Webcafe

Какво тук значи някакъв си "джендър"

Webcafe
13.03.2019, 16:08 (обновена 15.03.2019, 16:51)
Дело за "джендър"

Няма да се делим по полов признак, да не сме "джендъри"!

Представете си, че сте шофьор в Пловдив. Ежедневно трябва да се справяте с кандидат-самоубийците, които имат вродена фобия от използването на мигач и придобит фетиш към рисковите маневри. Но човек дори добре да шофира, КАТ го спира и го глобява.

Това се случва и на вас. Униформените ви спират, лепват ви глоба, а след това вие, типично, решавате да излеете гнева си във Facebook. Защото хем е бързо и лесно, хем сте скрити зад монитора.

Вместо да използвате богатия речников запас от обиди по майчин и лелин адрес, който сякаш ни инсталират още в родилното, решавате да "поздравите" полицаите с модерната побългарена чуждица "джендъри".

Съжаляваме, че ще разбием илюзията ви за виртуална недосегаемост, но вие вече сте хулиган.

Поне такъв извод може да се направи след съдебния процес в Пловдив, при който две инстанции осъдиха и глобиха мъж, облягайки се на Указа за борба с дребното хулиганство.

Така официално легитимираха, може би не за пръв път, думата "джендър" за обида.

Съдът приема, че Facebook, където е споделен насочения срещу полицаите коментар на мъжа, е "публично място". Факт, макар законодателят все още да не е смогнал да приведе указа в синхрон със съществуването на технологични "мегдани". Също така съдът приема за безспорно, че използваната срещу полицаите фраза "джендъри на колелото" е обидна - наравно с реплики като "селски тарикат" и "доста нагъл и прост служител".

Колко да е безспорен този факт? По време на заседание на Народното събрание от 10 май м.г. депутатът Вежди Рашидов го обясни така:

"Миналия ден в една телевизия казах: "разни джендъри", което значи "разни полове", мъже и жени могат да бъдат, една госпожа много се засегна. Явно тя си мисли за друго. Няма лошо в това, човешко е."

Законотворецът Рашидов казва едно, съдът - друго, но у нас законодателната и съдебната власт са отделни и независими една от друга, нали така? Май по-скоро трябва да вярваме на съда, защото бившият културен министър не глобява и не праща в затвора.

Тълкуванието на пловдивския съд е факт, има го черно на бяло. И ето я рецептата за глобяване на половината държава!

Просто се замислете за всички онези групи, в които ежеминутно платени тролове и легитимно ядосани неосъзнати "доброволци" сипят жлъч срещу депутати, министри и прочие политически лица, всеки от които вече е бил наричан "джендър" онлайн.

Старателната негативна кампания около Истанбулската конвенция остави като наследство на езика ни една дума, чието значение старателно убягва на много български граждани. Както личи, и на съда.

Пречупена през призмата на пропагандата и опростеното осмисляне, "джендър" се превърна в синоним на други хомофобски думи и изрази. А съдебната система взе, че легитимира това нейно значение.

От един значим обществен казус успяхме само да си създадем една обида. Толкова.

Казусът от Пловдив има и друга страна - рано или късно самите граждани трябва да осъзнаят, че социалните мрежи не са бюро "Жалби" в МВР. Ако полицай е превишил правата си, има начини да се подаде оплакване, вместо да се надига безсмислен вой във Facebook, придружен от лични нападки.

Липсата на качествената модерация там (невъзможно е да има такава) не означава, че социалните мрежи са свободна и лишена от контрол зона. Съблюдавайки написаното там, българският съд го доказва.

Да, обаче го прави някак избирателно.

Защото ако мислим, че използването на думата "джендър" е запазена марка на масовия гражданин, то ние сериозно ще сбъркаме. Употребява я и "политическият елит". Николай Бареков е прекръстил колегата си от ВМРО в ЕП на "Ангел Джендързки".

Публично ли е? Да. Обидно ли е според пловдивския съд? Би трябвало. Къде тогава е присъдата? Къде са глобите?

Не таим илюзиите, че българската съдебна система има капацитета да смогне с всички подобни интеракции в социалните мрежи и да "раздаде справедливост". Но не е късно да изпреварим тенденциите и да създадем Специализирана Facebook прокуратура и Специализиран Facebook съд, които да се занимават изцяло с такива въпроси.

А Facebook полицията, която да следи за хулиганските прояви, отдавна вече я има, макар и цивилна.

Oще: джендър  кат  общество  пловдив  пътна полиция  съд 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

4 scuba | 16.03.201919:18

Поздравления за Пловдивския съд!
Понятието "джендър" вече е обявено за обиждащо човека.
Сега чакам Конституционният съд да излезе с тълкувателно решение и да се заличат всички документи,закони,програми,практики и всичко,което съдържа думичката.
Нека си припомним,че преди тридесетина години същата дума,само че произнесена на френски-"жанр" се отнасяше за течения в музиката,живописта,театъра и прочее изкуства.
А може би всички джендъри се смятат хора на изкуството?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

3 Spider | 15.03.201915:18

Смее се Криворазбраната джендъризация. Смее се
А другарят Бареков е редко тъпо лайно. Чак срам ме хваща, че го изпратихме като наш представител в Брюксел. Не че съм гласувал за него де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 14.03.201916:47

Най-забавното е, че в официалния превод на конвенцията думата "джендър" я няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 13.03.201923:45

Нищо чудно, че думата "джендър", която на английски е просто граматически термин за род, е добила у нас обидно значение, след като беше представена на българския народ от истанбулската мръсна бомба с дистанционно управление. Нищо чудно, че старшината Чобанов със завършено милиционерско училище след 7 клас се е обидил от непознатата дума. "Селски тарикат" и "прост нагъл служител" отдавна са синоними на носителите на палки и слънчогледи. А защо се е сезирал и съдията Соломонов, който все пак се предполага да е завършил университет? (съдейки по соломоновското решение, най-вероятно пернишкия) По моето скромно, без претенции за меродавност мнение, се е задействала кастовата солидарност. Недосегаемата каста на магистратите се явява в защита на младшата си каста на полицията. Иначе евро дупедатът бюреков, с умствен багаж колкото старшината и съдията,може да нарича колегите си всякак. Те все пак не принадлежат към недосегаемите касти, макар да имат временно имунитет.
Интересно ще бъде да научим истинските имена на старшината и мъдията (пардон, съдията).
   

оценка

+1 -0