Webcafe

14 години социална утопия

Владислава Кръстева
04.02.2018, 18:18 (обновена 14.02.2018, 21:23)
Махало

Снимка: © Pixabay.com

Фейсбук направи от културни и възпитани хора маргинали, а от маргинали - инфлуенсъри

14 години Фейсбук са напълно достатъчно, за да разберем, че хората не са това, което са.

Фейсбук тотално девалвира разбирането за приятелството. Той сприятели хора, които никога не са се виждали, и други, които никога не биха искали да се видят.

Фейсбук развали много приятелства, свали много маски, сложи още повече и извади на показ най-истеричното у хората. Той направи от културни и възпитани хора маргинали, а от маргинали - инфлуенсъри в един безкраен парад на суетата.

Фейсбук преобърна представата за истина.

Никога не е имало повече истини от сега. Фейсбук корумпира разбирането за новина и маргинализира фактите. Кой се интересува от фактите, когато те не събират лайкове?

Фейсбук се оказа виртуалното доказателство за диалектическия материализъм - той даде на масите претенция за качество. Фейсбук направи хората равни. Той демократизира мисълта отвъд рационалното, за да отвори място на първия ред за необузданата емоция и афекта.

Колективните чувства са икономически фактор и Фейсбук най-добре знае това. Бизнесът зависи от тях, а социалната мрежа отвори широко вратата за новата политика навсякъде по света, която се свежда до управление на афективни колективни състояния като патриотизъм, паника и страх.

Фейсбук промени словото, изгони хумора и на негово място настани претенцията за морална доминация. Четенето излезе от мода, изместено от писането, а буквализмът стана новата религия на социалните медии.

Фейсбук ни накара "да харесваме" неща, които не харесваме. Той ни прелъсти и продаде кукитата ни.

Накара ни да извадим на показ неща, които не искаме. Фейсбук промени понятието за време и пространство, но най-вече обезцени общуването и идеята за споделяне.

Фейсбук забърза света, така че вече всичко ни се струва бавно, малко и безинтересно.

Единствената добра новина, след 14 години в доброволен плен, е, че краят на Фейсбук в този му вид е близо. Защото за днешните млади 14 години са достатъчни, за да направят от Фейсбук нещо старо.

За нас, останалите, деноминацията предстои.

Вместо да добавят - хората ще трият. Вместо да споделят, те ще скриват. Вместо да се присъединяват, ще се изключват. Махалото отива в другата посока.

Oще: 14 години фейсбук  инфлуенсър  социални мрежи  фейсбук на 14 години 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

10 Крив Макарон | 17.02.201822:09

Фейсбук е една платформа, в която индивида разкрива своя понециал. Но не фейсбук прави индивида нещо, което не е. Не! Индивида сам изразява това, което счита за свое "аз".
Просто съвременното общество е престанало да бъде така рестриктивно (за добро или лошо) и фейсбук своевременно отразява това. Преди време ако ти дадат бял лист и ти напишеш "кОр" щеше да бъдеш порицан. Сега ако напишеш същото, просто ще си един от многото бездарници. Но така или иначе рестрикциите не превръщат бездарниците в нещо по-различно.
Фейсбук поне е заложил в своите настройки опиции, чрез които може да бъде отстранено излишното съдържание. В това число приятели, чиято активност не е О'к. Тук идва друг един въпрос; морално ли е? Да отстраниш човек, който познаваш на живо, но не харесваш негова активност?
Моята гледана точка е, че опциите го позволяват. И законът го позволява; моралът не нито над закона, нито над технологиите. Ако за някой моралът е чак такава преграда има и опция да деактивираш своя профил. Просто е: деактивираш съществуващия, изчакваш известно време, после регистрираш нов профил и преценяваш наново кого да допуснеш сред приятелите си.
Владислава Кръстева говори за "маски" за "разкриване" на незнам какво. Няма маски! Има действителност. Виждаш и чуваш това, което нагледно се поднася като информация. Маските са в собствените очи. Очакването, че другите ще са такива, каквито ние очкваме е признак на незрялост.
И накрая: Фейсбук ни дава възможност да сравним нашата предства за човек, с това, което той самия показва за себе си. Един обективен коректор. Просто трябва да ни стиска да преценим, доколко е вярна собствената ни преценка. А трябва да призная, че ние грешим много повече отколко ни се иска.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

9 puebloto | 15.02.201801:57

Чуди се фейсбук,няма нищо общо с приятелството!
хайде ,признайте си ,че почти всеки един НОРМАЛЕН човек,има приятел,който не ползува интернет,какво остава за кенефа-фейсбук! не ли?
ако нямате... живеете напразно
фейсбук , е мрежа,за поддържане на връзка- лесно,бързо,тук и сега...нищо повече! ако за някой, е нещо повече... лошо седларов ,лошо...
има вайбър,майбър,уътсъп и тра ла ла,който са в пъти по- добър начин да си мъмриш с френдовете,ъраунд дъ уърлд....както и да е
да го духат бедните,беше казал някой...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2018, 00:14

