Ваши превъзходителства | webcafe.bg
Webcafe

Ваши превъзходителства

Webcafe.bg
18.12.2012, 16:12 (обновена 19.12.2012, 21:41)
микрофон

Кой вярва на слугите

Техни превъзходителства посланиците на европейски страни зачестиха с препоръките относно българските медии.

Първо германският посланик Матиас Хьопфнер се обиди заради наложена му цензура от в. "Монитор", после - първият дипломат на Франция у нас Филип Отие поиска прозрачност относно собствеността на медиите, сега посланикът на Холандия Карел ван Кестерен отбеляза как рекламата, която дава държавата, се е превърнала в своеобразно средство за упражняване на натиск и влияние.

Дипломатите са известни със своята особена предпазливост - и изказ, който не позволява нещата да се назовават с истинските им имена. Изказванията в прав текст бяха прерогатив само на някои посланици в България, например американският посланик Джейм Пардю, нарекъл бившия главен прокурор Никола Филчев "спорна личност".

В секретните грами обаче дипломатическият език е изоставен. "Българските медии са силно манипулирани, а собствеността им се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват определени новини, за да публикуват пропагандни материали под формата на новини, и не публикуват информации, които не се харесват на спонсорите им. Корупцията в медиите очевидно ограничава тяхната способност да служат като глас на гражданското общество". Заключенията са на Нанси Макълдауни, посланик на САЩ у нас (август 2008 - юни 2009) в доклад отпреди три години, изтекъл през WikiLeaks.

Трябва ли да се притесняваме, след като дипломатическият език става все по-недипломатичен? Да. На властта слугинажът винаги се е харесвал. Но преди да отпусне поредната порция пари за "информационно обслужване" и "информационни кампании" на определени медии, нека се замисли кой вярва на слугите...

Oще: българия  медии  посланици  свобода 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 19.12.201213:05

Нашата власт,политиците ни и особено журналистите страдат от обща патология.Първият и признак е,че колкото е по-ограничен един човек,той по лесно се склонява за всякакви предателства.Така той запазва поста,който му е подарен и живее по-осигурено от умните и талантливи хора.Вторият признак е факта,че лицата с природо-математически образование нямат достъп до властови позиции.Там фучи тайфун от икономисти и юристи,които знаят длъжностите си,но не знаят по какво са специалисти.За това и квинт-есенцията на властта ни са онези граждани,чиито близки роднини до един печелят за сметка на собствената им държава и сънародници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2012, 16:55

1 Aybat | 18.12.201221:47

ВВС. ВВС.
Военно-воздушные силы.
ВВС.
Сфера особого внимания.
ВВС.
Универсальная машина.
Универсальная машина.

Сегодня не праздник, просто игра.
Горячий участок давно позади,
Пилоты молчат, смотрят на звезды,
Задание выполнено успешно.
Все улыбаются.

ВВС. ВВС.
Военно-воздушные силы.
ВВС.
Сфера особого внимания.
ВВС.
Универсальная машина.
Универсальная машина.
   

оценка

+0 -0