Webcafe

Една малка чалга в междучасието

АПАлександър Петров
19.03.2019, 18:39 (обновена 19.03.2019, 20:14)
Ученици

Снимка: © МОН

Образованието е лошо, но предпочитаме да го игнорираме такова, каквото е

Нищо не обръща така добре вниманието към проблемите на образованието и начините на преподаване в училище така, както звукът на мазна чалга, пусната в класната стая.

Така и в столичната езикова гимназия "Св. Методий", която се появи в новините заради изтекъл в социалните мрежи. На кадрите се виждат ученички, играещи кючек под съпровода на ведрото ръкопляскане от страна на двете учителки.

Разбира се, такива кадри биват последвани с бурен родителски гняв, възмутени коментари и т.н. Следва проверка, намесата на Инспектората по образованието и забележка за учителката, позволила чалгата.

От училището, на свой ред, се оправдават с това, че в по-голямата си част клипът е заснет през междучасието, а учителките (които по някаква причина са събрали два класа в един час) са позволили да се пусне музиката, защото едно от момичетата имало рожден ден. Но проверка има направена, има наказани и всичко въобще е овладяно.

За да е завършена цялата история, наказаната с мъмрене учителка започва да пише груби коментари във Viber на момичето, за което вярва, че е заснело цялата случка.

Въобще банална драма в три действия с елементи на наранена селска чест.

Ако трябва да сме честни, единственият наистина притеснителен момент е отношението от страна на обявената за виновна преподавателка спрямо момичето, набедено за заснемането на клипа. Каквото и да си говорим, да пишеш в личен чат на дете, че майка му е "грозен вампир", "за психиатрия е" и "не става за майка", не е най-добрата преподавателска техника.

И ако въобще заслужава някакви проверки и наказания, то те биха били именно за това. Това трябва да се види и в назначената проверка от инспектората по образованието, не дали в единичен случай някой е пуснал музика в клас с разрешението на "госпожата".

Истината е, че до целия този скандал се стигна по една единствена причина. И тя не е липсата на дисциплина в час или в съмнителния извънучебен подход на една очевидно афектирана учителка. Не, причината за гнева е чалгата.

Ако това беше бг рок от 90-те например, проблемът тук въобще нямаше да бъде толкова голям и щеше да се размине и без всички тези публични дебати и гневни статуси.

Чалгата все още е символ на низки страсти и слаба култура. Въпреки че тя далеч не е толкова популярна, колкото в мутренските години, тя все още представлява неприятен спомен за онези времена. Затова буди и такава реакция.

Чалгата представлява културен избор, който децата (и не само) правят въз основа на средата си, на родители, на приятели, компания и т.н. Той не зависи от това, което се преподава (или не се преподава) в училище. И е въпрос на личното възпитание дали едно дете ще го направи.

На училището обаче сякаш е вменена ролята на морален пъдар, който да разгонва ориенталските пориви на учениците. И понеже тук кючеците са се случили пред прекия поглед на преподавателките (не една, а цели две), гневът е така силен: учителите не са изпълнили дълга си да предпазят нежните ученически души от покварата. Дори напротив - насърчили са я...

Сякаш за качеството на образованието се сещаме само при подобни повърхностни дразнители.

Цялостното доверие в системата е сравнимо с това в която и да е от българските институции. Иначе казано - нищожно. Но далеч по-лесно е човек да се възмущава на чалгата.

Иначе ще трябва да се изправи срещу остарялата система на преподаване, не особено добра (да не кажем направо лоша на места) материална база, все по-застаряващ учителски състав, на който все още се плаща недостатъчно.

Този чалга-скандал е събирателен образ за целия гняв към една система, която трябва да образова децата, но в която нямаме почти никакво доверие, че може да се справи със задачата. Останалото е просто пореден пълнеж като за сутрешен блок.

Oще: кючек  междучасие  образование  св. методий  ученици  училище  учителка  чалга  час 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

19 паяка | 21.03.201919:53

И най-важното - крайно време е и трябва да започне ренесанс в тая най-важна сфера. Мисля, че дъното е достигнато вече.
Тук, повече дори и от медицината, най-важен е човешкият фактор. Докато част от него е недисциплинирана и недостатъчно високообразована, с неясни морални ценности, ще се затъва в бездънното блато на ''отбиването на номера'' и оправдаването с липса на фискална мотивация. Този омагьосан кръг съсипва младото поколение. Все някой трябва да каже ''СТИГА!''
Който не иска да работи както е редно, да го заяви и да освободи място за евентуален месия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

18 паяка | 21.03.201918:35

Темата е заснемане, популяризиране , последствия и отношение към нещо, което е лошо да се случва. А е добре да се анализират причините и най-накрая всеки да си поеме отговорността. При това не само за тоя конкретен случай, а за цялата разруха в образованието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 21.03.201917:13

...Не се ли справя, моля да иде да продава картофи или анцузи на пазара....

