Webcafe

Уморените коне ги убиват, нали

АПАлександър Петров
06.07.2018, 18:55 (обновена 08.07.2018, 17:51)
доматен протест

Снимка: © Явор Николов

Когато Босия вземе ролята на опозицията

Когато става въпрос за гладната стачка на Николай Колев - Босия и неговия протест срещу властта, може да се каже и напише много - както за исканията му, така и за самия метод - форма на себенаказване за това, което сам той вярва, че са чужди грешки и корупция.

От над 20 дни вече той протестира срещу практиката да се продават шофьорски книжки и иска оставката на транспортния министър Ивайло Московски, който според него допуска това, и на цялото Народно събрание, което толерира също практиката. И протестира гладувайки.

Но прав-грешен, това е неговата форма на протест. Може и да не е най-адекватната, но с цялата си крайност определено успява да постигне важно нещо - да разпали обществена дискусия и спорове по темата. Получават се сблъсъци на мнения и се обръща внимание на даден проблем. И започват да се задават въпроси.

Иначе казано - върши работата, която по принцип се пада на опозицията в една нормална демокрация. Затова и един от големите въпроси, който изниква от гладната стачка на Босия, е къде е опозицията и защо тя не върши това, което гладуването на един гражданин прави - да изнамира грешките на правителството и да алармира обществото за тях?

За сметка на това обаче най-голямата опозиционна партия у нас - БСП, мълчи по темата. Не протестира техен човек, а някой, който е гладувал и срещу тях самите. Останалите парламентарно представени сили сякаш нямат навика активно да се противопоставят на правителството, освен ако то активно не бърка в личните им интереси. Тези извън НС са съвсем друга бира, заслужаваща свой отделен текст. Така че в парламента остава само БСП, която дейно да търси конфронтацията си с ГЕРБ (и Обединените патриоти отчасти).

Реалността е, че в последно време хора като Босия и майките на децата с увреждания правят това, което опозицията трябва да прави.

А БСП, улисани в окопната си война на нападки с ГЕРБ, сякаш са забравили да бъдат принципен коректив на властта - нещо, което изисква много повече от това да стреляш обвинения и от време на време да вдигаш по някой и друг безсмислен вот на недоверие.

Годишният връх в досегашните усилия на социалистите да бъдат истинска опозиция на властта може лесно да бъде обобщен именно в неуспешния вот на недоверие по политиката на правителството в сектора "Сигурност". Той беше толкова ялов, че преките му ефекти на практика спасиха поста на Валентин Радев, чийто стол вече активно се (само)клатеше заради всичките скандали в ресорното му министерство.

Именно вота на недоверие, иницииран от БСП, подтикна правителството да застане зад министъра си (поне до следващия голям гаф). След един изкаран по бързата процедура дебат по вота, липса на ясно съставени и изведени аргументи и най-вече - липса на ясна политическа алтернатива, е повече от ясно, че вотът на недоверие не просто няма да мине, но няма и да впечатли никого. А това означава чисто и просто, че опозицията е слаба.

Ако в началото на това Народно събрание суджуците и обвиненията в търговия с влияние успяха да ударят ГЕРБ, коствайки й една депутатска оставка (и една до половината подадена, а после оттеглена), сега сякаш действията на социалистите са вяли и колкото да има.

Чисто от политическа гледна точка да си опозиция изисква да напипваш социалния пулс и да действаш спрямо него - понякога дори на ръба на популизма (а понякога и доста отвъд него). Това е в същността на борбата за гласове, особено година преди избори.

Единственото от БСП, което се запомни покрай протеста на майките на деца с увреждания, беше, че Корнелия Нинова реши да дарява по 600 лв. от заплатата си за децата. За принципна позиция по темата съвсем не може да става дума.

А сега Босия протестира и БСП си мълчи. При потенциално сериозно законово нарушение и въвличането на министър с изключително нисък рейтинг - това, което би трябвало да е мечтата за всяка опозиционна формация. Червените още не са излезли с позиция по темата...

