Webcafe

За бюджета го правим!

АПАлександър Петров
03.07.2018, 15:14 (обновена 05.07.2018, 13:56)
менда стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в 43 народно събрание

Снимка: © webcafe.bg

Защо акцизите да спират само до бездимните цигари?

Видяхме, че ръстът им е много по-висок от очакваното, и решихме да ги обложим още в името на бюджета - за председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова логиката е проста. Бездимният IQOS отнема пазар от конвенционалните цигари и тъй като се облага с по-ниска ставка, бюджетът губи. Така че е време да се изравни резултатът и държавата отново да си прибира своето.

Това, че един нов продукт (който потенциално може да има добро влияние върху пушачите и със сигурност върху пасивните пушачи) ще бъде забит със значително по-висока цена, е съвсем друга тема, която не е от значение. Тук важен е бюджетът и неговата стабилност.

А очевидно тези 1,6% от пушачите, които са минали на бездимни цигари, костват твърде голяма част от държавните пари със своето егоистично решение да не пушат достатъчно обложен с акцизи тютюн.

Затова трябва да се мисли в перспектива и лобистите в името на бюджета не трябва да се спират с едните нагреваеми цигари. Дори насипният тютюн, пурите и пуретите не трябва да са спирка за данъчния плам на държавата и нейните верни служители.

И крайно време вече и децата да пушат - знаете ли какъв акциз ще се събере.

Ето защо предлагаме няколко други удоволствия, които в името на бюджетната стабилност да бъдат обложени с акцизи.

Електрическите тротинетки и велосипедите

Започнаха нещо да стават модерни в последно време и се харчат повече от очакваното. Само се замислете колко бюджетни приходи се отклоняват на всеки километър хипстърия под формата на нереализирани продажби на бензин и дизел.... Звучи като перфектното нещо, което би могло да бъде обложено с акциз. Освен това човек трябва да си плаща, за да изглежда толкова нелепо. В космичния ред на нещата е.

Въпрос на време e да въведем и наказателна такса за скъперниците-велосипедисти и пешеходците, които упорито отбягват патриотичния си дълг с презрение към двигателя с вътрешно горене.

Торентите

На законите, засягащи авторското право, у нас може да се гледа малко или много като на врата в полето, но при правилната мотивация нещата може да се променят. Торентите, този прът в колелото на автори и изпълнители, могат да се обложат с акциз - за всеки свален филм или епизод от сериал - данък. НАП ще вържат касови апарати към всеки компютър (или още по-добре - ще се пусне една голяма, голяма обществена поръчка по темата), а събираемостта, за по-лесно (защото все пак трябва да се мисли и за гражданите) ще се начислява към месечната сметка за интернета. Така искат-не искат, хората ще плащат.

Презервативите

Как така хората ще правят секс, без да плащат на държавата за това? Всеки пакет презервативи - с бандерол! Ако не искат да плащат хората, поне ще се задейства и политиката за решаване на демографската криза. Така и така сме за никъде откъм прираст на населението. Допълнителен бонус е, че и лекарите по венерическите болести ще вземат да дръпнат малко напред, което директно си значи и повече приходи от Данък общ доход.

Марихуаната

Вярно, тези неща не са особено законни... Но нима това трябва да спира устремът да се напълни държавната хазна. Всички знаем, че някои неща у нас не стават по "установения начин". Така че нищо не пречи на НАП, ДАНС и МВР да организират една група за облагане с акцизи на тревата и другите по-леки наркотици (тежките няма да се пипат, там е неморално, а и са запазена територия за по-големи играчи). Няма Джаро, няма Маро! На улицата има нов шеф и това е НАП!

Веганите и въздържателите

Нужно ли е да описваме колко животворен финансов поток отбиват веганите, като лишават винпром-индустрията от първични суровини? Колко огнена вода, облагаема с по 1100 лв. на хектолитър, можеше сега да се пече в казаните, ако коварният вредител-суровоядец не лазеше реколтата от грозде, сливи, зарзали, круши, череши, пшеница, картофи и ечемик?

За да компенсираме недобора от алкохолния акциз, предлагаме и въвеждането на платен регистър за лицата, които временно или системно злоупотребяват с въздържателството си от спиртните напитки - край на гратисния режим за диабетици, хипертоници, бременни и невръстни деца.

Хазарта

Добре, де, да не изпадаме в крайности. Там дори май има нужда от намаляване на данъка. Все пак трябва да запазим мечтите на хората!

А вие палете малко по-редовно, все пак за бюджета го правим!

Oще: iqos  акциз  акцизи  бездимни стикове  бездимни цигари  бюджет  държавен бюджет  държавна хазна  дюнери  електрически тротинетки  канабис  марихуана  нагреваеми стикове  облагане  пица  презервативи  торенти  тютюн  хазарт  цигари 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

1 Бай Пешо Танкиста | 04.07.201822:18

Добри идеи си предложил, забравил си само проституцията да включиш в списъка, от нея ще могат поне 200 млн. да вкарат в хазната-ама там трудно, щото техните хора контролиращи този вид дейност ще им изкарат кирливите ризки. А за предложението за вдигането на акциза за IQOS -просто няма по-тъпа идея. Чист лобизъм в полза на дебелака.
   

оценка

+0 -0