Чута си от най-високо място, паяче. В зората на демокрацията доста бивши учители се озоваха точно там - да продават анцузи и кинкалерия по гаражите. Лично съм срещал две такива, бивши колежки на жена ми. Не, защото не се справяли, а защото били съкратени. Това е другият дамоклев меч, освен делегирания бюджет, който виси над главите на учителите. Пак при жена ми имаше две момчета, абсолютно отвратителни за целия пед състав и за другарчетата си. Но зе оказа, че ако ги изгонят, бройката пада под съответния лимит, което би довело до съкращаване на един от учителите. И двата малолетни боклука останаха.
Пикси е права за задължителната тройка. Но и тя не е изобретение на демокрацията и делегирания бюджет. Още през 77-ма брат ми отсъства, напълно извинено, почти цялата учебна година, до 22 май. Когато майка ми отишла да го презапише в 6 клас директорката й казала: "Не, другарко, не може да имаме изоставащи!" И я заплашила, че ако го премести в друго училище, ще му даде лоша харакеристика. Слава Богу, сега поне няма характеристики и бележки за поведение. И брат ми записа 7 клас с тройки за Бог да прости, което оказа влияние на цялото му по-нататъшно образование. А през 57-ма аз имах съученичка Румяна оставачката, която повтаряше 1 клас докато се научи да чете. Имал съм и други съученици 3-4г по-големи, които оставаха в същия клас, докато покрият норматива или навършат години. И да го вържеш за чина, ако в главата на детето или веят други ветрове, файдата ще бъде само, че няма да бъде на улицата.
Далеч съм от твърдението, че всички, даже и мнозинството учители са всеотдайни и компетентни. Но в коя професия са такива, че да искаме и те да са. И ниската заплата и нулевият социален статус на учителя няма да привлекат най-добрите. Преди поне имаха авторитет, колкото и изкуствен да беше. Сега всяка майка орлица и всеки бияч на печати от общината може да ги прави за 2 стотинки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 21.03.201915:23

Човек тръгне ли с презумпцията за безсмислеността и обречеността на мисията си, естествено, че ще е безуспешна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

15 pixie | 21.03.201915:05

И аз продължавам да твърдя, че и на челна стойка да преподава учителя и с най-иновативни методи, ако тройката е гарантирана от министерството, и аз няма да положа и грам усилие да уча, ще ми остане само забавлението...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

14 паяка | 21.03.201914:35

Продължавам да твърдя, че за времето, прекарано в училище, дали ще бъде събуден интерес у детето към преподавания материал, отговорността е на учителя. Шоумен ли ще е, твърде респектиращо умен ли ще е, ще стресира ли, ще предразполага ли, много дружелюбен ли ще е, дали ще е настроен приятелски... ще поощрява ли, ще наказва ли - всеки според характера си и педагогическите си умения. Не се ли справя, моля да иде да продава картофи или анцузи на пазара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 21.03.201914:10

Проблемът не е в компетентността на учителите или желанието им. Може един учител да е много подготвен, но учениците пак да не се справят, това е двустранен процес. Въпросът е, че някои учители, които пишат двойки, са наказани да дават допълнителни консултации на разни калпазани, които нямат никакво желание да научат каквото и да било. И накрая тези учители са принудени да пишат тройка въпреки всякаква липса на знания, защото бюджетът на училището ще отънее, ако въпросните ученици отпаднат поради лош успех. Може вече ида не знаят какво е двойка. Заради делегираните бюджети се подаряват оценки и на учениците изобщо не им дреме какво се изисква от тях - те знаят, че носят 1500 лв, примерно, на училището и то не може без тях. Системата е тотално опорочена и потърпевши са децата, а в дългосрочен план и цялото общество.
И ще завърша с универсалната истина, че насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Ако някой иска да научи нещо, никой не може да го спре, но ако не иска, никой не може да го накара. И не може учителите да поемат цялата отговорност за (не)грамотността на децата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 21.03.201913:58

"Но самото им стоене там няма да е от полза, ако накрая пак не могат да четат и пишат "
Пикси, в училище се ходи, за да се учи. Ако въпреки престоя си в училище, учениците си останат неграмотни, виновни ще са учителите. На тях им е преподавано и са изпитвани през студентските им години как да образоват. Би трябвало да умеят това и да имат подходящ подход към всеки учащ се. Ако не могат или не желаят, нека бъдат така добри да напуснат. Това е отговорно занятие. Не е просто изчакване на поредната заплата и трупането на стаж за пенсия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

11 pixie | 21.03.201913:06

"Изобщо не смятам, че проблемът е в чалгата, като музика, а като примитивното поведение на някои хора." - Много точно.

Чалгарското поведение е последица от всичко, което се надроби в образованието през последните повече от 10 години. И това най-малкият проблем.
Мерките, които се вземат понякога, не решават проблеми, са предвидени за отчитане на дейност.

Например, днес отново се коментира по телевизиите спешната мярка за прибиране на децата в училище на всяка цена, т.е. с лишаване от помощи. Значи звучи много инициативно, но резултатът в перспектива ще е същият. Единствената полза е, че децата няма да са на улицата, а ще бъдат прибрани. Но самото им стоене там няма да е от полза, ако накрая пак не могат да четат и пишат и им подарят по една тройка на края на годината, за да минат. Така че помощите трябва да бъдат обвързани и с грамотността на децата, която е всъщност целта на образованието, а не само с бездушното им присъствие в клас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

10 Xaoc | 21.03.201910:56

Изобщо не смятам, че проблемът е в чалгата, като музика, а като примитивното поведение на някои хора. За мен щеше да е също толкова неприемливо, ако вместо гюбеци, се
- слуша блек метъл и се извършват ритуали във възхвала на сатаната.
- слуша гангстерски рап и момчета с гащи до под коленете пушат трева в час, псуват учителите и се натискат с полуголите си съученички
- слуша електронна музика и добре облечени момчета и момичета чертаят линии в тоалетните и не спят и не се хранят по цели денонощия, а това дори не се забелязва
Ако 90% от хората в България не слушаха чалга/сръбско/поп-фолк и техните производни, прикрити под най-различни наименования и аранжименти, изцепките просто нямаше да са от този характер, но определено щеше да ги има. Съберете голям брой прости хора на едно място и гледайте сеир, а това че са танцували в час пък е още по-малък проблем дори от драмата с апартаментите на Цв. Цв.
   

оценка

+1 -0