Че Колев не е техен човек, не е. Че вероятно ги мрази в червата си - също е вярно. Но засега от "Позитано 20" единствената критика срещу министър Московски е по друга тема - концесията на Летище "София", отново изпускайки казус, привлякъл общественото внимание.

Това далеч не са действия на една дейна опозиция, която се бори активно за нови гласове и за нещо повече от второто място. Това е поведение на една уморена партия, на която не й личи да има сили за нещо повече...

И докато това ти е най-голямата опозиционна партия, единственият път да се търси отговорност към властта са протестите. Още повече, че на тях премиерът Борисов има в пъти по-голяма вероятност да отговори.

Oще: босия  бсп  гладна стачка  корнелия нинова  корупция  николай колев  николай колев - босия  опозиция  протест  стачка  транспортно министерство  фалшиви шофьорски книжки  цвета караянчева 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 10.07.201810:19

Bichkiiata,

верно е това, дето го говориш. Просто е самата истина, и нищо друго освен истината! И по мое мнение вътрешното положение в страната предполага военен преврат. Предполагам, че това е истинската причината, а не аради една гладна стачка на Босия да стоварят в центъра на София стотици полицаи и жандармерия.
Полицията и жандармерията биха могли да предотвтат военните от Националната гвардейска част (единственото поделение останало в София) да извършат преврат, но ако дойдат танкове от Сливен вече военните ще постигнат решително превъзходство.
Боеко е подкарал страната в толкова грешна посока, че нещата вече са непоправими. Толкова много е продал всички ни, че ще ни трябват нови 45 години социализъм след 30 години преход, и неговото 8 годишно управление, за да се оправим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 10.07.201810:09

dedo adji,

не правя гладна стачка, затощо търся решение в полето на Наказателния кодекс. Много е трдуно, но вярвам, че това е правилния път. И трябва да знаеш, че е ужасно гнусно, когато вървиш по толкова труден път, някой си dedo adji да ти се подиграва! Честно!
С огромно вътрешно усилие се опитавам да държа поведението си под контрол. И искрено благодаря на прокурор от Софийска градска прокуратура (ще спестя името му, за да не стане това причина работата му да бъде затруднена), които в много критичен момент обърна хода на събитията, и ми даде възможност да продълна да търся решение чрез закона. Просто бях на крачка да купя един АК-47 и да приложа военната си подготовка. Вече бях настрпоен, че 7.62 мм куршуми работят по-добре от чл. 207 от НПК, и на улица "Ястребец" щеше да стане трагедия!
Затова, dedo adji, мълчи си! Не знаеш на кой каква му работата, за да си така креативен, че да даваш препоръки да обявя гладна стачка!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

11 Люба6а | 09.07.201817:38

Опозиция? На кое ? В този гнусен свинарник такова нещо нема Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 08.07.201810:27

Макароне, що не направиш една гладна стачка против топлофикацията, с която ни занимаваш при всяко включване. Да троли в нета и баба знае.
Не съм и не смятам да проучвам дон Базилио, но в случая е прав. Гладна стачка против нещо толкова всеобхватно като корупцията, даже ограничена в рамките на КАТ е безсмислена. Даже при успех, най-много ще свали един министър. Старшината Чобанов и капитан Рушветчиев ще останат.
Между другото, това не е наш монопол. Преди 40г няколко мои колеги си купиха книжки от Англия. Без изпит, един човек отиде до центъра на графството и донесе всички. Като се сблъсках с КАТ и аз после се бих по главата защо не си купих. Не, че тогава не се продаваха и по нашия край, но по-трудно и по-скъпо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

