Webcafe

Религия и дипломация

Светослав ИвановСветослав Иванов
21.04.2019, 17:25 (обновена 23.04.2019, 16:36)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути" по bTV, а видеото можете да видите тук.

Само след 2 седмици, макар и за кратко, нашата столица ще се превърне в център на света.

Посещението на папа Франциск в България има много по-голяма стойност от протолните кадри, които ще обиколят планетата. Встрани от всичко, в София ще кацне един много силен и ловък дипломат.

Неслучайно, преди да отпътува, шест българчета от различни вероизповедания ще запалят шест факли в пространството между православната "Света Неделя", католическия храм "Свети Йосиф", синагогата и джамията.

Този акт ще е символ на превъзходството на светлината и мира над мрака и насилието.

Ние всички се гордеем с нашата толерантност и всички се гордеем с това малко пространство, символизиращо мира в центъра на нашата столица. Всички би трябвало да се гордеем и с българските католици, имащи важна роля в общата ни историческа памет.

И не само заради Чипровското въстание от 1688 г., историята на Петър Богдан Бакшев, написана 100 години преди Паисиевата, не само заради идеята за обединение на източната и западната църква пред общата османска заплаха или унията на цар Калоян с римския папа.

Но и заради посланията, които днес са по-важни от всякога - че трябва да търсим обединение.

Особено в днешния ден, когато разединението е просмукало дори ежедневните ни емоции. Особено в днешния свят, когато само преди часове фанатици взривиха църкви в Шри Ланка и убиха над 150 души, окървявайки техния Великден.

В този смисъл, пристигането на папа Франциск в София безспорно е събитието на годината.

То показва, че България не е периферия или просто място за среща между западната и източната цивилизация. България е много повече - страна, запазила своята вяра, с народ, който макар и разделен на думи, винаги е уважавал другия и му е протягал ръка, когато това се е налагало.

Да, ние сме православни християни, които имат свои католически братя, мюсюлмани, евреи. Ние сме едно семейство и живеем заедно. Какво по-хубаво?

Именно затова не вярвам в публично декларирания отказ на Светия синод да участва под каквато и да е форма в проявите на папата на българска земя.

Това толкова силно обърква хората, че някои дори започнаха да спорят, че православни и католици вярвали в "различни богове".

Назряха дискусии кои били повече християни...

Въпреки хилядолетната история на тези спорове, ако се вслушаме в нашия собствен вътрешен глас, ще осъзнаем, че разделителните линии са нещо много изкуствено и изобщо не са нужни.

А и в крайна сметка Христос говори за "брата ни" и "ближния ни", а не за Вселенски събори. И с разделението разпъваме Онзи, който днес влиза в Ерусалим под възгласите "Осанна".

България посреща своя скъп гост. България посреща един добър човек, който с всяко действие показва, че не е изгубил човешкото в себе си и трябва да го направим гостоприемно и с уважение. И съм сигурен, че точно това ще се случи.

Oще: вяра  дипломат  дипломация  католицизъм  папа франциск  религия  света неделя  свети йосиф  светослав иванов  християнство  църква 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

1 gymstar | 22.04.201902:26

Акцентът е ...един добър човек!
   

оценка

+0 -0