Webcafe

Светът на Джанет и светът на Бойко

Светослав ИвановСветослав Иванов
30.09.2018, 18:04 (обновена 01.10.2018, 18:09)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути" по bTV, а видеото можете да видите тук.


Според ефекта на медийната пеперуда, когато две сходни събития, макар и от различно време и на хиляди километри едно от друго, се сблъскат, се получава сходен резултат.

Нейното име било Джанет Кук. Млада, красива и амбициозна, репортерката влиза с летящ старт в нюзрума на "Уошингтън поуст" в търсене на признание от цялата журналистическа гилдия. Така се родила поредицата "Светът на Джими" - невръстен хероинов наркоман, който живее под мост, малтретиран от алкохолизираната си майка и втория си баща, който на всичкото отгоре бил и пласьор на наркотици.

Ефектът от статията бил смайващ. Отзвукът бил толкова голям, а емоцията сред читателите толкова силна, че хиляди развълнувани жители на Вашингтон, заедно с кмета на града, обединили сили, за да намерят и помогнат на горкия Джими.

Джанет Кук получила "Пулицър" и жадуваното признание от читатели и колеги.

Обичам да разказвам тази история и съм го правил многократно - в един миг рухва и светът на Джими, и светът на Джанет. Защото се оказало, че подобно момче никога не е съществувало, а младата репортерка си е измислила всичко. Срамът за редакцията, която няколко години преди това свалила Никсън, бил огромен. Джанет останала и без "Пулицър", бил й отнет, останала и без професия.

Технологиите се променят, но човешката природа е една и съща от хиляди години. Мистификацията е изкушаващ инструмент за бърз пробив или бърз провал. Не очаквайте да погребвам журналистиката, тя винаги е била неблагодарна професия за тези, които я вършат с етика и следват правилата. Но има и други, които правят мистификации дори и когато не е нужно.

И тук не ви говоря за "Господари на ефира". Те ще изпият своята горчива чаша и ще понесат последствията от действията си. Но по-голямата тема е цялата паралелна реалност.

Реалност, в която мистификацията стана правило. Реалност, в която големите журналистически разследвания потъват. Реалност, в която силните на деня влизат в таблоидни балони, които рушат целия свят около всички нас.

Премиерът Борисов замина за сесията на ООН в условията на десетки публикации как Тръмп го чакал, за да му стисне ръката. Е, стисна му я. И това беше. Създаде се усещането, че Борисов е там, за да му щракат снимки за вътрешнополитическа употреба, а не за да участва в същинските дебати на ООН. Цяла седмица си играехме на снимки, а група издания убеждаваха обществото колко историческо било ръкостискането на премиера. Доста нелепа ситуация. Доста лоша услуга. Доста подценяващ подход.

Когато живееш в паралелна реалност, светът изглежда различен. И винаги ще има журналисти и цели медии, които да го правят различен. Това винаги завършва лошо и срива не само имиджа, но и цели светове.

Все още живеем в света на Джими. В него е топло и уютно. А навън е студено и опасно. Пеперудата разпери крилата си отново.

Oще: 120 минути  бойко борисов  бтв  господари на ефира  димитър върбанов  доналд тръмп  журналистика  оон  пулицър  репортер  светослав иванов 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

4 opetkov | 01.10.201817:52

Добре бе, Светославчо, ама защо смесваш двете лайняни неща, само за да защитиш тезата си. Много професионално. Вие се осирате по една линия, а ББ по друга. Какво общо има ББ с вашите псевдожурналистически напъни?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

3 Kenny McCоrmick | 01.10.201807:52

То всичко хубаво, анализът - хубав, ама точно Светослав Иванов да ми ги говори тия неща - айде малко по-сериозно...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

2 ММ | 01.10.201800:59

" Е, стисна му я. "

Тука липсва едно "у".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 30.09.201819:47

Браво на Кафенцето!

Стисна му Тръмп ръката .
Тръмп - да припомним е ксенофоб, расист, сексист , враг на Тутраканската селищна система и популист - той строи стени на границата)

И какво като му я стисна? Има да догонва, Бойко ..

Плевнелиев!Той е нашият политик с най-големи позиции из международните среди! .. И знае езици, и всичко ..!

-----------------------
"Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел" . Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко - продължава той в публикуваното днес голямо интервю. - Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения.
И бях оценен. Получих огромно международно признание.

"Обама е мой близък приятел - заявява Плевнелиев. - През последния септември само за един ден ние се видяхме три пъти... Беше ме сложил на маса №2 и си говорихме дълго.
Но извън този исторически обяд вечерта Обама ме покани и на приема. И направихме тази прословута снимка, на която Обама и Мишел така здраво са ме прегърнали, че ми се е повдигнало сакото. .."

------------------------------
Да припомним - в Белия дом ДРУГО повдигнато сако освен нашето, българското НЕ Е ИМАЛО!

Има една повдигана синя рокля , по времето на Бил Клинтън .. ама онази история е съвсем друга!


Преди време имахме ли , да запитам, така приемани хора - че американските президенти да им вдигат сакото от обич .. ... ??
И не ни ли се разтупва сърцето .. ние, българите - представени от нашият президент - сме вече на маса №2 ! .. Обама и Обамовица да ни хвърлят сегиз - тогиз , по едно око по време на вечерята. А??

От маса номер две, може и директно да комуникира:
"Какво е това? Супа? Аз много обичам супа! Чорбата е турско ядене, ние сега повечето ядем супи!"

Плевнелиев е бил на МАСА НОМЕР ДВЕ!
Знам какво ще ми кажете, червенушки .."Щото Обамовица да го следи, да не прибере сребърните лъжички" .. ама няма да сте прави и вашето ще е клевета.
От маса номер две, Росен би могъл да се обърне директно към домакините..
"Тц,тц, тц пърдон, изцапах ви бохчата"!

Да повторим, че е важно:
---------------------
" Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко .Търсели са моето мнение.
Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения.
И бях оценен. Получих огромно международно признание."-------------


Та така!
За търсене на авторитетно мнение на английски - може би се набира 1 ...
За даване на решения , на руски - набираме 2 ..
За връзка с оператор - 3 ..
За говорене надълго, на перфектен немски - 4 ..

Булгар! Булгар!
   

оценка

+2 -3