Webcafe

Легитимирането на юмруците

Мария КасимоваМария Касимова
24.01.2018, 18:32 (обновена 27.01.2018, 11:02)
Легитимирането на юмруците

Снимка: © бТВ

Докато малоумно се бием около Истанбулската конвенция, един човек беше умъртвен от деца. Видяхме, че други болни деца са системно тормозени от възпитателите си.

Насилието толкова стабилно и естествено е заело позиции в родината, че се е превърнало в нормална реакция - като смеха, като плача или страха.

Свикнахме да ни излизат с бухалки, щанги или крикове от съседните автомобили, за да ни бият, че се бавим на зелен светофар.

Учим децата си да оцеляват в такива ситуации, като мълчаливо навеждат глави и се примиряват - знаем, че няма кой и какво да ги защити.

Слушаме как съседът крещи на жена си, че ще я убие, и усилваме звука на телевизора, за да не чуваме писъците й изпод юмруците му.

"Техни си работи - казваме - няма да се месим, че знае ли човек - може и ние да го отнесем."

Когато влизаме да раждаме децата си, имаме едно на ум, че някоя от акушерките може и да си изпусне нервите и да ги нашамари още новородени - да свикват, че това ги чака. Бием си лекарите, когато идват да ни лекуват, защото "и да не са го заслужили, все някога ще го заслужат".

Пращаме децата си на училище и треперим дали някой съученик няма фатално да ги ръгне с нож, защото нещо у тях го е подразнило.

Молим се дъщерите ни да се влюбват в свестни мъже, които няма да ги пребиват. Надяваме се синовете ни да не се превърнат в насилници.

Така бавно и полека, неусетно почти, отглеждаме новите българи - тези, за които нито един живот не е ценен, ако не е според техните лични правила. Българите, които не говорят, а бият. И убиват...

Убийството на бездомника, извършено от две малолетни момчета преди няколко дни, потъна около новините за скандалите около Истанбулската конвенция. Дори не го регистрирахме подобаващо в социалните мрежи - някакви тинейджъри претрепали един цирей на обществото, какво толкова?! Всеки ден се случва, тук поне убитият не е дете или млада жена.

Някъде се прокрадна и тънкото уточнение, че момчетата, извършили престъплението, са "от определен етнос". Това съвсем тушира възмущението, защото всеки се досеща кой ще да е този определен етнос - същият, от който са всичките проблеми в държавата на белите, чистокръвни и расови българи.

Някъде съзрях и коментар "Чий живот е по-ценен - на две момчета на 14 и 13 години или на един клошар над петдесетте?!"...

Убийството на този мъж обаче е различно. То не е извършено ей така, по "детски", без да си даваш сметка за последствията и без да знаеш, че краят може да е фатален.

Това е дългосрочно, мислено, търсено убийство. Започнало в един ден, но продължило отново два дни след това. Децата, пребили веднъж човека, са се върнали пак - да си го бият отново, да си го довършат. Като чучело или боксова круша, които им принадлежат и са на разположение винаги, когато им е гневно. А то им е гневно винаги. Защото у нас по принцип всички са гневни и на всички им идва да бият наред.

В т.нар защитено жилище, оказа се, болните деца също не са защитени. Този път над тях избиват злостта си онези, които трябва да се грижат за здравето и сигурността им.

Женици на средна и над средна възраст, които сигурно са нечии любящи майки и баби. Които се грижат за някого у дома, съчувстват на героите от сериалите и плачат с тях над злочестата им съдба. Които вероятно ходят на църква, палят свещи за здраве и бог да прости и молят бог да види усилията и смирението им.

Жени, които имат семейства и домове, в които се чувстват защитени. Кой знае всъщност - може и да са от онези една от четири жени, които в собствените си домове са най-малко защитени...

Горещите спорове около ратифицирането на Истанбулската конвенция показват ясно нещо плашещо - насилието у нас е нова, осъзната нормалност. То не само е част от ежедневието ни, но вместо да се борим, ние се съобразяваме с него. Самият дързък отказ от приемането на документ, задължаващ да се създадат механизми за защита на най-уязвимите на насилие, е доказателство за това.

И което е по-страшно - подкрепена от църковната анатема и огнения средновековен отпор на най-голямата лява партия, тази съпротива всъщност легитимира насилието. Защото дава повод на онези, които още тази вечер ще посегнат на жените и децата си, да си мислят, че не правят нищо лошо, няма кой да ги съди и няма кой да ги накаже.

И така тази вечер, в онзи дом, където един мъж ще набие една жена или едно дете, полека ще се възпитат следващата жертва и следващия насилник.

Този, който утре ще пребива болни деца, защото най-после му се е отдала възможност да малтретира и той някого.

Този, който ще убие бездомник, защото животът, тялото и правата на другия са по-малоценни от неговите собствени или му принадлежат. И този, който ще търпи да го унижават, изнасилват и бият, защото ще вярва, че така правят всички и си го е заслужил.

