Webcafe

Да лекуваш главобол с гилотина

webcafeДияна Костова
15.12.2017, 16:26 (обновена 19.12.2017, 07:37)
кома, пациент, болница, лекар, лекари

Снимка: © Getty Images

Фактът, че НЗОК харчи парите си без контрол, с дефицит и без особена ефективност на разходите, не може да води до щета за пациентите и за техните близки - здравите и работещи българи, които не само внасят осигуровки, но и доплащат с данъците си 1/3 от издръжката на цялата каса.

1,99 млрд. долара е струвало пускането на едно чисто ново лекарство през 2017 г. Това е цената, която отнема откриването му, лабораторните тестове, клиничните изпитания, процедурите за одобрение от властите на всяка държава, маркетингът и поставянето му на рафта в аптеката.

Обърнете внимание: това е инвестицията в създаването на един-единствен продукт, предназначен за ограничено ползване, по подразбиране.

Преведена на български, тази сума представлява над 80% от целия годишен бюджет на НЗОК. Пропорцията би трябвало да е достатъчно красноречива за това какъв е интересът на фармацевтичните компании да намират пазар за производството си.

Проблемът е, че счетоводителският подход към човешкото здраве е не просто глупав и неточен, а и вреден.

Оставяме настрана популизма "Как има пари за асфалт, а няма за болните" или трогателните, но някак неуместни лични изповеди на хора като Стефан Данаилов и Вежди Рашидов, минали през онкологична терапия.

Идеята за мораториума върху доплащането за нови лекарства през 2018 г. обаче си остава все така лишена от смислен и сериозен политически аргумент.

Не лекари, а счетоводители са "идеолозите" й - то се вижда от мотивите, с които се отхвърли ветото. Високият брой на предложените наведнъж нови медикаменти (32) на фона на общо 25 за последните 4 години е накарал някой от отдел "Финанси" да се почеше под каскета и да реши, че тук се готви някаква измама.

Добре, но прогнозният спестен разход от 39 млн. лв. е капка в морето на фона на парите, които държавата преразпределя през бюджета.

Той е под 1% от годишното финансиране на НЗОК. Грубо казано - по-малко от половината от парите, които дружество с мащаба на "Топлофикация" София попиля безследно при фалита на КТБ.

8 милиона лева беше оценката за загубата на НЗОК само от последния случай с разкритата група за нелегален износ на скъпоструващи лекарства И това е само една от стотиците "елегантни" корупционни схеми на едро и дребно в здравеопазването.

Вярвате ли, че тези 39 млн. лв. са оня преразход, който досега е пречил за изграждането на система за контрол на търговете в болниците? Или за въвеждането на мерки срещу реекспорта на вече платени медикаменти?

Или сигурно са връзвали ръцете на прокуратурата да разследва корупцията в здравната система?

Фактът, че НЗОК харчи парите си без контрол, с дефицит и без особена ефективност на разходите, не може да води до щета за пациентите и за техните близки, здрави и работещи българи, които не само внасят осигуровки, но и доплащат с данъците си 1/3 от издръжката на цялата каса.

Още по-странно звучи аргументът, че пълното спиране на средствата за нови лекарства щяло да се компенсира от това, че се отпуска допълнителна сума пари за болници и лични лекари.

Как изобщо се намира знак на равенство между двете решения? А ако догодина някой прецени, че хората с болни бъбреци са "натежали" твърде много на бюджета и вместо диализа им се предписва по един чувал с мечо грозде и мента?

Да намериш на пресечната точка между интереса на болния гражданин, продавача на надежда и обществения "портфейл", наречен НЗОК, е въпрос на висш пилотаж в управлението.

Вместо това - в Министерството на здравеопазването избраха да си решат проблема чрез изключване на системите и едногодишен режим "свободно падане".

Като всяко решение в кабинета "Борисов" - и мораториумът се оказа "предпоследен", въпреки преодоляното вето на президента. Но остава неприятното усещане, че всеки следващ главобол ще се лекува с гилотина.

Oще: здравна каса  министерство на здравеопазването  мораториум на новите лекарства  нзок  фармация 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 15.12.201723:35

Некой се почесал по каскета.....ми дали е бил счетоводител или некой неграмотен ганьо, се тая
- дори и неграмотния би разбрал че става дума за голяма далавера. 40 милиона са си много пари , ако ти влизат в джоба - дори по западните стандарти са си достатъчно за пенсия, ако и да си под 30. Дори и 10% комисиона за наште хора са толкова , че да разплачат миманса, докато си уреждат бъдеще и за внуците
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 15.12.201722:34

Парацетмол струва 0.80 лв. ,а производните му 5-6 пъти повече.Ефектът е ...за здравето 0-ев,ама за аптекарите поразяващ :)
Аналогично е и с останалите хапове, или поне повечето.
Антибиотик за 5лв. ме върна от "оня свят", за където бях тръгнал, с едно ново и "много добро" апче по 15 лв. парчето/ пак антибиотик/.
   

оценка

+0 -0