Webcafe

За политиката в България като за "Биг Брадър"

АПАлександър Петров
11.04.2019, 16:45 (обновена 13.04.2019, 16:14)
Политически играчи

Кой с кого се кара и какво има да дели

Което и риалити да пуснете по телевизора, едва ли в него ще има повече скандали, нападки, захапвания и грозни удари под кръста от втръсналото вече на всички шоу, наречено българска политика.

И действително, стига човек да има доброто желание, паралелите между политическата сцена у нас и типични риалити формати се получават повече от лесно. Единствената разлика е, че при телевизионните шоута необходимият сеир става, само след като затвориш някакви различни хора на дадено пространство и от време на време "разтърсваш" малко положението с някоя и друга задача или интрига.

При политиката това далеч не е нужно. Там скандалите са константно явление и се пораждат един след друг, за да се държи зрителят в постоянно напрежение. Това, което е по-трудно там, е да следиш кой срещу кого играе.

Настоящият скандал с апартаментите на властта, ако не друго, даде много оставки и още повече поводи човек да подозира всякакви надводни и подводни дрязги между политиците у нас, месец и половина преди изборите за Европейски парламент.

Да започнем от ГЕРБ. За тях е ясно, че имат един голям архивраг в лицето на БСП. Това, което обаче става ясно от апартаментните скандали, е, че има напрежение и вътре в самата партия.

От едната страна е партийният лидер и премиер Бойко Борисов, който се явява всемогъщ съдник в партийните дела, който казва и разпорежда какво да се случва и кой да си хвърли оставката, за да може партията уж да остане незасегната от връхлитащите я скандали. Тези му действия и сериозните критики спрямо втория по власт в редиците на ГЕРБ - Цветан Цветанов - обаче говорят за това, че Борисов може и да иска да изчисти редиците на партията от силното влияние на Цветанов и неговите хора.

Това обаче са спекулации. Зад тях освен критиките на самия премиер (който дори на рождения ден на Цветанов му се скарал заради изказване в "Панорама", а днес се обяви срещу връщането му като нещатен сътрудник в парламента), стоят и думита на хора като вицепремиера Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Още в самия разгар на скандала с апартаментите Томислав Дончев беше човекът, който призова Цветан Цветанов да поеме отговорност по темата и да отговори на всички въпроси, зададени към него (без да споменава думата оставка). Междувременно в едно от последните си интервюта Фандъкова намекна, че на мястото на Цветанов в такъв скандал би се оттеглила доста по-сериозно от политиката.

Засега самият Цветанов не демонстрира особена вражда с някого вътре в ГЕРБ (поне не и около този скандал). Нападките си той пази най-вече срещу опозицията и от време на време срещу президента Румен Радев.

Минаваме към БСП. Въпреки всичките си постоянно течащи крамоли и борби за власт вътре в партията, там засега традиционно като за преди избори демонстрират обединен фронт.

Както всеки път, така и сега той е насочен срещу ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Тук нещата са ясни, все пак става въпрос за основната опозиционна партия - ако има къде да се удари по управляващите, удря се. Вече с каква успешност... това е друг въпрос.

БСП се почувстваха и длъжни да отговорят на удара на АБВ, които заедно с още няколко други дребнички партии се обединиха в "Коалиция за България" - едно от старите превъплъщения на БСП.

ДПС публично гледа да не враждува, а да търси взаимноизгодни приятелства.

От време на време се правят на опозиция и атакуват управляващите, а поради етническия си профил се обявяват и срещу по-тежките действия и изказвания на националистическите формации. Но нищо сериозно.

И като споменахме националисти, тук вече нещата са сериозни и сериозно объркани. Най-малкото, защото в редиците на по-малкия партньор от управляващата коалиция от години вече има сериозен разрив, в който размяната на удари се провежда по системата "Всеки срещу всички".

Тук трите партии си подхвърлят обвинения и нападки за целостта на коалицията "Обединени патриоти", за обслужването на частни интереси и за отношението си към Русия. В крайна сметка по всичко личи, че на европейските избори всяка една от тях ще се яви отделно, за да провери собствената си цена в очите на избирателите. После ще се говори отново дали коалиция ще има по-натам, или нещата ще приключат скоропостижно.

