Webcafe

Това не беше шоу

webcafeДияна Костова
22.11.2018, 17:32 (обновена 24.11.2018, 14:54)
слави трифонов

Снимка: © https://www.slavishow.com

За първи път от 4 години се наложи да пуснем телевизора - не за друго, а на петата минута от "Шоуто на Слави" онлайн-стриймингът на bTV блокира заради извънредния прилив от зрители.

Не е изненадващо, че твърде много хора чакаха с интерес появата на Бойко Борисов в студиото на Трифонов. Обяснимо е с оглед на близо 10-годишната схизма между двамата, директните обвинения в корупция и опити за насилствена делба на властта в ГЕРБ при съотношение 50:50. Затова беше напълно естествено е, че анонсът за дуел между двамата бивши "мъже на годината" се превърна в новина още преди да се случи.

Проблемът е, че това, което произтече от едночасовата размяна на нервни реплики ("това от сайта на БСП ли го прочетохте?"), свирепи погледи и многозначителни мълчаливи паузи, не се доближаваше на километър до предварителните очаквания.

Това не беше шоу. Нищо смешно нямаше, дори напротив. Нямаше ги ударните реплики на вечерния праймтайм, нямаше я харизмата, нямаше енергия, нямаше виц, нямаше химия.

Не беше и публицистика. Публицистика не е умението да четеш нечии чужди въпроси изпод сключени вежди, дегизиран в протестната униформа "Системата ни убива". Нито една обществено значима тема (като корупцията при обществените поръчки или ресурсната зависимост от Русия) не претърпя развитие отвъд всеизвестните банализми.

Въпроси за милиарди потъваха като вода в пясък, за да разкрият липсата на компетентност, обща култура и рефлекс за реакция срещу серията от "алтернативни факти", които се изсипаха в ефир.

Факт от алтернативен тип, например, е твърдението, че "цените на горивата се регулират от други органи, които са независими" (засега се регулират единствено от законодателството, което залага пречките пред нормалната конкуренция).

Или че излишъците от партийните субсидии се пазели на влог, защото "от тях правим непрекъснато дарения" (за последната година ГЕРБ има общо 14,6 млн. лв. приходи, даренията са ~2,7% от всички разходи на партията, а чистата годишна печалба след данъци е малко над 3,3 милиона лева).

Или че в "една богата Германия" партиите се издържали с по 0,50 евро на глас от последните парламентарни избори (субсидират се всички партии с над 0,5% подкрепа, общата субсидия се изчислява върху сумата от всички валидни гласове на трите последни вота - федерален, европейски и провинциален; за първите 4 милиона гласа се плаща по 1 евро, за всеки следващ - по 0,83 евро. Получава се и допълнителна държавна субсидия като добавка към всяко дарение до 3300 евро от симпатизанти на партията. Друга тема е, че големите партии разчитат и на солиден приход от членски внос).

Или че "данъкоплатецът" е загубил 3,7 млрд. лв., за да спаси вложителите в КТБ (парите бяха платени с вноските на банките в Гаранционния фонд и със заем към бюджета, който Фондът ще върне с лихвите до 2020 г.).

Не знаем кое е по-странно - че идеологът на референдума за партийното финансиране се затруднява да осмисли последиците от собствените си предложения, или че министър-председателят с най-дългия стаж на поста от 1989 г. насам се затруднява да представи икономическата си политика отвъд няколко опорни точки на лист хартия.

Във всеки случай, това не беше лидерски дебат. Лидерът не е лидер, ако отказва да осмисли отговорността за действията и бездействията си.

От самото начало се разбра, че "няма такава партия" зад Слави Трифонов. Забравете за всички претенции за представителство от името на "Народа", кастингите за политически таланти, заплахите за смяна на системата или охотата на социологическите агенции да мерят неизмеримото.

От самопризнанията на Бойко Борисов също стана ясно, че и неговият ГЕРБ не е това, което е, защото явно е започнал да развива гръбнак за съпротива срещу волята на собствения си създател.

Трифонов подцени противника си и го изпусна безславно. Борисов пропиля възможността да бъде чут от огромното мнозинство в периферията, което не иска нищо повече от ясни отговори на въпросите си.

Побеждаващите воини първо печелят и след това отиват на война. Губещите се опитват да спечелят едва след като излязат на бойното поле. В тази битка победител нямаше. А телевизорът ще остане изключен и в следващите 4 години.

Oще: бойко борисов  избори  партийни субсидии  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

17 Илия | 30.11.201817:32

ББ и Слави били в един отбор? Ами кой е този читав, интелигентен, начетен, образован мъж (или жена), който ще се хване да управлява нашата държава? Нали не втория месец като тръгне да прави абсолютно необходимите реформи ще го сдъвчат и изплюят като горчива краставица самите му избиратели! Истината е, че народът ни е с промит от социализма мозък и не може да прецени, че доброто за държавата може да не е добро за някои индивиди, но така трябва! Всеки гледа "мене си" - индивидуалисти и егоисти! Най-малко още поне 50 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 26.11.201816:46

>Ми ...ти от кой отбор си ?

Какво значение има аз от кой отбор съм?
Аз ли управлявам България?
Моето мнение ли има преки следствия върху живота на 7 милиона българи?
Ако не, защо на когото и да било от тези 7 милиона, освен на близките ми и приятелите ми, би следвало да му дреме какъв съм и кой съм аз?

>Може ли, човек , дето се представя, че е на 10000км от Б-я, да ми дава обективно мнение за нещата тук.