Всички тези хора от недалечното бъдеще на България ще са убедени, че в този живот и на този свят просперира и печели физически най-силният.

Това, скъпи сънародници, е оскъдното мислене на пещерния човек.

Oще: детско насилие  деца  истанбулската конвенция  мария касимова  насилие  насилие над жени  побой  побойници 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

30 dedo adji | 28.01.201812:27

Спри се, бе Сим4о! От четене на твоите страхотии почнах да се стряскам на сън. А горката ми приятелка Победка сигурно изобщо не може да заспи. Не разбра ли, че всички тия ужаси нямаша да се случат, ако беше ратифицирана истанбулската конвенция. Само да мине през негодното събрания и стой, та гледай, какъв земен рай ще стане милата ни родина.
Ама и на бате Бойко не можем да му вържем кусур, че не следва челния американски опит. Ние геле нямаме в следването на големия брат. А в тоя случай той също се ослушва. Ако бяха ратифицирали конвенцията нямаша да има стрелба в черквите, щяха да са защитени митутките и нямаше да има деца на верига. Защо се назлъндисват конгресът и сенатът? Да им пратим марчето касимова да им отвори очите. Ама не, няма нужда. Те си имат отварач, който редовно отваря нашите. И се хвали, че участва по-активно в американски сайтове. Прасчо, агитираш ли в тия сайтове за ратифициране на истанбулската конвенция? Или ти е разрешено да просвещаваш само тъмните балкански субекти?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

29 Папърдак | 27.01.201818:27

На такъв самотен житен бегач като Деоина не му трябва някой да го дърля по кратуна ! Той си е природно ударен като недоразумение! Бесен Удивителна

Крякащ Жабок от РБ ! Идея Стрелка Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

28 Папърдак | 27.01.201818:13

Простотия Пенислепкова ти по рождение ли си си прозда или и теб някой мъж ти е пердашил кухавелката като на Паяка? Бесен Шокиран Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

27 Папърдак | 27.01.201818:08

Не се учудвам че Паяка е затъпяла прогресивно след като са я шамарили. Шокиран Въпрос Идея

Другото обяснение за налудността и е че шамарите не са и помогнали да стане човек , па и не е потърсила спешна психиатрична експертиза. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 27.01.201810:29

На Касимова - за статията Пляскане ДА! ДА! ДА!

Не бива да стоим!

.."10.07.2017 г. - Кървав касапски екшън хвърли в ужас жителите на ботевградското село Литаково, пише вестник "Монитор". Трима роми отрязали главата на 65-годишната бивша учителка Надка Антонова в събота по обяд и й откраднали 100 лв. Зловещата драма се разиграла в двора на къщата й..."

.."15 Януари 2018, Понеделник ... ... Тинка Хаджиспасова беше нападната и ограбена на 31 декември в три часа сутринта. Иван Христов-Ушко, който преди десет дни е излязъл от затвора в Бобов дол за кражба, с мотика разбил металната входна врата на къщата на починалата. Тя се отбранявала, като хвърляла саксии от прозореца, надявала се така да го спре, но не успяла. Ушко влязъл вътре и се нахвърлил върху нея с юмруци и крещял. „Дай парите!“. ...
... .. Жената не можа да издържи двете операции, направени й на главата след жестоките удари, нанесени й от криминално проявения Ушко. След грабежа той се покри в София, където все още го издирват..."

.."За пореден път във врачанското село Малорад възрастна жена бе убита заради пенсия. Трупът и е намерен от инкасатор..."

Първата работа - са ни разните Свиняги.. Тъжен

Без Свинягите и без тяхната свинягна идеология, това по-горе нямаше да се е случило и тези жени, деца и старци нямаше да са жертви на садизъм..


Всекиму- своето!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 27.01.201810:23

deowin | 26.01.201821:43

mulder, спокойно продължавай да биеш жената и децата, и да роптаеш срещу каквито и да било мерки срещу този проблем, щом като има други страни, в които проблемът е дори по-голям. Тъй ми, редно си е първо тъпите либерастки държави да си оправят бакиите преди бай ти Ганя дори да почне да мисли евентуално да погледне върху проблемите в собствената си държава.

--------------------------

Проблемите - ясни!
Ясно е насилието над жени, деца , инвалиди и старци ...

.."Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година..."
.....

"В селото всяка къща е обирана по три пъти.
Набезите са затихнали, защото вече по домовете не е останало нищо ценно. .. ..
...
И понеже селото отдавна е отесняло за ромските набези, мургавите шестват и из съседните села - Орешец, Скомля, Карбинци. Изчезне ли овца или магаре на жител на тези села, отчаян идва в Медовница да си го търси. Малцина се връщат с похитеното животно, защото то вече е превърнато в кебапи Най-добри доходи мургавите си докарват от незаконна сеч в околните гори. "

.. "... .. събота около 21 часа на бул. Цариградско шосе. Двете ромчета нападнали 32-годишна жена и.."

