Webcafe

Няма джендър, няма проблем

webcafeДияна Костова
27.07.2018, 22:40 (обновена 30.07.2018, 21:38)
Протест за права на жените

Снимка: © Getty Images

Някога ще се обърнем назад към дебата за Истанбулската конвенция и ще си дадем сметка колко дълъг път сме изминали

Полувремето започна с щурм срещу Истанбулската конвенция, и завърши с морална победа срещу "третия пол". Съдията - вечният джендър в съзнанието на ултрасите - този път свири в синхрон с трибуните.

"Обединените-в-кавички-патриоти", които довчера бяха готови да се блъскат, щипят, нокаутират и обезглавяват в кулоарите на Народното събрание, сега се поздравиха с историческа победа.

С чувство за изпълнен дълг се видя и Корнелия Нинова. Има защо да се радва - лидерството й в БСП висеше на два гласа разлика малко преди да пламне пожарът с Истанбулската конвенция. Ето това беше външният дразнител, който й позволи най-после да закрепи властта в собствената си партия, за изненада на Станишевата ПЕС.

С малко хитрина ГЕРБ се отърва от отговорност, като прехвърли грижата на Конституционния съд, а той, като по часовник, отсъди "мир да има" в последния работен ден за парламентарния сезон.

От Бузлуджа до Патриаршията - всички са видимо доволни. Край на морално-битовото разложение, край на конспирацията срещу българщината. Няма джендър, няма проблем.

А докато КС слагаше хикс върху Конвенцията за борба с насилието срещу жени, телевизиите отразяваха поредната фамилна драма - побой над 35-годишна жена в Благоевград, последван от разстрел на майка й и самоубийството на извършителя. Последният - съден за изнасилване на бившата си приятелка и за блудство с непълнолетна.

Преди дни МВР откри 18-годишно момиче от Добрич в безпомощно състояние, държано с бой и дрога в плен близо месец - отново виновен се оказа рецидивист с шест осъдителни присъди. Държавата, която с конституцията си гарантира особена закрила над жената-майка, допусна 19-годишната Ивета от Айтос да бъде пребита до смърт от бивш затворник пред очите на 3-годишния й син.

Наивна илюзия е да се вярва, че Истанбулската конвенция щеше да ги спаси.

Не съществува такъв документ, който може да компенсира липсата на грижа, усет и реакция от страна на институции като полиция, здравни заведения, семейство или църква - там, където жертвите би трябвало да търсят първа помощ от тормоза.

Затова решението на Конституционния съд - каквото и да беше то - няма особен практически ефект извън партийните потупвания по рамото на път към лятната почивка в Евксиноград. То няма да преобърне убийствената статистика на домашното насилие, така както няма да обърне "резбата" на българските граждани, които излизат извън "рамките на половата бинарност" на конституцията от 1991 г. и смущават съня на нейните тълковници.

Вина за нивото на този дебат носят и двете страни - както истеричните разпространители на партенки в стил "Днес легализираме хомосексуалните - утре педофилите", така и противниците им, които с интелектуално високомерие подцениха особеностите на националния контекст.

Грешат онези, които вярват, че правото на живот, неприкосновеност и лична свобода са "привилегии" - не, те са белег за цивилизованост на едно общество.

Грешат и онези, които вярват, че с внос на ценности и FB-философстване от дивана в хола се правят социални революции от днес за утре.

Някога всеобщото избирателно право за всички граждани, независимо от произход, пол, имотно състояние и обществено положение, е било абсурдна концепция.

Някога защитата на етническите малцинства и правото за религиозно и национално самоопределение са били ерес, унищожавана с тежка военна агресия.

Някога идеята за социалната държава, която е длъжна да се грижи за най-бедните, болните и слабите си граждани, е била утопия - също както правото на труд и свободен избор на работа, на справедливо възнаграждение и защита, на разумно ограничаване на работното време и на периодичен отпуск.

Някога ще се обърнем назад към дебата за Истанбулската конвенция и ще си дадем сметка колко дълъг път сме изминали.

Оптимистичната теория е, че българинът притежава невъзпят талант за бързо приспособяване към наличните условия. Песимистичната - че докато се люшка между крайните точки на "стихийна бунтовност и безропотен опортюнизъм" (по Иван Хаджийски), май ще мине цяла вечност.

Oще: джендър  истанбулска конвенция  конституционен съд  конституция  лична свобода  право на живот  сексуална ориентация 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

87 Бобо | 04.08.201820:19

И Путин както и Еврокомуналите обръщат доста фнимание на педерастията. Уж единия я отричал а другите я обичат, но двата полюса се за нея мислят както фсички политически пигмеи! Намига Отегчен Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 00:14

86 storm | 04.08.201810:58

xихихихих ами то май, май само фашистите с кисели краставички забрави да включиш и всички политически нагласи щяха да са в твоята руска салата. Веганите обаче са необичаен избор заради колбасите в рецептата хахахха... Аз се припознах в простотията, казах си: Бах маму, ето ви пример за един по прост от мен. Аз сме тъпо, с трети клас какво повече да покажем, обаче искаме да участваме активно в социалните дебати. Да се чуе гласът ни пък и дори да не е по темата. Ама вие Изяснителю сте някакъв вид амеба с церебрална парализа, което само по себе си е парадокс. Жив и здрав да сте, за да ви се радваме повече време.
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

85 Уточнител | 03.08.201823:41

ВАЖНОТО Е, ЧЕ

форумните Червени отрепки, генерично вързани с АБпФК (или със Слугите на АБпФК - все тая), взеха да се припознават. Засега един, очакват се и другите...
   