Ако е за да ти припомни, че водата е мокра, а огъня пари - да, очевидно може.
Не разбирам защо си въобразяваш, че е нужно сам да се накисна в блатото или да се навра в сметищния пожар, за да обмислиш евентуално възможността да съм прав, когато ти казвам, че блатото е мокро, пожарът е горещ, а и двете смърдят ужасно. Или когато ти казвам, че пожарникар и актьор вероятно не са най-удачните, компетентни, безпристрастни, рационални и лишени от конфликти на интереси хора, които да е поне що-годе практично да слагаме да управляват държавата.

Все едно аз да ти кажа, че коренов канал на зъб не се прави ужасно добре с тесла и пирон, а ти да ми се троскаш за това кой съм бил аз, какво съм бил разбирал, къде съм бил живеел, и прочие, след което да продължиш както си знаеш. И, след като в резултат на избрания от теб метод, си разбиеш собствената мутра и почнеш на кървиш като заклано прасе, все още тъпо, упорито, горделиво и дръзко да настояваш, че аз нищо не разбирам, това си е твоята мутра, а теслата и пиронът са си чудесни инструменти, щото са простички.. точно като теб.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

15 opetkov | 24.11.201814:18

ББ не отговори по същество на нито един от въпросите, дали от незнание или просто защото не искаше да лъже директно в ефир. За високата цена на горивата цитира блъфа на Горанов с квитанциите от бензостанциите. Така остава скрита монополната цена на Лукойл, която не се вижда в квитанциите. За акцизните складове коментатор пита защо няма други освен тези на Лукойл-защото държавата е направила невъзможно да има. ББ излъга и за вноса от Гърция и Румъния. Защо държавата задължи всички вносители първо да доставят горивата в тези складове, а не направо в бензостанциите? Така се обезсмисля вноса и пак се облагодетелства Лукойл. ББ излъга и за КТБ, Костова е права тук. За външния дълг отново шикалкавене. Вярно при Станишев имахме най-нисък дълг и това не може да се отрече (погледнете данните на световната статистика). Дългът нарасна двойно при ББ, но това беше неизбежно, който и да беше управлявал при кризата от 2008. Имаме 3 години с дефицит - 3 години с по 2.5 млрд лева дефицит. Плюс дефицита при Орешарски 4 млрд. Тези дефицити ги изплащаме със заеми. Взеха се и заеми от които нямаше нужда и сега стоят в резерва и събират прах. Ако имахме държавници, щяха да ги впрегнат в проекти и те да правят пари и растеж. Но, имаме "стабилност" и глупави водещи, правещи се на политици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

14 VK | 24.11.201805:48

Мисля че, по -скоро, една власт , и то законнна, не е лесно да я бутнеш със "щоу"/
Ако е възможно, тогава защо всички реват за демокрацията - ето я, радвайте се , шепа идиоти ви определят дневния ред!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

13 VK | 24.11.201805:04

Гледах предаването, въпросното шоу, (вярно, на запис) и не намирам нещо, в което да укоря Б.Борисов. Само за едно се сещам - за данъчните складове. Били монопол.
Той го каза, ама не точно, та да се разбере.
Да не би, по закон, само "Лукоил" да има право на такива???
Ми ако некой не му аредва - да си направи свои.
Явно малко са желаещите - според приказките - едва 8 %.
Е, питайте, защо ползват на Лукоил, а не собствени, та да не ги "рекетират" монополистите?
Що, бе?
За да съм коректен - и за още нещо не беше точен премиера, ама това май не е сред коментарите.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

12 VK | 24.11.201804:45

>Слави Трифонов и Бойко Борисов са в един отбор?

Да, отборът на идиотите.
__________________
Ми ...ти от кой отбор си ?
Може ли, човек , дето се представя, че е на 10000км от Б-я, да ми дава обективно мнение за нещата тук.
А, земете сички имигранти, да си седнете на задниците, и да не давате акъли на туземците, а!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

11 deaf | 23.11.201823:51

rare case,

стана ми интересно,защо трябваше Слави да създава политически проект,а после да го проваля зрелищно?!
Явно и ти не знаеш,а просто си тракаш по клавиатурата. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

10 deaf | 23.11.201823:44

Дедо,

Бойко никой не може да го събори! Как да събориш нещо,което не стои,а лежи! Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

9 rare case | 23.11.201818:14

Хаджията, грешиш, преобладаващата част от народа са чалгари и тази изява беше насочена към тях. Те мрат да видят, че всички са им равни и не признават авторитети, освен Митьо Пайнера.
Моето скромно мнение е, че колкото и да се пени г-жа Костова и може би с право, двамата участници си постигнаха целите - Трифонов да се отегли без много шум от т.нар. си политически проект, а Борисов да демонстрира отново и отново близост с народа.
А това, че Радев нямало да отиде - защо да го прави? Покрай жена си е нон-стоп в медиите и Фейсбук. Лоша реклама няма. Смее се
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 23.11.201817:44

А-у-у, Диянка горчиво разочарована и ще си изключи телевизора за сл. 4г. Споко, Диянке, моят е изключен за слави от 10г и още съм жив.
И какво очакваше да видиш при дългия, освен чалга? Бойко, не че го хваля, но и по-достоен от него, като седне срещу чалгаджия става участник в чалга. Не подобава на първия чоек в държавата и изобщо за всеки с претенции за лидер и управник. Остава да се изтъпанчи и в биг брадър.
Не претендирам за оригиналност, но си спомних едни други интервюта при слави преди близо 20г. Хем тогава той не беше загубил напълно харизмата си. Всички се провалиха с трясък. Царят отказа да седне на диванчето и се класира. Не, че видяхме файда от него, но нейсе. Сега президентът взема пример от царя. И той няма да сперчели, но поне няма да става за мезе. А Бойко, ако имаше кой да го събори, такова интервю би го довършило.
   

оценка

+0 -0