Webcafe

Колко хубаво е да не си сам в света

webcafeДияна Костова
30.03.2018, 20:53 (обновена 01.04.2018, 13:05)
среща на съвета за сигурност към министерски съвет, изслушване на посланик бойко коцев

Снимка: © webcafe.bg

България не може да се оплаче от липса на руски "дипломати", но не смее да изгони нито един

"Нова Зеландия иска да експулсира руски шпиони, но не може намери нито един".

Да им имаме проблемите на някои държави - това си казахме, когато се натъкнахме на новината преди дни.

За територия, чието знаме съдържа британския Union Jack, вероятно наистина е неудобно да не покаже солидарност към Лондон по сериозен проблем за вътрешната и международната сигурност.

Неудобството на едни е лукс за други. България не може да се оплаче от липса на руски дипломати в кавички. Излишъкът им е достатъчен да покрие всички дефицити на бившите британски доминиони.

Когато се отдаде шанс обаче, никой не посмя да им даде команда "чемодан-вокзал-Москва".

Насред европейското председателство София отново се оказа в обичайната проветрива позиция на разкрачен стоеж. Правителството се задоволи само с това да върне у дома посланик Бойко Коцев (чийто мандат и без това изтече), и да заложи на стратегията "Приземяване, приземяване, приземяване" от Живково време.

"Да се поснижим, да мине тая буря, па след това ще видим какво ще правиме. Ако не мине бурята, накрая ще се преустройваме".

Докато България тръпне в очакване на държавното посещение на Путин, ще пази неутралитет. А и след мъмренето на руския патриарх Кирил срещу "неблагодарния" държавен елит на България, втори мартенски скандал с Кремъл щеше да дойде в повече.

Най-лесното оправдание за пасивността на кабинета е "липсата на консенсус между коалиционните партньори", по меко казаното определение на Томислав Дончев.

Както гласи Facebook-вицът, докато българското правителство обсъжда дали да не изгони руски дипломат, в руското посолство обсъждат дали да не изгонят българското правителство.

Само че и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров се оказаха учудващо податливи на компромиси по външната политика, когато Бойко Борисов влезе в директна и активна посредническа роля с Реджеп Ердоган във Варна. Препотвърждаването на санкциите срещу руския елит заради анексирането на Крим също не преминава тежък дебат в кабинета на всеки 6 месеца. Значи можело?

Смисълът на ответните мерки след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал не е в индивидуалната "жертвоготовност" на държавите.

Дипломатическите санкции създават временно препятствие, но няма да доведат до драматични тревоги за разузнавателната мрежа на Русия - всеки от изгонените агенти ще бъде подменен с нов пратеник до дни.

Ответната реакция е преди всичко демонстративна. Това не е акт на война.

Ползата от тази акция беше в рядката възможност за проява на единство на ЕС по казус от сериозен общ интерес. Вече не става въпрос за клетия износ на родни корнишони към "необятния руски пазар". Проблемът не паричен, а е стратегически.

Моментът беше достатъчно важен, за да внесе сляпа надежда у стар скептик като Волфганг Шойбле, че Великобритания ще преосмисли напускането на ЕС. Защо? Защото ще види "колко хубаво е да не си сам в света".

А уж това беше и българската мечта след посттоталитарната изолация.

Oще: великобритания  волфганг шойбле  разузнаване  русия  сергей скрипал  ссср  шпионаж  юлия скрипал 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

72 Белка&Стрелка | 04.04.201811:15

Поръчкова статия , тази журналистка дали я интересува мнението на читателите и - не си успяла да ни убедиш драга - ресто - не струва.
Ако бяхме преди 1989 същата авторка дали щеше да е диситентка или щеше да е напориста комсомолка, която съчинява оди за партията и държи права партийната линия. Този въпрос си задавам всеки път когато видя така поръчкова журналистика.
Безусловното подчинение, което се изисква от нас е по-присъщо на авторитарните режими.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

71 Dox | 02.04.201807:50

Винаги има изход. Дори и да са изчерпани всякакви поводи за оправдание, тогава прибягваш до най-стария и изпитан повод - Русия. Не комунизма /той вече не върши работа/, не Путин, а .... Русия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

70 МарКом | 01.04.201823:55

Един виц специално за TheRock.

