Webcafe

Бърз кредит "Подкуп"

Webcafe
19.04.2018, 21:16 (обновена 20.04.2018, 21:36)
десислава иванчева

Снимка: © Webcafe.bg

Арестът на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева доказа едно: борбата с тежката корупция се води само с материали на клиента

"Не се лъжете, полицията не работи с ваши пари. Ако трябва да даваме пари, които да бъдат маркирани, ние ще ги дадем на вас" - с тази клетва вътрешният министър Валентин Радев разобличаваше поредната схема за телефонни измами, в която мними "служители на МВР" събираха спестяванията на пенсионери уж за да правят клопки за измамници с тях.

С какъв бюджет за подкупи работи МВР, не стана ясно. Арестът на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева обаче доказа едно: борбата с тежката корупция се води само с материали на клиента.

Оказа се, че анонимният строител - сътрудник на прокуратурата в разследването срещу Иванчева, лично е осигурил сумата от 70 000 евро в брой за постановъчната взятка. Нещо повече: от притеснение, че няма да успее да осигури покдупа със собствени средства, е теглил банкови кредити и е търсил още пари на заем.

Ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев си призна, че "нашите служби не разполагат с фонд за такива случаи - да се дават пари на изнудвано лице".

По-голямата част от белязаните пари беше раздиплена пред ТВ-камерите пред Спортната палата по време на ареста на кметицата във вторник, а в продължение на повече от 5 часа следователите брояха и описваха серийните номера на пачките по 100 евро, банкнота по банкнота.

Ето така парите на строителя придобиха твърде скъп статут - на веществени доказателствени средства, които подлежат на изземане от прокуратурата и предаване за съхранение в БНБ или търговска банка, обслужваща държавния бюджет.

Доказателствата се пазят, докато завърши наказателното производство. Има вариант да се върнат преждевременно на правоимащия (т.е. на изнудвания гражданин) с разрешение на прокурора - но само ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина и ако те не са предмет на административно нарушение.

В най-добрия случай, омастилените 70 хиляди евро ще отлежават в трезор с нулева доходност поне няколко месеца, преди да се върнат в собственост на изнудвания гражданин.

Гражданинът, от своя страна, ще бъде длъжен да си плаща заемните задължения и лихвите по подкупа, да го декларира пред НАП и да му внесе дължимия данък.

Едва ли може да се надява на обезщетение за пропуснатите ползи от спящите пари, доколкото ги е предал напълно доброволно за целите на антикорупционната борба.

Подобен казус не е прецедент - спомняте ли си случая с "храбрия архитект" Георги Янев от 2008 г? Отново ставаше дума за изнудване по проект за строителство, само че във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Янев сигнализира службите и осигури 10 000 лева за нуждите на операцията по ареста на корумпираните чиновници. Службите му се "отблагодариха", като не запазиха в тайна самоличността му и не връщаха иззетите пари в продължение на 2 години.

Прокурорът Гешев даде заявка, че битката срещу корупцията по високите етажи "ще е докрай", а първият важен тест очевидно е делото срещу Десислава Иванчева.

Не просто заради евентуалната присъда, а заради сигнала към всички анонимни рекетирани лица, изправени пред дилемата "И сега к'во правим": дали да се примирят и да си спестят допълнителния тормоз, или наистина си струва да се борят за справедливост в държавата на гумените печати.

Oще: георги янев  десислава иванчева  заем  кредит  подкуп  прокуратура  район младост  храбрия архитект 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.