Webcafe

Демокрация за износ "made in Russia"

АПАлександър Петров
19.03.2018, 13:56 (обновена 19.03.2018, 15:06)
Путин празнува изборната победа

Снимка: © Getty Images

След изборите в Русия - още от същото

Едва ли някой някъде се е съмнявал в победата на Владимир Путин на изборите за президент в Русия. Нямаше изненада нито във второто място на Павел Грудинин, нито в третото на Владимир Жириновски.

Единствените два въпроса, по които имаше някаква що годе интрига, бяха свързани с избирателната активност - дали тя ще е рекордно ниска, или все пак държавата ще стимулира гражданите да участват в състезание с предизвестен край, и дали Путин ще успее да победи собствения си рекорд по подкрепа.

И по двата параграфа настоящият господар на Кремъл се оказа победител. Над 73 млн. души излязоха до урните, докарвайки избирателна активност от 67,47% - резултат около обичайното за президентските избори в страната - и доста повече от мрачните прогнози, че обезвереното руско население ще предпочете да си остане вкъщи в неделя.

Междувременно Путин отбеляза нов рекорд в изборната си подкрепа, 76,65% - или малко над 55 млн. души, затвърждавайки по този начин безалтернативния си контрол над една от най-големите държави в света за поне още 6 години.

Ако питате руснаците, това си е демокрация - народът така реши. И вероятно от определен ъгъл нещата изглеждат демократично, макар и с малки разлики, които обаче чертаят ясна разделителна линия.

Защото няма как да говорим за прозрачност или за борба между идеи и програми на изборите, когато преди това имаш ясна доминантна фигура, която от 18 години насам има установен контрол върху всички лостове на властта и по-голямата част от ресурсите, раздава покровителство на бизнеса и контролира опозицията.

Дори самата бюлетина за изборите е направена така, че Путин да се открои. На фона на богатата информация за всички други кандидати, краткото описание за настоящия руски президент чисто визуално изпъква на белия лист.

Така в крайна сметка гласоподавателите получават пред себе си избор между много слаби и рехави кандидатури, участващи на олимпийския принцип, и един голям и героичен Путин, който прекарва кампанията си, подхранвайки националистическите чувства на руснаците и размахвайки заканително пръст към Запада. И всички руски медии да го възхваляват за това.

Този модел не е нов. На практика още след първия си мандат като президент той успя да установи тази ясна и непоклатима доминация. През 2008 г. с рокадата с Медведев я затвърди, заобикаляйки ограничението на президентските мандати. Сега, когато Държавната Дума му гласува удължаване на президентския мандат, доминацията се подпечатва за пореден път.

По-интересното е, че Русия успява да експортира своя "модерен авторитаризъм" и навън. Докато преди десетина години "американската либерална демокрация" нямаше опоненти като "най-добра форма на управление", сега чисто идеологически този модел се разпада за сметка на фасадната демокрация с един голям, могъщ лидер, разчитащ на своя си национализъм.

Все повече лидери - от Турция до Филипините - ще излизат напред, демонстрирайки как могат да смажат опозицията с тежка ръка, сочейки пукнатините в Западните демокрации и тяхното "двуличие".

В епохата на многополюсния свят идва и времето на силните, авторитарни лидери, които ще установяват безкомпромисен контрол в държавите си под маската на демократични избори.

И, не, това не е дело на Русия. Русия беше просто първата, която успя да го наложи като видим модел, като форма на протест срещу глобализацията, срещу САЩ и тяхната културна експанзия.

Сега тези държави "отвръщат на удара". Идеята за човешките права и гражданските свободи се приравнява с "чуждо вмешателство", а "нашите граждани са си доволни от нас и продължават да ни избират" се превръща в мантра и първосигнален отговор към всички критики.

Да, изборите в Русия не променят абсолютно нищо. Просто ни припомнят, че живеем в един нов свят, в който вече няма неоспорими идеали освен силата. И какво ще стане след това?

