължава вече седма година. Това е светът, в който живеем. В него всички са срещу човечеството.

Oще: война  конфликт в сирия  прокси война  светослав иванов  сирийци  сирия  трета световна война  човечеството 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 17.04.201812:06

Не знаех, че думите са „одушевен предмет“...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

2 Nenimir | 16.04.201823:15

"Фетишът е неодушевен предмет, който, според представите на вярващите в това, притежава свръхестествени свойства"
Та кое визираш, че нещо не разбрах.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 15.04.201822:13

Когато термините, думите, се превърнат във фетиш..., губят смисълът си...
   

оценка

+2 -0