"При Путин влиза Лавров с разтревожен вид.
- Владимир Владимирович, токущо по BBC, Борис Джонсън напави изявление че Тереза Мей е изнасилена.
- И сега само мен ли обвинява или цяла Русия?" Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

69 МарКом | 01.04.201823:40

Ехееееееее.... тука без психолози няма да се оправим.... Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

68 Conspirator | 01.04.201823:07

sim4o,не мога да отрека,че вадиш ''най-доброто''от паважната група.
Изпаднаха в транс.
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

67 Бобо | 01.04.201820:54

Според някои мислещи наблюдатели - 4тия мандат на Путин ще свърши 3 години по-рано, демек СКОРОПОСТИЖНО! Идея Идея Идея рев рев рев ангелче ангелче ангелче а, не не не!! китарист Биберон НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

66 Бобо | 01.04.201820:50

Обичам руските блядки, но не и номерата на руските пияни шпиони! Отегчен Отегчен Отегчен Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

65 Бобо | 01.04.201820:48

TheRock!

ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА! ДА! Пляскане Пляскане ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

64 TheRock | 01.04.201820:24

Ние Българите съществуваме като народ от почти 2500 години! Имаме Държава България от почти 1400 години! И от какъв зор се кланяме на тия въшкари русанците, които съществуват като народ от около 820 години, а като държава от едва 300 години(1721 г)!! Същите тези руснаци, които така славославите са били роби на Волжка България! После на монголците..и т.н Ние, Българите им дадохме азбуката на тези диваци и аборигени наричащи се руси! Ние, Българите им дадохме и Религията си, Православната! Ние , Българите ЦИВИЛИЗОВАХМЕ и ОБЛАГОРОДИХМЕ с писменоста си и религията си преди 1000 години руските диваци, когато те още са нямали нито държава, нито религия, нито и писменост дори! Вместо да са ни благодарни и признателни, че Ние Българите ги цивилизовахме и им дадохме писменост и духовност, те не спират да ни заплашват, мачкат, изнудват и унижават с непрестанните си претенции да сме им васали и слуги во веки веков! Най известният руски изследовател културолог Акд. Дмитрий Лихачов казва: "Ако не бяха Българските Монаси - Просветители и Книжовници в онова време, Русия е била на косъм да приеме Исляма! Черковно-Славянския език на който се служи във всички църкви на Славянските страни( включително и в Русия) е Старо-Български!! Ние Българите спасихме руснаците от Исляма, за да ни унижават и мачкат сега! Ние сме държава създадена Хиляда години по рано от колкото руснаците, а в същото време шепа безумци се опитват да ни внушат, че ние винаги трябва да сме васали и роби на руснаците, които воювайки за собствените си имперски интереси на Балканите, и според стратегията на войната им е трябвало да минат през България! Не свободата на България, а Цариград и Проливите са била целта на царска Русия!! И така, по стечения на обстоятелствата сме били освободени от руснаците, които са водели война с Турция, не заради нашата свобода, а заради собствените им имперски и колониални интереси! Нищо не им дължим на руснаците! Всичко сме си платили, дори с лихвите! Те ни дължат, че сме ги цивилизовали, облагородили и спасили от исляма! ”У нас живеят две нации – едната се кланя на всичко руско и съветско, а другите се опитваме да бъдем българи” .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

63 TheRock | 01.04.201820:19

СТИГА скривани ИСТИНИ!
СТИГА явни ЛЪЖИ!
СТИГА смъртоносни братски прегръдки с Руската Мечка!
Ежегодно “дотираме” Русия с над 4 Млрд. лв.колониален данък за руски газ и горива.