Oще: владимир путин  демокрация  демокрация в русия  избори в русия  президентски избори в русия  путин  русия  руска демокрация  фасадна демокрация 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 24.03.201811:57

Паве, придържай се към руския, там си най-добър, както и подобава на путински трол.
Национален химн на чужд език е подигравка с нацията. А за музикален език, като италианския - двойно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

20 TheRock | 24.03.201810:48

dedo adji | 21.03.201811:40
Смятам, че повече хора знаят английски език, отколкото италиански, затова.
Ти пак попадна в капана на собствената си простотия.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

19 МарКом | 24.03.201803:20

Хайде сега, за Бате Бойко може, а за Путя не може?
Стига с тия двойни стандарти!!! Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 21.03.201811:40

паве, минусите не са за химна на Италия а за твоята тъпотия да цитираш италианския химн на английски.
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

17 TheRock | 20.03.201823:41

Русия НЕ Е част от Цивилизацията, просто защото няма ценности, а само цел(и).
Русия има маниакална, атавистична и непостижима цел (кауза) – световното господство, постигнато по насилствен начин. Но не може да отговори на въпроса “Защо?” (иска да властва над света). Не може да отговори, защото не знае какво е.
Това е първият голям проблем на Русия – липсата на самоличност (в БЮРМ, където имат същия проблем го наричат идентитетот). Русия няма Без етнос, собствен език, писменост, история. С изключение на писмеността, подарена им от България, всеки от другите важни елементи е, както казват по пазарищата, karaşık – събирани (присвоявани) оттук-оттам късове, криво-ляво напасвани.
Вторият голям проблем е споменатата по-горе липсата на ценности. Вместо ценности, в Русия има целесъобразност. Добро или зло, истина или неистина, красота или безобразие, допустимо или забранено, справедливо или несправедливо – всичко това с въпрос на моментна, ситуативна, конюнктурна преценка. Моралът е абстрактно понятие.
Третият голям проблем е ЛЪЖАТА. Русия живее от вкове в лъжа. Лъжа и преструване. Повсеместно и с вътрешната убеденост на хора, които казват само истината. Напълно фалшив живот, споделен и приет от всички.
Четвъртият голям проблем на Русия е отношението към свободата. Свободата е неприсъщо, непознато и донякъде плашещо състояние за руснака. В редките (и краткотрайни) исторически моменти, в които им се е удавала възможност да заживеят свободно се е стигало или до опасност от разпад и анархия или до стъписване и рязък завой към познатото от векове поданичество (робство).
Цивилизация означава да познаваш себе си и сам да поставиш граници на собственото си аз, така че да не нарушаваш границите на някой друг аз. Тогава звярът става човек (джентълмен) и обществото става цивилизовано. Русия никога не си поставя граници. Винаги, когато ѝ се удаде случай (и прецени, че ще ѝ се размине) посяга, нахлува, граби.
Пушкин, Стравински, Хармс, Платонов и т.н. са велики творци – харесвам повечето от тях,, те са майстори на европейското изкуство и колкото и гениални да са, не е по силите им да издърпат тежкото туловище на Русия от блатото и да го “качат” в цивилизацията.
Цивилизация има там, където народът е цивилизован, просветен, изповядващ базисните ценности – свобода, човечност, зачитане на личното пространство и на човешките права, морал.
Франция (актуално) е цивилизована страна не заради Волтер и Юго, а защото народът ѝ е цивилизован.
Паралелът с Русия, в която огромното мнозинство от руснаците са съгласни да живеят в мизерия, стига страната им да е велика (!) и +80% от поданиците подкрепят кремълския режим говори сам по себе си.
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

16 TheRock | 20.03.201821:47

Само малоумни нещастници могат да словат (-) на химна на Италия!
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

15 niemen | 20.03.201818:20

Фолоу, притежаваш нечовешка прозорливост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 20.03.201816:48

Не виждам камерите да са особено притеснителни за работещите в избирателните секции. Дори да им дойде някакво гузно чувство за срам, руснаците намират лесни начини да правят каквото е редно за родину, за Путина:
https://www.youtube.com/watch?v=Y9TWGfenahY
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

13 TheRock | 20.03.201815:40

GETI | 20.03.201812:00
Това е където ИМА камери, а където НЯМА!?
Май ти си доста тъп!
Там са отменили вота, а там където НЯМА камери вота отменен ли е?!
Или щото няма камери, там нарушения няма, а?
Та ева в малоумника!
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

12 follow_the_cash_flow | 20.03.201814:19

Нарочно е писано по-малко за путин в бюлетината, да изпъкне !!!!
Мамицата им мръсна Смее се
   

оценка

+0 -1