Webcafe

Дребни престъпления за дребни душици

Webcafe
09.07.2018, 15:26 (обновена 10.07.2018, 17:17)
Охранител

Снимка: © Pixabay

Усещането за безнаказаност е това, което трови обществото и дава смелост на престъпниците. Кой ще ги спре? Охранителите-пенсионери? Или полицията, от която сякаш не ги е страх?

Трима маскирани влизат с борда крачка в квартална поща. Единият носи бухалка, вторият - кози крак, а третият - пистолет. Дошли са, за да "вземат" пенсиите...

Звучи като началото на виц, а всъщност е реална история от българската крими-реалност. От онези, на които се обръща внимание не толкова заради мащаба им, а поради три други причини: наглостта на извършителите; абсурдността на случилото се; липсата на други, по-зрелищни новини, с които да се запълнят емисиите.

Тримата маскирани нападатели от софийския квартал "Световрачене" по-скоро са причинили уплах и кошмари на касиерките в пощата и пенсионерите, чакащи на опашка, отколкото да се облажат от своето престъпно деяние.

Сумата, която са взели, е около 3000 лева. С тези пари не могат да си купят повече от един хубав телевизор за финала на Световното или кола на (много) старо.

Въпреки това те са предприели риска да извършат подобен обир посред бял ден и пред свидетели. Но и какво да ги откаже от тази идея?

Охранители? Множество малки пощенски клонове нямат такива. Подобно на частния бизнес, и тук често се наемат отдавна пенсионирани мъже - колкото да има някакво човешко присъствие около вратата и на какво да бъде окачена уж всяващата респект униформа.

Все пак говорим за хора на възраст, в която изпитват трудности да останат будни на работа, какво остава да спират обирджии, понякога по-млади от тях с по 30-40 години.

Другите граждани? В случая свидетели на престъплението са станали най-вече пенсионери, чакащи на опашка за получаване на поредната мизерна сума, с която държавата им се отблагодарява за трудовия им стаж. Същите тези дядовци и баби ли да тръгнат да спират обирджиите?

В крайна сметка те рано или късно ще получат пенсиите си от държавата, защото в случая тя е обраната, а не самите те. Но все пак налице е обидата да видиш как някой пред очите ти идва и взима това, което е предвидено за теб. Иди вярвай след това на...

Полицията. Когато станеш свидетел на подобен обир, в 9 сутринта, някак губиш вяра в държавата, нейните структури и възможността те да те предпазят.

Ако погледнеш статистиката на МВР, няма да те залее вълна от оптимизъм. За миналата година, например, са разкрити 12 754 кражби от 40 947 в цялата страна (31,2 процента). При грабежите положението е малко по-добро - 43,5 процента разкриваемост от общо 1558 случая. Стигаме и до измамите, където са разкрити 457 случая от общо 2577 (17,7 процента)*.

Какво излиза? Че в повече от половината случаи при някои от най-често срещаните престъпления срещу собствеността няма открит виновник, а оттам - няма и заловен.

Че могат да ти изпразнят апартамента, а после да получиш само утешително "Много такива случаи остават неразкрити". Че могат да ти задигнат телефона, но да "няма достатъчно свидетели", нищо, че полицаите в района вероятно познават джебчиите на малки имена и са ги прибирали неведнъж. Че може някой да "получи" твоята пенсия пред очите ти с помощта на кози крак.

Ето къде е грешката на пенсионерите - не знаят с какво да се екипират, когато в онзи дълго чакан ден от месеца тръгнат към пощата.

Както всичко това създава в гражданите чувството, че не са защитени, така създава и в дребните душици усещането за безнаказаност. Дава смелост на трима приятели, например, събрали се на маса да гледат Мексико-Германия, да решат да оберат някоя малка поща. Защо? Защото са чули, че вдигат пенсиите с 3,8 процента.

И защото не ги е страх, че ще ги хванат. Също както го няма страха в онези, които задигнаха 200 000 лева от банкомат в Пловдив - един все още модерен похват за незаконно, бързо и лесно забогатяване, който е налице въпреки всичките обещани от МВР усилия. Както ги има и телефонните измами, както ги има влизанията с взлом в апартаментите и пр., и пр.

Тук не става дума престъпниците да бъдат залавяни веднага след като само си помислят за извършване на престъпление. Не живеем в някоя утопия като тази от "Специален доклад". Става дума да има разкриваемост и заловени, да няма подобни случаи, като този в "Световрачене", които са подигравка и с полицията, и с гражданите.

