БСП е в задънена улица кой да номинира за кандидат-президента си | webcafe.bg
Webcafe

Червеният Татко

Webcafe.bg feat Георги Кадиев
23.06.2011, 16:03 (обновена 23.06.2011, 18:44)
Сергей Станишев

Снимка: © БГНЕС

Трудна задача за лидера на БСП Сергей Станишев - много номинации, нулеви желания за кандидат-президенти на столетницата...

Колкото повече наближават президентските избори, толкова повече се множат кандидат-президентите на БСП. По думите на лидера й.

На 11 юни Сергей Станишев обяви, че "20 солидни и известни имена са номинирани за кандидат-президент на БСП". На 17 април беше казал, че БСП има "поне 10 души, които са по-добри кандидат-президенти от който и да е човек на Бойко Борисов". Миналата есен имаше двама-трима в главата си.

Колкото повече му отказват на Станишев, толкова повече увеличава бройката. Разгромът дойде откъм най-желания кандидат Стефан Данаилов. Ламбо отказа.

Драмата в червената партия е сериозна. Защото и президентът Георги Първанов трябва да одобри кандидата, и червените избиратели. А това може да се окажат паралелни лайкове.

Дали пък няма да изприпкат накрая при Меглена Кунева - при толкоз нежелаещи?

Миналата есен столичният общински съветник от БСП Георги Кадиев е написал в блога си едни разумни препоръки. Блогосферата може и да е чужда на БСП, но би трябвало да си следят своите си автори. Представяме част от статията, с чиито въпроси сме  съгласни. Станишев и сие да си търсят отговорите...  

Мисля, че тръгването в посока изграждане на фоторобот на кандидат-президент е грешка.  Добре - той трябва да е умен, красив, не много над 40-те, да говори езици, да има международен опит, да не е корумпиран, да е честен и хем опитен в политиката, хем ненабъркан в нейните корупционни схеми.

А, и да има добро семейство. Някакъв български вариант на Господ, само че такива у нас май няма.

Правили сме го преди, нищо ново няма да измислим. Както и кой знае какво ново няма да измислим с формулата за издигане- или ще е кандидат на БСП, или независим, подкрепен от БСП. И двете сме правили, и то точно със сегашния президент.

За да избистри желаната си кандидатура, първото, на което БСП трябва да си отговори, е на каква държава иска президент.

На България, която се държи като член и е член на ЕС, и изпълнява ангажиментите си, без да шикалкави?

На България, която се държи като страна в 21 век и инвестира в своите млади хора и тяхното образование?

На България, която е уморена от преход и промени и вече й е все едно кой я управлява?

На България, претръпнала от политици и готова да преглътне всеки от тях?

Второто е на кои българи иска да предложи президент. На младите хора, живеещи повече във Фейсбук и Туитър, отколкото в реалния живот? На интелигентните и образовани, предприемчиви българи? На онзи, на когото му е омръзнало мутри и олигарси да го унизяват и иска държавата най-после да сложи ред?

На червените бабички? На онзи, който пие бира на 15-я етаж в Овча купел -2, надул е чалгата до дупка и псува всички наред?

Третото е да стъпим на опита си. Да си отговорим как и защо спечели Първанов през 2001 и 2006? Какво се е променило сега? Какво трябва да променим ние?

Когато намерим отговор на тези въпроси, ще имаме предварителна яснота на типажа наш избирател. И спрямо него ще търсим типажа президент.

А не според това кой ни е удобен в момента по някаква причина от тесен интерес. Изборът на президент в никакъв случай не е време за уреждане на задкулисни сметки, уреждане на резултати от конгреси или бъдещо ръководно място в БСП.

Той е много много по-важен от всичко това.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

3 heat | 26.06.201106:50

Кадиев пак премълчава истината, фиаското на червената кандидатура се дължи само на едно единствено качество, което нормалните кандидати не притежават - безпрекусловна лоялност към партията!
От тук тръгва страданието на червения избор, едни и същи протрити и излезли от употреба имена, носещи полъх на развалени яйца. Една сериозна партия би извела 3-4 нови имена още преди 2 години, раздават им се отговорни партийни постове и който се справя най-добре и има доверието на той е ясната кандидатура. Може ли един Овчаров да е кандидат или Масларова? Това са болни мозъци! Нима от толкова съмишленици за 10 години не излезна един нов и качествен политик? А разправят, че ГЕРБ нямали експертен потенциал, я се вижте, кое е новото лице за 10 години? Можеби Кадиев? Който се появява 12 без 10 преди избори, натвори интересни изказвания и пак го няма 2 години. Горната статия е доказателство как се е откъснал от реалността. Нима има един въпрос касаещ пряко президентската институция, подобно на Кунева се почна с говоренето и обещанията които само премиерският пост може да покрие, човек да се чуди на парламентарни избори ли сме или на президентски.
И на хората с качества не им викаме "Господ", това са нормални хора на които не им се дава път в обетованите ви партийки, страх ви е някой да не се разприказва за далаверките ви, затова няма нови хора, кокала е захапан здраво и се придъвква от 50 хиени, които много добре знаят да мълчат и да лапат. На този фон статията е просто жалка и смешна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

2 Скапаняк | 25.06.201113:24

Татко, татко, ама никой не вярва, че той бащата... Без експертиза няма да падне съмнението никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 24.06.201116:34

Не знам какво е било влиянието на чуждите фактори за победата на ГЕРБ и назначаването на Бойко Борисов за премиер.Може би не е минало без рамото на далечна държава и нейният посланник.Но в България няма нито едно лице,които да има по-голяма заслуга за възхода на Бойко Борисов и неговата частна партия,от Сергей Станишев.А този нахален човек продължава да се преструва на лидер и на депутат,дори и след тежкият си политически резил.Върви си с добро,Сергей!Без теб знаем как да се справим.
   

оценка

+0 -0