Борисов и парламентът УМИЩЛЕНО държат най-ниския акциз върху горивата в Европа!
За да може Лукойл и картелът на руско-българската енергийна мафия, да държат висока надценка.
Сравнете сами.
Акцизът тук е само 65 ст. на литър.
В Германия е 1,20 лв.
В съседна Гърция е 1,40 лв.
В съседна Турция е 1,80 лв. на литър.
Тези пари там държавата ги прибира в бюджета си и с тях строи магистрали, болници, училища…
За да разберете колко ни ОГРАБВАТ годишно, да сравним с Австрия, където крайните цени на
горивата са същите и дори по-ниски от тези в България, но акцизът е 1 лв.
Разликата е 35 ст. на литър.
При 3 милиарда литра годишно потребление, декларирано от Лукойл, това прави загуби за бюджета ни
от над 1 млрд.!!!лв. на година.
Разликата в акциза 35 ст. на литър.
А колко милиарда са при разлика в акциза 55ст. ,както в Германия?
А колко милиарда са при разлика в акциза 75ст. ,както в Гърция?
А колко милиарда са при разлика в акциза 1лв.и 15ст. ,както в Турция?
На всичко това отгоре,за последните 10 години Лукойл отчита тук над 60 млрд. лв. приходи,
но не е декларирал и платил НИТО СТОТИНКА данък печалба!

ТРАГИЧНО е положението с руския газ.
Германия плаща 160$ за 1000 куб.м.
Съседна Турция плаща по 180$ за 1000 куб. м.
Ние – 225$!!!
Спокойно можем да купуваме газ от съседна Турция!
За да не стане това, Борисов уволни Трайков и пусна лъкардията за джапанките…
Много ПОДОЗРИТЕЛНО е ПРЕМЪЛЧАВАНЕТО на ИСТИНАТА от Трайков, може би от страх.
Още по-подозрително е мълчанието по въпроса на парламентарната и извънпарламентарна опозиция!
Ще спестяваме над 3 милиарда лева годишно, а сметките за парно ще паднат с 30%.
А ефектът върху българския бизнес ?! Няма как да си конкурентен, когато основният ти
енергоизточник е с 30-40% по-скъп.
Колкото и ниски заплати да плащаш, колкото и данъци да укриваш!
Това е и една от основите причини за липсата на сериозни стратегически инвеститори в България.
Освен това, ЕК осъди Газпром на 13.03.2017г. за монопол.
За да избегне глоба от ЕК , Газпром отправи предложение за предоговаряне,но Борисов упорито
отказва да отговори.
Ни дума, ни вопъл, ни стон и т.нар. опозиция.
Чрез ШАЙКАТА петоколонници на Путин и схемите за източване на България от Борисов,
САМО от БЕНЗИН и ГАЗ, ежегодно:
Все едно даваме на Путин по 2 ескадрили F-35 – единствения изтребител 5-то поколение.
Всяка година.
Все едно даваме на Путин по 500 км. магистрали всяка година.
Все едно даваме на руската енергийна мафия по 8 млн. заплати вместо на нашите 3 356.900 работещи,
според НСИ.
Всяка година.

Какво НАТО?! Каква армия?! Каква национална сигурност?! Какви пътища?! От 14 години сме член на
НАТО, а един съвременен боен танк и самолет нямаме. Нашата армия е несъвместима с НАТО. И
технологично, и тактически и кадрово-гъмжи от руски шпиони, начело с ДС-министъра!

Борисов спонсорира още със стотици млн. $ руската корпорация МИГ, за безсмислени ремонти на
остарели руски бракми,всеки може да свали дори и с дрон!
Клета България в ЕС, превърната от Борисов е съвеЦки катун.

Само с 4 млрд.лв. можем да закупим 2 ескадрили от най-съвременния изтребител 5-то поколение F 35.
И България ще има най-боеспособната и респектираща авиация в Европа.

СТИГА!
   

оценка

+0 -0