Става дума за това някой да понесе отговорност за стореното, за да не се шири из цялата страна сладникавия и изкушаващ аромат на безнаказаността. Защото точно тя е сред нещата, които създават следващите престъпници.

А някой ден и те ще хванат козия крак и ще тръгнат към пощата.

 

* Данни от Полицейската статистика за 2017 г. за регистрирани и разкрити престъпления срещу личността и собствеността на гражданите.

Oще: беззаконие  кражба  мвр  обир  полиция  престъпност  световрачене 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

6 Mitglied 555 | 10.07.201820:55

Хаосе, можеш да помогнеш на населението да намалее с една единица - самоубий се, гнусен нещастнико.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

5 Xaoc | 10.07.201812:15

Именно затова "новината", че населението ни намалява, всъщност е добра. Такъв народ не трябва да съществува - едни крадат безнаказано, други взимат пари за да хванат виновниците, но реално не вършат нищо и трети, които си мрънкат тихичко и също нищо не правят.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 01.06.2015, 13:27

4 ashkadarma | 10.07.201811:44

Напълно безсмислена статия. Навсякъде по света е имало битова престъпност и ще има, само че белите държави са осъзнали, че тя може да бъде овладяна само с икономически мерки, а не със силови.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 10.07.201809:58

Има причина за това чувство за безнаказаност. Системата на МВР от доста време се движи в полето на "европейските ценности". Имам впредвид, че това е едно изключително лъжливо понятие. Според това понятие трябва да опазва човешкото достойнство.
Какво на практика означава това? Имаме кражба/грабеж. Засвидетелствани, има потърпевш, сигнал към полицията и т.н. Съответно трябва да се разкрият извършителите. И питат свидетели, и те казват беше Иван. И полицията казва:
- А Аван имаше ли маска?
Свидетелят казва:
- Да, Иван беше с маска.
И полицията казва:
- А тогава откъде знаеш, че беше Иван?
След което въпросния Иван, за който цяло село знае, че е обрал пощата или дома на някой не може да бъде задържан. Бил е с маска. Ние трябва да пазим човешкото достойнство!
Нека ясно да кажа; не са виновни полицаите! Не към тях трябва да насочим гнева си. Те правят каквото им се нареди. Виновни сме си самите ние, че позволяваме да ни лъжат, да ни пробутват "европейски ценности", и да ни подтискат, за да може европейските политици да пътуват и да се забавляват.
Има едно решение, което съм го пробвал и знам, че не работи добре, ама все пак... Пишеш на депутатите от своя МИР за проблемите си, и ако не ти отговорят, пред тези дето грабят дома ти почваш да говориш колко много има този или онзи... Когато нашенските депутати попаднат под ударите на собственото си предателство и хатъра им бъде счупен, почваш да говориш пред тях как "Европа ше ни оправи", особено ако такива като него престанат да се заниват с политика.
На практика тези "европейски ценности" ни върнаха във врмето на Хитър Петър. По-добре вече да четем Хитър Петър отколкото да се занимаваме с полиция.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 10.07.201809:55

Загубена е вярата в ... какво? За къде става въпрос?
На едни 111 хил кв км площ западно от Черно море и южно от Дунав от много време вече това понятие е само на хартия. А тази хартия са ведомостите за заплати на държавните служители, които са сигурни в наличието на препитанието си, в неотменимите си отпуски, в удобното за тях, но същевременно неособено натоварено и неефективно, понякога дори ненужно, даже вредно уползотворявано работно време.
Някои от тия шкембелии, примерно полицаите, са открили ниша за един дублиращ ги, също толкова излишен и безполезен (на практика) за "длъжните" да го ползват, бизнес - охранителния.
Даскалите провокират разцъфтяването на частните уроци с непреподаване на подлежащата на преподаване материя и коригирането на тая ситуация срещу заплащане. (Школите за надграждане са друго нещо - изучаването на чужди езици, клубове по интереси в различните науки, в изкуството, в спорта).
И всичко се наблюдава, таксува и санкционира от т.нар. държава. Скоро може да се наложи да се посещава нотариус дори ако някой реши да си го премести от единия в другия...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 10.07.201807:57

**Полицията. Когато станеш свидетел на подобен обир, в 9 сутринта, някак губиш вяра в държавата, нейните структури и възможността те да те предпазят. **
Намеквате, че хората почват да губят вяра в държавата и държавността!? "В грешка си, мила", както се казва в една (тъпа иначе) реклама- хората изобщо не почват да губят тая вяра- те много отдавна са я изгубили и вече са забравили, че я е имало. За съжаление...
   

оценка

+5 -0