Webcafe

Лица, предайте се!

webcafeАнтон Биров
27.06.2018, 12:04 (обновена 29.06.2018, 10:46)
Беглец

Снимка: © Pixabay

Молбата, с която МВР може да призовава избягалите затворници сами да се предадат

"Ние ги хващаме, те ги пускат" вече е "Ние ги хващаме, те си бягат".

Сякаш напук на властите, затворници и арестанти правят все повече (успешни) опити да избягат, а лошите медии не спират да съобщават за тези грозни прояви и невъзможността да бъдат опазени лишените от свобода.

Очевидно е, че са нужни допълнителни мерки. В страна като нашата, с толкова раздута администрация, решението може да бъде само едно. Не повече полиция, не решетки на прозорците на тоалетните, не и обяви за чистачки в Jobs.bg, а една простичка молба. Все пак този метод беше използван и срещу самия Владимир Пелов, който в национален ефир беше поканен да се предаде.

Заради това предлагаме на МВР бланка за молба, която те могат да попълват и разпространяват из медиите всеки път, когато затворник или арестант избяга. Това ще улесни процеса и ще спести на министри, главни секретари и пр. обикалянето из телевизионни студия.

Не винаги е нужна тоягата (или чистачката), понякога и морковът работи.

Ето как полицията може да си спести времегубещите и скъпоструващи издирвания, подавайки маслинова клонка на избягалите:

МОЛБА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

До .........................................., наричан/а по-долу "Лицето";

(трите имена и ЕГН на беглеца)

Уважаеми г-н/г-жо .........,

От името на структурите на МВР и правосъдното министерство отправяме на Лицето (т.е. Вас) официална молба да се предадете във възможно най-кратък срок. Всяка минута, в която Лицето продължава да показва лицето си на свобода вместо зад решетките, дава възможност на медиите да рушат авторитета на българските затвори и полиция, а на троловете във Facebook да измислят нови вицове и мемета по наш адрес.

Изключително високо ще оценим разбирането на Лицето в тази неЛицеприятна за всички ситуация. Служителите и ръководството на МВР търпят критики, подигравки и стават причина за вотове на недоверие срещу правителството заради прояви на лица като Лицето. Ограниченият ресурс не позволява провеждането на масивна акция за търсене на Лицето, при условие, че в момента МВР работи по залавянето на още ............ (въвежда се брой до четирицифрено число) избягали лица (затворници/арестанти).

Вие сте специален/специална и Вашето сътрудничество е важно за нас, така че се надяваме да откликнете на нашата молба.

Разбира се, съзнаваме, че вероятно Лицето е имало причина да напусне пределите на затвора/ареста. Тържествено обещаваме, че случилото се няма да доведе до ново наказателно производство срещу Лицето (отново поясняваме, че това сте вие). Напротив - ако Лицето се предадете доброволно, ще бъде настанено в бъдещото ново крило на Софийски (Пловдивски, Сливенски, Пазарджишки, пр.) затвор. Там Лицето ще може да се наслади на HD телевизия, високоскоростен интернет и възможност за интимни посещения от най-близките лица на Лицето. Тематични Grab and Go заведения в крилото ще предложат на Лицето и невиждан до момента избор от затворническа храна.

За да изпълним ние този ангажимент към Лицето (Вас), се надяваме, че ще опитате да се свържете с нас направо чрез тел. 112 или най-близкото управление на МВР без преди това да прибягвате до медийни изяви, които биха смутили обществото и/или биха довели до неблагоприятни последствия за лицата, които са роднини на Лицето до 10-о коляно.

В случай на отказ от страна на Лицето, ще се наложи да заделим ресурс за неговото (т.е. Вашето) издирване. В такъв случай Лицето трябва да е наясно, че лицето на Лицето ще бъде търсено сред лицата на всички лица, живеещи на територията на Р.България. Лицата, работещи в органите на МВР, в последно време трупат все повече опит в познаването на лицата на издирвани лица. Това се случи след вече констатирани пропуски, така че бъдете сигурен/сигурна - Лицето (Вие) ще бъде заловено!

Ако се стигне до този неЛицеприятен развой на ситуацията, в който все пак ще ни принудите да Ви издирваме, молим Лицето да не променя външния си вид и по възможност лицето на Лицето да изглежда както на снимката в личната карта, издадена му (Ви) преди ..... години.

Умоляваме Ви:

1. Да не пускате, премахвате и/или променяте лицевото си окосмение;

2. Да не боядисвате и/или подстригвате косата си (използването на гел, вакса и други фиксиращи продукти също не е препоръчително, тъй като може да е объркващо за нашите служители);

3. При добра воля да носите същите дрехи, с които сте били по време на бягството и които вероятно могат да бъдат видени на охранителните камери;

4. Да не използвате маскировъчни козметични продукти като червило, фон дьо тен, спирала и др. Умоляваме Ви да избегнете и разходките на слънце, тъй като придобиването на тен също може да затрудни Вашето издирване.

Благодарим Ви предварително и очакваме скоро да Ви видим с усмивка на лице и с ръце, подадени напред в очакване на белезници, пред най-близкия затвор или полицейско управление.

С уважение (и големи надежди):

Валентин Радев, министър на вътрешните работи на Р.България ....... (подпис)

Цецка Цачева, министър на правосъдието на Р.България ....... (подпис)

Младен Маринов, главен секретар на МВР ..... (подпис)

И застрашените от уволнения, оставки и преждевременно пенсиониране лица, заемащи ръководни постове в Областните дирекции на МВР и Районните управления:

........... (имена и постове се дописват спрямо случая; към документа се прилагат предварително подписаните оставки на лицата)

P.S. Ден след публикуването на статията арестантът Петър Петров, който избяга през прозореца на тоалетна на пловдивското Трето районно, се предаде... в Монтана. През това време двудневното му издирване не даде резултат. Още един аргумент, че молбата за предаване е правилният път!


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 28.06.201809:56

Забавно е, но май не чак толкова. Според разкази на хора запознати с положението в Централния софийски затвор много хора стоят там, защото им е комфортно. Ако избягат (което се оказва, че не е толкова трудно) трябва хем да се крият от полицията, хем да работят и да плащат сметки... Накрая се оказва, че само разни откачлки не искат да седят на топло. Т.е. хората които се укриват от правосъдието са психично неуравновесени, и по тази причина не може да се разчита, че те ще разберат една подобна молба от страна на МВР. Такива хора не разбират какво губят! Теса опасни и могат да навредят на себе си и на околоните, затова бъдете внимателни ако ги срещнете!
   

оценка

+0 -0