Webcafe

Кастинг на финал

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
20.01.2018, 11:39 (обновена 23.01.2018, 17:37)
умна и красива, слави трифонов, шоуто на слави

Снимка: © Шоуто на Слави, bTV

През годините Слави препита бая народ, доста автобиографии има там някъде из чекмеджетата му.

Моля ви, представете си това заглавие с големи анимирани букви, графично решени в допълващи се шрифтове на фона на музикален каш. Нали така изглеждат телевизионните заставки? Заставят те да им обърнеш внимание, преди бендът да избухне в звуци, нахаканите кандидати да овладеят адреналина и да преминат нервно към впечатляване на жури от експерти.

Отвсякъде лъха на завишено усещане за собствена значимост.

Сериозен сеир е напът да се случи. Зрителите обичат избори, в които уж имат участие. Принадлежим към народ, който обожава да се чувства избран. За какво - все тая. Шоуто е в процеса, затова и ефирът ни е заразен от епидемията на кастинзите. Или „кастингите" е по-правилно? Слави, за Бога, как е множественото число на тая дума?

Неслучайно питам Слави; ако в нещо е ненадминат, то не е воденето на вечерно развлекателно шоу, пеенето или имитирането на интерес към други хора. Никой друг в тая страна не умее да прави кастинги като него. Изобщо не се шегувам. Кой, според вас, ни намери Крисия?!

С помощта на изпитани през годините сценаристи Слави така добре е овладял изкуството на изпита, че на сън да го бутнеш, ще те провери ставаш ли за будител.

Ето защо, докато вие гледате с иронично пренебрежение на задаващия се политически конкурс, аз имам съвсем сериозни надежди за него. И още по-сериозни притеснения.

Първият тур, наречен „Изумителна биография" вече приключи. 3777 човека са се записали, което е чувствително по-малко от 6122 двойки за „Моята голяма ТВ сватба", но женитбата с властта очевидно е по-голяма отговорност. Помните ли Ася и Станьо? Ето затова ми е едното притеснение. Сега ще кажете, че и Хорацио Гонзалес не помните от  „Добре дошли в България", човекът цяла къща получи в Драганово. После му я разбиха, той пък не й плащаше данъка, кметът нещо мрънка. Абе, мексикански сериал. Но това се ненужни подробности. Хорацио спечели кастинг и за един малък, миниатюрен период от време вие му симпатизирахте истински. Сега грам не ви пука за него. Страшна кучка си ти, телевизио!

Как мислите, Тома Горанов дали е подал молба за политическа кариера. Не го гугълвайте, вече я свърших тая работа. През 2010 спечели „Претендентът", игра го остроумен и начетен и то до такава степен, че го взеха в кастата на сценаристите. Не за дълго, не им знам каква е там драмата, ама той е аут. А не е да не беше изумителен.

Аз лично и Виктория Цимбал много харесвах, тя имаше способността да обединява хората от Северозапада и затова получи джип с 353 книги в багажника. „Умна и красива" беше форматът, звучи почти като кастинг за Външен министър; с тая украинка щяхме доста добре да попълним вечно вакантния откъм съдържание пост. Няма да ви казвам с какво се занимава днес, оставям го на конкурса на въображението ви.

Усещате ли накъде бия? През годините Слави препита бая народ, доста автобиографии има там някъде из чекмеджетата му.

Знае и кой го разсмива, и кой - разплаква; кой умее да пее самостоятелно, семейно и хорово; да танцува с него, с вас и с Магаданс; да е интимен, интелигентен или да води война на думи. Слави познава качествата ни повече отколкото самите ние някога ще сме в състояние.

И продължава да набира кандидати, хора! Ето това ме плаши сериозно. Никой от тия хиляди изумителни български граждани, които през годините бяха тествани, не е достоен за политическа кариера, та трябват нови.

С тия какво стана, изхабиха ли се? Ау, че кофти новина за следващите...

Слави е Богът на кастингите. Та той с кастинг избра името на собствения си балет; дори Референдумът му беше вид интелектуален кастинг за глупаци. И хората знаят отлично, че има слава в кастинга на Слави - вечна като ефирната й летливост. Това в политическата класа не работи по същия начин, там играят за друг тип мимолетна вечност.

