Webcafe

И емблема не остана

Webcafe
15.05.2019, 19:48 (обновена 17.05.2019, 15:36)
сдс

Снимка: © YouTube / Демократична България

Синята идея не беше просто предизборен рекламен ефект (или, не дай си Боже, "бранд за вафли"), а беше парола за принадлежност към огромна общност от свободни хора. Тази общност вече не съществува - на нейно място се оформиха безобидни за статуквото, трудно понасящи се помежду си партийни групировки, чието политическо влияние се самоизчерпва на всеки 2 години.

Годината е 2019, изборите са европейски, но градската десница още цикли на "Развод ми дай и повече не ме мъчи".

Последното фигуративно доказателство, че Времето беше "наше" - усмихнатото златно лъвче с високо вдигнати ръце в символ "V" за победа - се оказа в центъра на груб спор между СДС и Стефан Тафров като кандидат на "Демократична България".

Старата емблема на СДС и челото на партийния вестник "Демокрация" - запазени търговски марки от 1991 г. - се появиха в предизборна реклама. Проблемът е, че рекламата обслужва конкурентна на правоносителя листа.

А ако това не е формално нарушение на закона, то е учудваща проява на несъобразителност и лош вкус.

Вината за този ненужен гаф трудно може да се търси в кандидата - Стефан Тафров е дипломат с достатъчно дълга професионална биография, чийто най-продуктивен отрязък без съмнение съвпада с епохата на СДС.

Самият той води целенасочена лична кампания за преференциален вот, по-активна дори от изявите на формалния водач на листата на "Демократична България" Радан Кънев. Тафров има стимул да надскочи позицията си на "догонващ" No.2. Има и исторически прецедент - неочакваното изместване на Меглена Кунева от Светослав Малинов с преференции през 2014 г.

Проблемът е, че като човек, живял зад граница през по-голямата част от последните 20 години, Тафров има нужда от по-разпознаваемо послание. И затова залага на емоционалните символи и носталгията по времето, когато промяната се случваше пред очите на всички. "И аз бях там, и аз помагах, и аз въртях телефони, за да може България да влезе в клуба на свободните държави".

Дотук добре. Но не е много добре, когато всеизвестните символи на чужда партия се ползват за директна (първосигнална) илюстрация на този разказ.

Да, СДС е в позицията на кьоравия с картите.

Ако Румен Христов е искал да вее победното знаме с лъва на Евроизборите, можеше поне да положи усилия за изписването на абревиатурата "СДС" в бюлетината под No.12. Вместо това се задоволи с две съмнително избираеми места в листата на ГЕРБ, без дори да се помъчи да договори коалиция. Съвсем доброволно допусна да се слее с общата масовка от лоялни маргинални сателити.

Духът, така или иначе, отдавна напусна тялото. Доверието не се върна при "проветряването" на "Раковски" 134, а вместо млади, смели и кадърни политици в опустялата централа на СДС се вселиха неканени гости и "роднини от село".

Фактът, че в актива на СДС не остана нищо по-ценно от символа, обаче не е оправдание за подобен тип "почерпки" от наследството му. Не за друго - но някога тази емблема беше код на оптимизма за над 2 милиона демократични избиратели. Синята идея не беше просто предизборен рекламен ефект (или, не дай си Боже, "бранд за вафли"), а беше парола за принадлежност към огромна общност от свободни хора.

Тази общност вече не съществува - на нейно място се оформиха безобидни за статуквото, трудно понасящи се помежду си партийни групировки, чието политическо влияние се самоизчерпва на всеки 2 години.

Обречената самодейност ще продължи да регистрира печални резултати, докато битката за вниманието на избирателя се води с абсурдни скандали в стил "нашето СДС не е вашето СДС" и с поредно делене на "панели и трабанти", както се пееше в старото парче.

Oще: герб  европейски избори  емблема  румен христов  сдс  стефан тафров 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

2 Nenimir | 16.05.201917:51

Синята идея беше пропаганден трик, от който народът чу само"слободни хора".
И...всеки почна да си прави каквото му харесва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 16.05.201915:35

"парола за принадлежност към огромна общност от свободни хора"

Хахаххааа...

"Синята идея" беше чисто и просто мода. Овчи инстинкт.
   

оценка

+0 -0