И докато Красимир Каракачанов и Волен Сидеров се задоволяват с вътрешнокоалиционните крамоли и свои си лични предизборни кампании, то за лидера на НФСБ Валери Симеонов нещата стоят по различен начин.

Неговата конфликтност е добре позната както на медиите, така и на собствениците на заведения в Слънчев бряг и дори на майките на деца с увреждания. В чисто политически план обаче той не пропуска да критикува другите двама коалиционни партньори - "Атака" и ВМРО за това, че действат самосиндикално и пренебрегват неговата партия.

Кара се и с БСП заради атаките, отправяни към правителството. Същевременно покрай скандала с апартаментите острият му език е насочен и срещу премиера Борисов заради склонността му да подава чужди оставки (включително преди време и собствената на Симеонов). Да не забравим и министъра на туризма Николина Ангелкова, която заради него вече пореден път трябва да влиза в обяснителен режим за имотното си състояние малко преди началото на туристическия сезон.

Като цяло е трудно да се открие политически субект, срещу когото в един или друг момент лидерът на НФСБ да не е излял жлъчта си.

"Воля" и в частност партийният лидер Веселин Марешки са далеч по-скромни що се отнася до това кого ще посочат като враг - ВМРО и Красимир Каракачанов. За сметка на това Марешки удря по избрания противник всеки път, в който му се отдаде възможност.

Колкото до непредставените в парламента формации, нещата са също интересни.

"Демократична България" - обединението на ДСБ, "Да, България!" и "Зелените" (които скоро няма да се казват така) се фокусира най-вече в атаките срещу управляващата партия ГЕРБ като символ на корумпираното статукво. Разбира се, БСП и ДПС също са сочени като част от прогнилата политическа система, а трите заедно формират голямата политическа мафия - архиврагът, срещу когото ДемБГ се бори.

Това, разбира се, не означава, че всички удари са насочени само натам. След коалирането си с ГЕРБ например СДС се превърнаха също в мишена за атаките на демократичното обединение. Ако преговорите с ДБГ се провалят, напълно вероятно е да се открие вражда и на този фронт.

Междувременно официалният водач на евролистата Радан Кънев вече проявява състезателен дух и започна с обвинителен призив към настоящия еврокомисар (и водач на листата на ГЕРБ) Мария Габриел по въпроси от европейско естество.

Самите ДБГ засега се задоволяват само с критика към управлението на ГЕРБ и тук-там по някоя забележка към ДемБГ заради цялостното им отношение към процеса на преговори. Но да кажем, че там има "стара любов" между тях и ДСБ, която няма как да хване ръжда.

Така е с българското дясно - колкото и да се обединява, винаги има място за още едно отцепване, отлюспване и формиране на нова партия. Ако не вярвате, питайте Петър Москов...

Лявото, за сметка на това, е далеч по-монолитно. Въпреки това АБВ на Румен Петков и Георги Първанов вече колко години се опитва да се настани поне частично в сърцата на електората на БСП...

За предстоящите избори те пробват това "през задния вход", използвайки старото червено име "Коалиция за България". Но враждата там поне засега не е нищо повече от обикновена размяна на хапливи коментари за каскети и Ленин.

От останалите формации, които що годе се открояват в електорален план, са "Възраждане".

От националистическата формация имат лошия навик да обявяват за предатели/национални предатели всички, които не споделят отношението им към Русия (положително) и европейските ценности (отрицателно). Освен това често прицелват критиките си към мейнстрийм патриотите (които наричат лъжепатриоти) и управляващия елит от партии (които по подразбиране са прогнили, корумпирани и работят в ущърб на българите).

Предвид характера на партията и нейната роля на антисистемен обект, те могат да си позволят да са във вражда с абсолютно всички останали играчи на политическата карта. А понякога това може да се окаже изключително благодатна позиция, така че си струва човек да следи изявите им.

И това е ситуацията месец и половина преди изборите. Има време за още много скандали, има време за още много кавги.

А сега си представете всички тези герои, събрани в къщата на Биг Брадър. Такова шоу няма да видите в нито един риалити формат.

Oще: абв  архивраг  атака  биг брадър  бойко борисов  бсп  валери симеонов  вмро  волен сидеров  воля  герб  да българия  дбг  дрязги  дсб  зелените  кавги  конфликти  красимир каракачанов  нфсб  партии  риалити  румен петков  цветан цветанов 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.