Webcafe

Колко дълъг ще е пътят на Западните Балкани

Webcafe
20.05.2018, 17:57 (обновена 22.05.2018, 21:19)
светослав иванов, светльо иванов, 120 минути

За да се мисли за Европа утре, трябва да се решат проблемите днес

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите тук.

Софийската среща на върха, която се проведе през седмицата у нас, може да бъде разглеждана като успех за всички.

България успя да покаже, че е способна да вкара Западните Балкани в дневния ред на Брюксел, Брюксел показа, че му пука за държави, от които никога не се е интересувал особено, а политическите лидери на нашите съседи, демонстрираха пред своите избиратели, че смело вървят по пътя на модерните държави на Запад, в опит да се откъснат от руските влияния, китайските апетити и турските амбиции.

Най-голяма е ползата за България. Ще граничи с по-силни икономики с по-големи нужди. Ще се строят пътища, ще се търсят стоки, услуги, ще нарастват доходите. Описана по този начин, перспективата изглежда чудесна.

Но... Никой не може да каже колко ще е дълъг пътят, който ще трябва да извървят балканските страни към промяната, която ги очаква.

Няколко дни преди срещата в София например, в Подгорица имаше нападение срещу журналистката Оливера Лакич, често разкриваща корупцията сред управляващия елит на Черна Гора, където голяма част от медиите са проправителствени. И освен всичко друго атакуват всеки дръзнал да критикува властта като "изменник" и "предател".

Като цяло, от няколко години целият регион е залят от нова агресивна стратегия за саморазправа с медиите, която включва най-различни инструменти.

От толериране на политически таблоиди, които редуват четкане на имиджа на властта с криминални и жълти новини, до държавно дотиране на послушните и натиск върху все още свободните.

Освен в България, виждаме подобни проблеми в Унгария, Полша, Словакия, Малта. В Македония всеки, който има положително отношение към Европейския съюз печели етикета "соросоид". Сходна е картината и в Сърбия.

И ако ЕС продължава да се прави, че проблем няма, скоро в неговия център, а и периферия ще се пръкнат разединени, зомбирани и разкъсани общества, които не само няма да се интересуват от европейски идеи и ценности, но и ще следват пряко модели на поведение, които са изгодни за хора, доста далеч от Европа.

Брюксел трябва да помисли върху този проблем днес и чак след това да планира своето "утре".

Oще: европа  западни балкани  проевропейски  светослав иванов  свобода на медиите  соросоид  среща на върха 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 21.05.201809:53

Кой те е плюл, бе О петков, кой те е обвинил, че имаш собствено виждане. Лъжат путинофилите,няма такова работи при еврогейците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 21.05.201809:15

Странна логика. ЕС е длъжен да ни дундурка нас и целите Балкани, да се грижи за нашата демокрация, свобода на словото, изкореняване на корупцията и други "балкански екстри", а ние ще плюем, "еврогеювите", ще се правим на велики, ще правим мили очи на Путин и сие, ще имаме "собствено" виждане по всички важни геостратегически въпроси. И защо да го прави ЕС?
   

оценка

+0 -0