9 Basil Fawlty | 08.07.201802:08

Ако чак толкова те нарани обръщението , ще се поправя: извинения. Дори ще отмина жлъчните коментари (да кажем че си бил афектиран). Но! Повечето ти коментари са пълни с обиди, до всеки. Дали защото нямаш аргументи?
Ръждивия трион няма да коментирам. Той знае всичко и е най-умния, защото като построили терминал 2 , той си хванал дърмите и отишъл в Квебек, а всички които отидат в квебек са най умните.
Да поясня: съчувствам на бате ви Кольо. Човека се е родил бунтар. Но мисля че в този случай, няма да постигне нещо значително , просто ще навреди на себе си. Аргумента ми е че корупцията е явление съществуващо в цял свят. В зависимост от манталитета и начина на живот е широко разпространена или затаена в ъгъла. Гладна стачка против корупцията е общо понятие и без преки доказателства единствено ще доведе до морално поета отговорност (макс оставка на един министър). Друг ке дойде. А Босия ще страда.
Тук постоянно България се описва като Армагедон - при положение че в Сирия не остана една сграда, в Йемен, Либия , Нигерия. В бивша Югославия и сега в Украйна се колеха съседи и приятели. Азия Америка и Африка е пропита от корупция. Ние с какво сме заслужили, че очакваме чудеса, при положение че манталитета ни не е мръднал 2 века. Макарона споменава че не му е в стила, но намеква за всеки случай аз да си зная че ме чакат пред входа. Хехе. България си е добре - сравнете София с Глазгоу. Може и по добре- подкрепете бате ви Кольо. Ама го подкрепяте в къщи на телефона, ругаейки вся и всьо.
Аз съм му намерил цаката. Отказвам да бъда нещастен. И съм щастлив. Пробвайте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 07.07.201820:07

Макароне, отдавна ти казах, в България има два избора с два изхода за такива като теб и мен. Единия е с паваците, който ще те закара до лудницата или затвора, втория е еднопосочен билет, той пък води до Терминал 2. Останалите са свикнали на клатене от сорта Корпоративна търговска банка или Белене. Бафкането бсп/гроб е само да държи народа будна кома, няма никакво значение кой ще му е отзад куфарите идват от едно и също място
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 07.07.201812:03

Basil Fawlty, ти се изхрачи на сурата на (и без това нещастния) народ. Направо го каза: толкова хора са се нагъзили, ще се нагъзат и техните деца, а онзи Босия на тези години ще го прежалим, той корупцията няма да спре.
Много интересно съобщение дава Уебкафе за теб: "В системата не същестува потребител с прякор "Basil Fawlty"". Това означа, че Уебкафе е замело мизерията ти. Не че много ме интереуват подробности, и дори да публикуваш точния си адрес, никога няма да дойда да те приочаквам пред дома ти. Не е такъв стила ми. Но това дава за теб престава що за стока си. Давам за теб точно 2 ст. Едната сега, а другата през 2058г., ако си запазен в отлично състояние. Ако не - правя рекламация и чал!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 07.07.201808:50

Някои хора с техните долнопробни лични обръщение и иронично отношение май друго освен да си правят четка на прогнилото си себелюбие друго не правят. Жалко, че повечето станаха такива; мръсни, мизерни, с претенции.
Но реалния живот ще вземе своето. Той взима своето от всички. Просто едни си плащат овреме, а други чакат събитията да ги застигнат.
И чудно как само аз съм гледал телевизия, и как само аз не видях онзи "евтин популизъм". А видях един брутален цинизън, ширещ се напоследък безпрепяствено. Но нали ви казвам? Почакайте! И всеки ще си плати своето!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

5 Basil Fawlty | 07.07.201800:53

Макарончо, нещо ми се чини чеза друг кон се говори в тая статия, ама като си казал че е Корнелка, не бъде.
Съчувствам на Босия, но нищо няма да постигне. Ще ритне като едното нищо. Дори и сега да го натъпчат като му прилошее, толкова глад, на тия години не прощава.
Трудно-доказуеми казуси не си струват. Лесно е за оправдание. И хората не са с него, доста от тях са купували, а и децата им порастнаха- ще купуват скоро.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

4 Онуфрий | 06.07.201823:53

"Някакси се подмина факта, че Корнелия Нинова поиска отмяна да лятната ваканция, за да бъде изработен закон за децата с увреждания."

Което си беше елементарен и долнопробен популизъм, който се вижда дори от космоса. Със същия успех може да излезе и да предложи всяко дете с увреждания да получава по 1500лв на месец, така че айде стига с тия тъпи номерца. Дори 12 от нейните депутати й показаха средния.
   

оценка

+4 -0