Но най-притеснен съм за отхвърлените, Слави. Не може всичките тия хора да спечелят. Три четвърти от тях не стават дори по собствения ти критерий. Тоест най-вече по него. И ще го разберат при събеседването на черната покривка, дори да няма заставка и телевизионен ефир. Майната им на отритнатите и разочарованите, аз съм оптимист. Сред тези хора ще има наистина изумителни, ще има политическа Крисия, г-н Андреев на идеите, Енимехмедов на успешното действие. Хора, които са убедени, че изборът е за тях, че ще бъдат специални по-дълго от формата. Ама че глупаци, хал-хабер си нямат от шоу.

Шоуто е в процесът, не във финалното решение. Ако нещо съм научил от гледане на телевизия, то е това.

И ти, Слави, си най-великият ми учител. Дори схващам, че с всички тия кастинги всъщност сам си се явявал на избори, борел си се за зрителско внимание и си го печелел. Всеки кастинг е твой, не техен. И този също.

Но след него какво ще стане, сериозно те питам, човече? Възможно ли е след толкова кастинги и теб да те сполети съдбата на победителя? Той никога не остава в полето на обществения интерес толкова дълго, колкото си е мислел. Обикновено някъде някой друг започва ново шоу с избори. И джуркането на кандидати там е по-забавно, питай сценаристите. И твоите изумителни победители (вярвам, че ще откриеш такива) нищо чудно да ги прилапа друга продуцентскта компания (представяш ли си да бях казал „партия"); не е да ти е за сефте.

Това е финалът на кастинга за вниманието към теб. Знам, че го знаеш и съм убеден, че ще го спечелиш. И отсега ми е носталгично за края на тоя процес и за замесените в него.

Oще: кастинг  кастинг за политици  моята голяма тв сватба  политическа партия  претендентът  риалити  слави трифонов  умна и красива  шоуто на слави 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

13 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 22.01.201818:08

Политическата кариера на учиндолския гений силно ще наподобява тази на Бареков,лесно е да се говори и критикува,но трудно е да се работи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.11.2017, 17:05

12 The Rain SS | 22.01.201804:23

Ама и коментиращите са едни компетенции... Един бърка Драго Симеонов с Драго Чая, друг нарича Димитър Цонев с името "Йордан Цонев"...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.01.2018, 20:53

11 Златин Стаматов.10210325512604486 | 21.01.201820:54

"Референдумът е вид кастинг за глупаци". Драго - ти си глупак!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

10 SamVaims | 21.01.201819:33

"Но пък докато има толкова много кретени като шамито и сие, така ще е...

#80% "

А ти знаеш, че има филми, които са толкова тъпи, че чак кефят колко са тъпи. Има едно очарование в тъпотата. Та нещо подобно и с Шамито..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 21.01.201815:30

Гротеска ала БГ за пореден път - затънал до гуша в политически и мафиотски зависмости халтурчик, иска да влиза в политиката и да управлява.

Но пък докато има толкова много кретени като шамито и сие, така ще е...

#80%
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

8 Шамито | 21.01.201813:54

Пустата му курвенска демокрация.На всички дава шанс да опитат-сал на Слави дава но с яко оплюване.Да плюеш след- е анализ.Да плюеш преди- е платено.Няма лошо.Просто да сме наясно.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

7 deaf | 21.01.201812:03

Слави предложи на Йордан Цонев да си обръсне мустаците,а в замяна на това,той ще престане да прави скечове за Царя. И Цонев си ги обръсна. Но само след десетина дена Слави - ни лук ял,ни лук мирисал! - почна отново да твори "царски" скечове така все едно не беше сключвал облог!? Само тази "простъпка" е достатъчна за да се разбере,че С.Т. не става за политик! Па и за чеп за зеле не става!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

6 ivod | 21.01.201808:36

Stanimir Popov - както обикновено ... за пари !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

5 Stanimir Popov | 20.01.201823:09

Аз не разбирма - Драго чаят защо е станал такъв ХЕЙТЪР!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 20.01.201822:10

Смее се Смее се Смее се Смее се Арахната колко е типична!
   

оценка

+2 -0