Webcafe

Китайски приказки

Светослав ИвановСветослав Иванов
08.07.2018, 17:33 (обновена 08.07.2018, 17:43)
Светослав Иванов

Снимка: © bTV

Китай е готов да се възползва от всеки вакуум, особено инвестиционен

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути", а видеото можете да видите тук.

Този коментар е за една китайска приказка, която започва от Америка. Намираме се в период на поредното изостряне в отношенията между Съединените щати и Европа.

Преди малко повече от седмица американският посланик в Естония категорично се обяви против огъня и яростта, които сипе Тръмп към Европа, и хвърли оставката си с думите: „Когато президентът казва, че „ЕС е създаден да се възползва от САЩ и да посегне на нашата касичка, това е не само фактологически невярно, а означава и че за мен е време да си вървя".

След което посланик Мелвил обяви, че напуска посолството в Талин.

Тръмп, разбира се, отговаря в негов стил. Изпрати писма към съюзниците от НАТО с поредните предупреждения, че дават малко за отбрана, и поредната заплаха, че ще закрие американската военна база в Германия. Четете „Туитър"-а на Тръмп. Той може да ви спести доста главоболия.

Например, ако в обществото беше прозвучало, че „Филип Морис" е американска компания, която плаща много по-ниски акцизи от останалите в момент, в който американската администрация атакува икономически Европа, работата щеше да е друга. Или поне да изглежда различно.

Но не - „трябвало спешно да пълним хазната". Това създава два проблема - първо, изпраща лош сигнал към чуждестранните инвеститори, че бюджетната рамка е променлива величина, и второ - ражда подозрения в лобизъм. Комуникирано по този начин, това е неизбежно. И напълно резонно. И отблъскващо за много компании.

Така правителството плаща имиджова цена за пред обществото и пред бизнеса.

Като цяло живеем във времето, в което и козът стана ай. Решенията - ай, ай, а в парламента понякога е бай, бай.

Но да се върнем към основната тема. Реториката на Тръмп, която премина в конкретни действия, с конкретни икономически последици, отваря все по-голям вакуум в нашия регион. Китай е готов да се възползва от всеки вакуум, особено инвестиционен. Ако от един регион се изтеглят западните инвеститори, ще дойдат източните.

Пекин разполага с огромен ресурс, който изглежда доста привлекателен. Затова и Китай гледа толкова сериозно към Балканите - защото ако след 10 години, те се приближат до европейската си перспектива, Китай ще има влияние в самия Европейски съюз.

Освен това всяка голяма сделка с Китай изисква китайски фирми, китайски работници и китайски производства, които по-лесно да достигат до европейските пазари. Това е тяхната стратегия и тя доста мъдра, като една от основните крайни цели е свободна търговия с Европа.

Какви ще са последиците от това обаче за тази Европа? Отговорът преминава през Балканите и през България.

Oще: доналд тръмп  европа  китай  мита  пекин  сащ 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 09.07.201811:19

"Китай гледа толкова сериозно към Балканите... Какви ще са последиците от това обаче за тази Европа? Отговорът преминава през Балканите и през България."

Преминавал бил... грънци! Това са комплексарски фантазии и мечти от типа: "Вижте колко сме важни и интересни за чужденците!". Преди 6-7 години тези приказки някак минаваха метър по медиите, но да ги повтаряте сега е пълна глупост. Китай отдавна е влязъл пряко в Западна Европа и изобщо не се ограничава само в ЕС:
В Норвегия - 11 инвестиционни сделки за 5 млрд долара.
В Швеция - 27 сделки за 7 млрд.
Във Финландия - 21 сделки за 9 млрд.
В Испания - 36 сделки за 7 млрд.
В Холандия - 82 сделки за 11 млрд.
Във Франция - 89 сделки за 13 млрд.
В Италия - 85 сделки за 31 млрд.
В Германия - 225 сделки за 20 млрд.
Във Великобритания - 227 сделки за 70 млрд.
На този фон дори инвестициите в Гърция за 2 млрд и в Австрия за малко над милиард изглеждат малки.

А в България... 7 сделки за 43 милиона! Демек сме закачили шепа стотинки покрай основния поток.

За сравнение - в Германия изкупуват стратегическо производство, като например KUKA - световноизвестната фирма за индустриални роботи. А в България обсъждаме как някой ден щели да направят казино край Елин Пелин. Схващате ли разликата?

Светослав Иванов се е доказал като автор на повърхностни празни приказки и дори не познава основните факти по темите, които обсъжда. Неясно е защо въобще му разпространявате фантазиите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 08.07.201818:47

Всичката Мара втасала,оправихме си нашите отношения с Китай ,дай сега да оправим и американо - китайските.
   

оценка

+0 -0