Webcafe

Говори с нея, преди да замълчи завинаги

Webcafe
18.06.2018, 19:21 (обновена 20.06.2018, 14:43)
жертва на домашно насилие

Жертвата не се страхува само от шамарите и ругатните. Страхува се от това, че може да остане сама, а самотата боли повече от всичко на света. Страхува се, че ако се оплаче, само ще влоши присъдата си, ще озлоби побойника, "ще си го изпроси".

Тя е на 19 години, но вече е майка на тригодишно дете. Пред съседите е скромна, мила, възпитана и любезна; у дома е смазвана от бой от безработен бивш затворник. Тя не иска да говори за проблемите си, но целият квартал слуша писъците при поредния побой.

Тя е красиво и добро момиче в разцвета на силите си, но вече я няма. А можеше да оцелее, ако беше получила помощ навреме.

Пребитата до смърт Ивета от Айтос е просто поредната единица в масива от смазани човешки съдби, които минават под общия знаменател "домашно насилие". Колко по-предсказуем можеше да бъде краят на нейната история?

Непълнолетна десетокласничка забременява от криминално проявен мъж, който е с 8 години по-възрастен от нея - само този факт би трябвало да включи всички сигнални лампи в МВР, Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, в училището на тийнейджърката, в поликлиниката, в която е водила бебето си на прегледи.

Никога нямаше да се стигне до сцените на публично унижение, при които пияният насилник е замерял с камъни и пръти младата майка по улиците на родното си село, ако онези лампи бяха светнали навреме. Нямаше да се стигне до убийство по особено жесток начин.

Съседките вдигат рамене - подавали са сигнали за тормоза над Ивета, но напразно. Момичето е отпращало полицаите с лъжи, че не е бита от мъжа си.

"Как може нормално момиче да живее с изрод?", "Тя си е виновна", "Аман от такива жертви" бяха коментарите на форумните философи. И ако на тях им е простено неразбирането на това самоубийствено поведение, то реакцията на институциите издава същото неадекватно ниво на компетентност.

Жертвата не се страхува само от шамарите и ругатните. Страхува се от това, че може да остане сама, а самотата боли повече от всичко на света.

Страхува се, че ако се оплаче, само ще влоши присъдата си, ще озлоби побойника, "ще си го изпроси". Не помага и фактът, че в 19-хиляден град като Айтос, в който всеки се познава с всеки, грижата към ближния стига до заключената входна врата.

Почти дете, с дете на ръце, без образование и без особени перспективи за работа - за нея единствената сигурност са четирите стени и покривът над главата, а те са й дадени от насилника. Страхът, че няма да се справи без подкрепа, блокира рефлексите за самосъхранение.

Когато си едва на 19, а си в пълна физическа, психическа и финансова зависимост от чуждата агресия, не си в позиция да разсъждаваш трезво за живота си.

Деформациите, които психиката търпи след подобен тормоз, не се различават от ефектите на тежката депресия, която кара "нормални" хора да посягат на живота си.

Затова не чакайте от момичета като Ивета първи да потърсят помощта ви. Срамът, стигмата, внушението за вина, разстроената самооценка, самотата и отчаянието ги спират да говорят с вас.

Говорете вие. Подайте им ръка, покажете им, че ви е грижа и че разбирате болката им. Покажете, че техният живот и здраве са важни дори за далечния познат.

Не се успокоявайте с мисълта, че сте направили всичко по силите си, като сте набрали 112. Не е достатъчно.

Няма силно общество, което изоставя най-слабите си. Няма щастлива нация без нормална система за взаимно подпомагане, без пространство за лична свобода и без способност за емпатия.

Няма силно общество, в което съседите си нямат доверие за чаша захар, камо ли за подкрепа в дълбоко лични, неизказани пред никого, болезнени проблеми. Затова и Ивета вече я няма.

Oще: агенция за закрила на детето  агенция за социално подпомагане  агресия  бой  домашно насилие  мвр  общество  тормоз 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

22 pixie | 21.06.201813:03

"А днес, не само Пикситата, а и коравосърдечни управници, които затриват цели градове без да им мигне окото, не смеят и на сън да го помислят." - dedo, защо така грубо? Не знам защо ме сложи в компанията на хора, дето не си помисляли. Мисля си го аз, ама нали това беше част от цената да сме страна-членка на ЕС.

"И защо си мислиш, драга Пикси, че доживотният затвор е по-милостиво наказание?" - Ами не го мисля, затова съм и написала, че е далеч по-правилно и ефективно от 20-години в затвора, откъдето може да се излезе и предсрочно за добро поведение. Може би си се подвел от начина, по който се изразих, всъщност имах предвид не без милост, а без право на помилване, ама не ми се пишеше толкова. Оттам и недоразумението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 21.06.201811:06

.... до живот без право на милост. ....

Добричката, състрадателна Пикси стана безмилостна. И правилно, Пикси, дотам я докарахме с модерните толерастии. А преди 60г, тук там все още, предумишлените убийци са получавали висяща присъда. За врата. И не убивали повече. А днес, не само Пикситата, а и коравосърдечни управници, които затриват цели градове без да им мигне окото, не смеят и на сън да го помислят. Само старият Льо Пен посмя и го натири и собствената му дъщеря.
И защо си мислиш, драга Пикси, че доживотният затвор е по-милостиво наказание? Има много свидетелства за противното. Проблемът е, че изключително рядко някой лежи до живот, освен ако не почине скоропостижно от инфаркт или удар, мозъчен или с твърд предмет. Хиляди човеколюбци се грижат за благосъстоянието на осъдените престъпници и не дават пет пари за това на жертвите им, бивши и бъдещи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