8 Margarita Martinova.10202438256713830 | 15.02.201800:35

Фейсбук преведе бързо в действие последиците от поговорката: "Казана дума – хвърлен камък!" Той научи тези, които искат да бъдат научени, че ако искаш да запазиш едно приятелство, трябва да внимаваш: за думите, които пишеш в на чужда стена; за лаковете, които слагаш под постовете; за тезите, които защищаваш върху своята стена. за границите, които трябва да се спазват, при изпращане съобщения на "лични". Чрез Фейсбук разбрахме каква е тежестта на изпуснатата дума, която после нямаш възможност да дообясниш, защото си изритан на момента от "приятели". Скоро в гимназиите, в часовете по психология, в едно с " Общуване и комуникация", ще се изучава и като отделен раздел: "Правила и психология на общуването, когато се намирате върху "Стената". И дори тези часове могат да бъдат въведени в основните училища, поради значимостта на проблема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

7 Виктория Пенелопова 07 | 05.02.201819:28

Щастливият човек дори не разбира за какво си говорите. Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 05.02.201818:56

>Фейсбук тотално девалвира разбирането за приятелството.

Искам да знам повече.

>Той сприятели хора, които никога не са се виждали, и други, които никога не биха искали да се видят
>Фейсбук развали много приятелства, свали много маски

Хм, звучи като ФБ да е постигнал точно обратното - да сприятелиш хора, които иначе не биха имали начин и повод да го направят, да ускориш неминуемото разкъсване на повърхностни "приятелски" връзки на хора, които са били "приятели" единствено поради обстоятелствата (роднини, съученици, състуденти, колеги). Всичко това всъщност повишава стойността на приятелството.

>Никога не е имало повече истини от сега

Ако говорим за субективната "истина" за света, всеки човек има собствена таква, и винаги е имало точно толкова субективни истини, колкото и днес - точно равен на броя хора. ФБ единствено го направи по-видимо като представи трибуна, на която всеки да може да извади наяве собствените си виждания по начин, по който те лесно да стигнат до по-широка аудитория.

Ако говорим за обективната истина, то тя винаги е била и винаги ще бъде точно една. Докато е вярно, че ФБ е платформа, чрез която тривиално може да се манипулира мнението на лековерните, глупави и интелектуално мързеливи тълпи, това мнение винаги е било манипулирано - просто преди ФБ манипулиращите са били по-малко, защото е било по-трудно и е изисквало повече ресурси. От друга страна, за останалите хора ФБ е платформа, която улеснява търсенето и оценяването на информация, и това всъщност помага за намирането и разбирането на обективната истина.

>Фейсбук ни накара

Не, ФБ не те кара да правиш нищо. Никой няма да ти изтрие акаунта ако не цъкаш лайкове в несвяст. Никой няма да ти ограничи достъпа ако не честитиш всички рождени ден, всички сватби и всички новородени.
"ФБ ни накара" е рационализацията на "във ФБ правя неща, които бих искал да не правя, но нямам волята да спра". Ти решаваш, ти ги правиш, ти избираш да не спираш, и имаш пълната свобода да правиш каквото пожелаеш. Ако ти не пожелаваш да действаш както би ти се искало, пълната отговорност и вината са си твои, не на ФБ или на каквото и да било друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

5 deaf | 05.02.201816:14

Аз пък чакам телефоните с холограма. Като ония от "Междузвездни войни".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

4 Xaoc | 05.02.201815:24

Отново зависи от гледната точка. Има хора, които се възползваха и изкараха пари с помощта му, други хора инвестираха в мащабно разширяване на социалните си кръгове, а останалите превърнаха мрежата в море от фалшиви новини, снимки на храна, алкохол и бебета. И както със всяко нещо, и на това му отмина времето, сега светът чака новата мания, а предприемачите дебнат със затаен дъх и пачки в ръка...
Някои заложиха на виртуалните валути, но да видим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

3 deaf | 05.02.201814:02

Фейсбук е за забавление. Как е възможно нещо,което е за развличане да бъде революционно?! Чуди се
Виж форумите,(като този в Уебкафе-то),са места за споделяне на задълбочени културни и научни мнения и анализи,тоест нещо диаметрално противоположно на Фейсбук.
Разликата между Фейсбук и Форумите е като между викторините "Семейни войни",(по Нова-ТВ),и "Минута е много",(по-дъртите от нас се сещат...). Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

2 opetkov | 05.02.201810:01

Сравненията ти са неуместни. Фейсбук е революция от друга категория. Не бих казал, че е в положителна посока, както и повечето революции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

1 deaf | 04.02.201820:23

И от какво точно се възмущава авторът? Всяка "технология" на общуване е като "жив организъм",който има както положителни,така и отрицателни качества. Така е било с радиото преди стотина години или с вестниците още по-отдавна... В тях няма утопии.
   

оценка

+3 -2