.. "24-годишният Тунджай, който преби до смърт жена в София заради 80 лв. и златен синджир, съобщи bTV. Според оперативни служители именно той е един от най-жестоките грабители в столицата. Те припомнят предишното му нападение – през 2013 г. той отново пребил човек заради 300 лв. Мъжът едва оцелял, но останал с трайни увреждания."

.."Трима роми, отвлекли две 19-годишни ученички, са заловени при акция на ГДБОП в плевенското село Бъркач към 14.00 часа днес..."

.."15.10.2016 г. - Момичето било заплашено, че ако каже на някого, ще я убият, ще отрежат главата на баща й, ще запалят къщата им. Двама роми от санданското с. Дамяница бяха осъдени на 3 години и половина затвор за изнасилване на 12-годишно момиче. Стойчо и Калоян бяха признати за виновни .."

.."18-годишната Алиме Салиева е ученичка ..
Група роми от Нова Загора я отвлича преди седмица на излизане от училище.
След три дни насилие момичето е успяло да избяга от похитителите си и сега е в дома на родителите си в тежък шок.
Момичето се е затворило в себе си, не спира да плаче и не иска да си спомня какво се е случило.
„Четирима човека ме взеха от пътя. Бяха с бял бус. Изнасилиха ме”, през сълзи разказва момичето.
Майка й обясни, че когато се е прибрала, цялата е била в синини от нанесения побой. По нейна информация изнасилвачите са се занимавали с трафик на наркотици и на момичета за проституция в Германия.““"


Ясно е и решението ..да се съберат разните Свиняги и Джендъри - и "Arbeit macht frei!"

Наздраве на булката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

24 follow_the_cash_flow | 27.01.201810:05

Да, имаме проблеми с насилието и те са породени от съвсем други причини.
И спрете да налагате джендър идеологията като решението, както и да поляризирате, че който не е с вас е против вас.
Не сме малоумни. По скоро вие приличате на фанатизирани такива.
---
Джендър идеологията е една теория, недоказана и нетествана във времето, която предлага възможен (от много други) модел.
Модела е Незадължителен и не безрезервно приеман от всички психолози и социолози ;).
Ако искате да сте бета тестери - експериментирайте с модела на ваш гръб.
Оставете обществото да види последствията и да прецени след минимум 10 години ;).
Реалната работа по отношение на насилието почва от оптимизиране на текущото законодателство, и примерно - построяване на кризисен център за жени. Въобще, работа на терен и по същество.
Идеологии се налагаха в един друг период, преди 1989 ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

23 Nenimir | 26.01.201823:56

Това, че доста от коментиращите не намират че имаме проблем с насилието е трагично. Склонни сме по дребнав повод да скачаме да се бием, признак на ниско самочувствие и неспособност за решаване на проблемите с дискусия (ниска култура). И както обикновенно, има някой по зле, какви са тия да ни кажат. Следващият път когато някой дебилен мутрафон ви счупи тиквите, защото не сте му отстъпили място в бързата лента, не се оплаквайте!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 26.01.201821:43

mulder, спокойно продължавай да биеш жената и децата, и да роптаеш срещу каквито и да било мерки срещу този проблем, щом като има други страни, в които проблемът е дори по-голям. Тъй ми, редно си е първо тъпите либерастки държави да си оправят бакиите преди бай ти Ганя дори да почне да мисли евентуално да погледне върху проблемите в собствената си държава.
Първо да разрешим "нордик парадокс", гладуващите в Африка, боя на негри в САЩ, световния мир, замърсяването на околната среда и заселването на съседни звездни системи, и чак тогава евентуално бихме могли да говорим за разглеждане на други проблеми като домашното насилие в България.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 29.12.2014, 16:26

21 mulder | 26.01.201819:03

Гадният, биещ жената и децата си, пиещ ракия, смърдящ, небръснат български мъж чете, гледайки тъпо, страниците на Дъ Гардиан и Уошингтън Поуст където пише че либералните нордик страни в които де факто има равенството между джендърите, са и с най-голям процент на домашното насилие. В Дания, от всички страни, положението е най-зле. 52% от всички жени на възраст от 15г. са били или са малтретирани физически, психически, или сексуално. Следват ги Финландия 47%, Швеция 46%, Холандия 45%... България е в долната половина на 17-то място с 28%. Оказва се, че във всички джендър френдли страни, мъжете раздават юмручно правосъдие и 5 пари не дават за джендър екуолити. Защо някой не седне да анализира този нордик парадокс?

https://www.theguardian.com/news/datablog/2014/mar/05/violence-against-women-european-union-physical-sexual-abuse
   

оценка

+2 -1