20 pixie | 21.06.201809:51

Не знам какви са родителите на това момиче, но вината им е, че не са направили всичко възможно да се намесят и да и помогнат. Кени е прав, че семейството е много важно. Училището също, но на подкрепа човек трябва да може да разчита най-вече от семейството си.
Имам дъщеря, на която съм казала, че ако един мъж я удари веднъж, да си грабне багажа веднага и да се прибере вкъщи, защото има голяма вероятност да повтори. А няма причина на този свят - любов, деца или пари, която да оправдае подобни отношения. Аз не съм била детето си, така че няма как да позволя на някого да го бие. И друго, човек трябва да си осигури резервен вариант. Или поне да опита.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

19 Kenny McCоrmick | 21.06.201809:37

бай Йух, надценяваш ме, скучен съм в това отношение. Но всеки от нас познава поне едно момиче, захванало се с най-древната професия. Аз познавам две. Едната съвсем откровено не ще и да помисли за друг занаят към момента. Не ми се отклонява толкова от темата.
Другата се пробваше да влезе в профила, който ти описа - консервативно семейство в малък град, гадже-насилник, бяга в София, попада на хора и става... проститутка. Аз обаче съм неприятно копеле и започнах да й изброявам милион и един начина да се измъкне. Предложих й да започне нещо да учи, а аз с връзки тук-там да помогна, момичето не е никак тъпо. След един изморителен спор, в който ми се обясни, че по нито един от начините не можело, тя клекна и си призна - не била толкоз лоша тая работа. Не искала в момента да сменя.
Та да се върнем точно на темата. Далеч съм от мисълта, че на бити и изнасилвани жени им харесва. Но никой не може да ги измъкне с ритници и без грам желание от тяхна страна да бъдат измъкнати. Много може да се изговори по въпроса за семейната среда и дори преподаването в училище по темата, защото за това трябва да се говори непрекъснато и на двете места.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

18 pixie | 21.06.201809:02

dedo,
ей това е проблемът - че ще полежи и ще излезе. Такива не трябва да излизат, това е единственият начин да се предотвратят още подобни трагедии. За убийство трябва да се лежи до живот без право на милост. При положение, че няма как да се приложи смъртно наказание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 21.06.201808:45

Не е проблемът в курварлъка. Има курви, управлявали империи. Има и такива, които вески подритва. Защото те сами се подлагат на ритниците. И не им стига акълът поне да избягат. Някои нямат накъде, но тая е имала родители и жилище В София. И избрала боя в Айтос.
Сега убиецът ще излежи няколко години и ще излезе още не стар, по-отракан в престъпните занаяти и по-озлобен. И, най-вероятно, пак ще намери някоя женка да му пристане, без да обръща внимание на миналите му подвизи. На такива и Господ не може да помогне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2016, 10:30

16 Denn | 21.06.201807:30

Щом е красива да проституира. Жалка история. Не е злоба, ако ме познаваш ще разбереш. Ама оправданието, че е хубава, трябва да се продава е много зле. Има много хубави жени, с различни професии. Има такива, които са инжинери, архитекти, лекари и т.н и простититки. К**** не ставаш, а се раждаш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

15 бай Йух | 21.06.201800:26

Kenny McCоrmick,

Да, елитен ескорт е. Взима повече от 100 на час. Когато написах "Къде е държавата?" имах предвид, че ако бяхме нормална страна тя, както ми е разказвала, би следвало да отиде в МВР, да разкаже какво и се е случило и да вкарат изрода в затвора, а да не и се налага да се омъжва за него. И НЕ!, не и харесва да е проститутка, но понеже е красавица и парите са и толкова добри, че не се вижда как да работи за 1000 на месец. Аз лично я оправдавам и разбирам. И за друго си прав - наистина си избира клиентите и връща, интересно ти откъде си наясно с този прийом на елитните ескорти Усмивка Явно не само аз си джиткам по такива места Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

14 Kenny McCоrmick | 20.06.201820:24

бай Йух, и как точно "държавата да се намеси"? В предния коментар питах, а ти частично ме и допълни - държавата няма как да се намеси. Ти сам си го написал - дори и да дойде държавата, тя ще й каже, че "тука така правим". И държавата как да я измъкне - с бой ли, с ритници ли, с белезници ли?
И как точно се омъжва - с вериги ли, с пранги ли, с какво точно са я закарали да подпише?
Обърканите млади момичета стават проститутки ей така от въздуха само по обърканите драми по кината. Това едно на ръка.
Второ, напълно е възможно (поеми дълбоко дъх, както и много от читателите) да й харесва да е проститутка. Да, никога никоя няма да си признае, още повече "аз-иначе-съм-добро-момиче-от-добро-семейство-но-така-ми-се-стече-животът".
Ако не е попаднала в циганско гето - 100 лева на час. Ако с или без да иска е попаднала на по-елитно място - повече. Ако е попаднала на много елитно място без да иска - може и дори да не й се налага всеки път да си ляга с клиента. Ако е хубава - ще й дават повече. Ако се справя добре - ще й дават повече. Ако има редовни клиенти - ще получава още някой лев отгоре.
Така че историята за малкото нещастно и насилвано момиче може хич да не е точно такава, каквато на теб ти е представена. А в този сценарий държавата може да направи само едно за нея - да я опандизи за проституция. Не знам дали това имаш предвид под "държавата да направи нещо".
И всичко опира до моето, а очевидно и не само моето мнение - ако сам не искаш да издрапаш, и Господ да слезе - няма...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

13 explorer | 20.06.201819:25

Ако говоренето оправяше нещата бе било чудесно. Уви, причината е липсата на страх от Бога, както на личностно, така и на обществено ниво.
Не случайно е писано, че страхът от Бога е началото и същността на всяка мъдрост. Липсата му води до описаните и доста по-неприятни от описаните събития.
   

оценка

+1 -0