Webcafe

Ако парите на джамиите започнат да идват отвън...

Стоян Попов
12.03.2019, 14:36 (обновена 13.03.2019, 17:48)
Джамия

Една по-цинична гледна точка за промените в Закона за вероизповеданията

Едва ли въобще има някой, който да не е съгласен с това, че финансирането на вероизповеданията у нас трябва сериозно да се реорганизира. Не само на мюфтийството, а на всички вероизповедания по принцип.

Защото промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаването на почти 8,5 млн. лв. задължения на различните религиозни организации у нас, показаха за пореден път огромната нужда от прозрачност по този въпрос.

Каквото и да си говорим, религиите отдавна не са само вяра (ако някога въобще са били само това). В тях има тънка смесица между социално-политическо самоопределение, откровени политически маневри и средство за оказване на влияние. А когато говорим за исляма и главното мюфтийство у нас всичко това важи с двойна сила.

Безспорно ябълката на раздора в случая е именно тази амнистия, която държавата отправя спрямо задълженията на вероизповеданията и най-вече спрямо Главното мюфтийство. Според данни на самото мюфтийство то дължи на държавата 8 109 000 лв. - иначе казано около 95% от всички задължения на религиозните организации у нас към държавата.

От самото мюфтийство твърдят, че нямат чисто икономическата възможност да върнат тези задължения и затова с лихвите те продължават да се натрупват още и още. Реално към 2011 г. те са около 1 млн. лв., през 2016-а вече са 5 млн. лв., а към момента надвишават 8 млн.

Ако ставаше въпрос за която и да е фирма у нас, в такива случаи НАП влизат с ревизорите си и започват голямото събиране и чистене. Тук обаче е ключовият проблем - не става въпрос за фирма, а за религиозна организация.

А у нас, както вече казахме, тази тема е далеч по-тънка. Така проблемът с тези задължения на вероизповеданието приема по-различен вид, който си заслужава да се погледне по-внимателно.

Каква е ситуацията на практика?

Заради силно централизираната си структура, която поставя централата в София като единственото данъчно задължено лице на мюсюлманското вероизповедание по закон, се натрупват множество чисто местни задължения. В един момент мюфтийството се оказва непосилно да ги изплати. Това води до една спирала на задлъжняване, в която не просто се натрупват подобни местни задължения, но същото става и с лихвите върху тях.

Така в един момент ситуацията достига до два възможни варианта - или мюфтийството да продължава да трупа задължения, които да не може да обслужва, или държавната субсидия, която то получава, да отива предимно за изплащането им, вместо за заплати на свещенослужители и поддръжка на храмове (за което по принцип се отпуска тя).

Или трети вариант - реорганизация на самите субсидии за големите вероизповедания и еднократна данъчна амнистия - решението на ГЕРБ и ДПС. Разбира се, това решение е далеч от перфектното, но обръща внимание на някои други значими фактори, включително и националната сигурност.

У нас живеят над 650 хил. (по последното преброяване през 2011 г.) мюсюлмани, по-голямата част от които са силно консервативни и религиозни. Факт, който прави значението на джамиите и имамите стабилно за оформянето на настроенията в общностите.

От години финансирането на различни джамии у нас е проблем, за който не се говори на висок глас. Проблем, най-малката струна от който са годишните дотации към Главното мюфтийство от турския Дианет в размер на 2 млн. лв. Проблем с дългите бради и забулените одежди срещу спонсорство от неустановен източник. Едно допълнително отдръпване на мюфтийството от спонсорирането на джамиите неминуемо ще доведе до засилването на тези външни и неясни източници.

Така че това започване "на чисто" от задължения би позволило не просто едно вероизповедание да се освободи от неплатените данъци и лихвите към държавата, но и самата тя да придобие повече контрол върху това какви пари влизат към различните джамии в страната. И още повече - какво се проповядва в тях.

Може да звучи доста цинично, но отдавна религията е повече политика отколкото вяра, особено що се отнася до структурите, които я администрират. И е далеч по-добре, когато собствената ти държава контролира какво се случва в тези структури, отколкото те да са отворени към чужди дарения и влияния.

И ако цената за повече контрол тук е една данъчна амнистия, то тя е приемлива. Особено във времена като днешните, когато радикализацията става все по-сериозна.

Разбира се, тази цена не трябва да се плаща на сляпо, нито да се повтарят стари грешки и неуредици отново и отново. За това обаче вече отговаря и Законът за вероизповеданията, а надеждата е, че промените в него освен опрощаване на дълговете ще донесат и така необходимите прозрачност и отчетност от самите вероизповедания.

Oще: вероизповедания  главно мюфтийство  данъци  данъчна амнистия  джамии  закон за вероизповеданията  мюфтийство 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.