Webcafe

Чудото на Великден

webcafeИва Михайлова
07.04.2018, 20:39 (обновена 10.04.2018, 15:27)
34

Светлина, която да стопли празните празници

"Христос възкръсна!" - този вик отеква в мрака на великденската нощ. Въздухът е изпълнен с трепетно очакване и множество светлинки горят в ръцете на хората. Станало е немислимото, смърт и живот се срещат в един чутовен двубой, в който Христос е победител, смъртта вече няма власт над него.

Това е празникът на празниците, нощта на нощите, защото Възкресението, а не Рождението на Христа е най-голямото събитие през последните две хилядолетия.

Защото всички се раждаме, но колко са възкръснали от мъртвите?

А само няколко дни преди това всичко изглежда свършено - скалъпеният процес, кръстът на върха на хълма, мъртвият Христос, омразата, завистта и злобата, предателството, които за пореден път побеждават доброто.

Много пъти и днес ни се струва, че злото и несправедливостта са всесилни, че те движат света и нищо не може да ги спре. Издигнатият кръст на Голгота обаче не е краят на историята на Исус. И той го знае, както и знае, че му предстои да умре, но не бяга от смъртта.

Гробът, който трябва да приюти тялото на Господа е празен.

"Не е тук. Той възкръсна" - казват ангелите на жените, дошли да го търсят. Това е най-добрата новина, получавана някога в историята на човечеството.

През вековете тази блага вест променя живота на миларди хора. И днес "вярващи, полувярващи и невярващи в религиозните чудеса", както ги нарича Георги Марков в есето си "Великденските камбани на Александър Невски" идват отново пред храма, държат в ръцете си догарящата свещ, чукат се с яйца, отчупват козунаци.

Дано когато свещите ни изгаснат, техният пламък се запали в сърцата ни, та светлината на Възкресението да озари рутината на ежедневието и празните празници.

Тогава ще погледнем света по нов начин и може би ще повярваме, че чудото е възможно, че можем да станем по-добри и да се обичаме помежду си.

Смъртта на Исус не е останала напразна, защото и днес има хора, готови да се жертват за другите: майката, която дава живота си за децата си, или пожарникарят, който влиза в огъня, за да извади от него безпомощните.

Благодарение на неизвестните герои като тях, този свят е по-добър, а любовта, доброто, прошката и солидарността ни връщат към изконната истина за живота. А тя е, че само дарявайки, се получава, като прощаваме, ни се прощава, умирайки, възкръсваме за живота. Христос възкръсна! Наистина възкръсна!

Oще: великден  възкресение  исус христос  християнство  христос  христос воскресе 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 09.04.201812:46

"Христос възкръсна!" - този вик отеква в мрака на великденската нощ.
========================

Отеква не в мрака на великденската нощ, а само в главите на Ивите. Защото не е "вик". И не е "възкръсна".
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2018, 10:59

2 Krassimir Raynovski.2409541242405203 | 09.04.201810:59

празна и куха статия
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 08.04.201816:08

Сергей Скрипал възкръсна за живот, от ръба на смъртта!
   

оценка

+0 -0