оценка

+8 -9

Регистриран на: 02.06.2015, 00:14

84 storm | 03.08.201815:18

Уточнител | 02.08.201813:56
МНОГО СЕ ЗАСЕГНАХА

xaxaxaxax Смее се Смее се Смее се

съвсем се оака с този микх от несъвместимости тук, чак веганите намеси. Ти ако си направиш коктейл с напитки съчетани по подобна логика, през дупе ти ще излезе същото дето ти излезе през устата ти когато говориш подобни неща. Ди@рия Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

83 Уточнител | 02.08.201813:56

МНОГО СЕ ЗАСЕГНАХА

форумните Червени отрепки, генерично вързани с АБпФК (или със Слугите на АБпФК - все тая).
Споко! Дишайте дълбоко, бре! Нема страшно.
МарксизЪмът, какъвто и да е - с Нео- или без, все си е боклук. Мястото му е на бунището на историята, при Путин и нашите доморасли путинисти и бивши "комунисти", заедно с т. нар. неомарксисти, феминист(к)и, мултикултуралисти, затоплисти, веган-исти, джендърмеристи и ВСЯ ОСАЛЬНАЯ СВОЛОЧ.
Народът мъдро е отсъдил: "Веднъж червен задник, сички поколения - червен задник" Пфу, гадост!
   

оценка

+9 -12

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

82 Kenny McCоrmick | 01.08.201822:36

Гледам - 80 коментара, без да гледам заглавието. Викам си - край, тука има два варианта:
1. Бате Бойко е подал оставка и се вихри върло джамбуре на тема кой е комунист, кой - русофил и кой - соросоид.
2. Изтекло е домашно порно на Дигор Гримитров с Никол Шварценегер.
То какво било... А рецептите за боба кога? Шокиран
   

оценка

+0 -9

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

81 SamVaims | 01.08.201821:58

"Как може да се занимават с такива извадени от з*дника проблеми, и теории, които субективизират и релативизират реалността, до степен да я подменят !!!
И то, докато в същото време по улиците им има хора, които живеят в кашони !!!
Това е изключително долно, грозно и неадекватно !!!"

Ами то всеки проблем се вади от нечии задник, щом не те засяга.
При мен, например това е проблемът с баба Дора, Босия, Голия, Мръсния, Куция и прочие индивиди, с които нямам общо и хич не ме дреме за несгодите им.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

80 sim4o | 01.08.201820:15

storm | 01.08.201817:54

Уточнител (в пълна мъгла) | 01.08.201816:30

Явно само через поставянето на етикети (относно политическа и идеологическа принадлежност) ..
-------------------------
Уточнителчето си е комуне-червенушка ..

По делата ще ги познаете ..

Самият факт, че бръщолеви срещу ДЕСНИЯ ПУТИН и съвременното ДЯСНО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО общество в Русия е показателно ..

Много от неговите "разкрития" са прочетени в опозиционната лява "Правда" - орган на КПРФ!

Ето го линка на сайта на руските леви , отворете и вижте , какво се пише за положението там ..

https://kprf.ru/

.. и сравнете с Уточнителчето .. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Трижди червенознеменно ни е то ! Много щастлив
   

оценка

+1 -15

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

79 follow_the_cash_flow | 01.08.201819:58

Ректификация значи също така изправяне.
rectifier - изправител на променливо напрежение.
Крайно време е дегенеративната левица и нео либералчетата да ги вкарат в правия път.
Махалото беше твърде дълго в тази посока, дано не заоре прекалено дълбоко в противоположната ;).

Всички тези псевдонаучни псевдолеви и псевдолиберални повърни, които се лансират в социалните науки, особено в щатите, правят много лошо впечатление на всички нормални хора.

Как може да се занимават с такива извадени от з*дника проблеми, и теории, които субективизират и релативизират реалността, до степен да я подменят !!!
И то, докато в същото време по улиците им има хора, които живеят в кашони !!!
Това е изключително долно, грозно и неадекватно !!!

Склонен съм до голяма степен да се съглася с уточнителя - за маркузе и други неща.
Само че, като умерено левеещ, смятам че целия масраф се плаща и подкрепа от либерален ултрабогат елит, с цел да пренасочи фокуса на обществото.
А той - трябва да е пак продължаване на един вид класова борба, за по-социално справедливо общество.

Не по болшевишки - с тоталитаризъм и изземване е, а с промяна на ценностите. Философията се нарича убунту ;).

Технологичния прогрес може да осъществи по-справедливото общество.
Технологичния прогрес може да направи всеки да има всичко нужно за здравословен живот.
Може да запази ефективността на труда при 6 часов работен ден.
Може да направи така, че не хората да емигрират и да търсят работа и просперитет, а работата и просперитета да отидат при хората.
Така, всички клоаки с хора в третия свят (а и в доста предградия на сащ, дори канада и европа), да станат хубави, нормални места за живеене.
   

оценка

+0 -14

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

78 deowin | 01.08.201819:00

>барем не ги пише по петнайсет милиона такива подред

Doch.
   

оценка

+0 -4