Спасението на давещите се... | webcafe.bg
Webcafe

Спасението на давещите се...

малките холандциВалентин Добрев
12.04.2017, 19:27 (обновена 12.04.2017, 19:52)
дете, софия

Снимка: © Архив Webcafe / Sofia Photo Agency

Поредните тревожни статистики за намаляване на населението. Но защо не се предприема нищо срещу демографската криза? Има няколко отговора

За една година 51 925 души от всички жители, обитавали доскоро територията на България - са изчезнали. Казано по друг начин - населението се е свило с около 0.7% в периода 31 декември 2015 - 31 декември 2016 година.

Като в роман на ужасите от Стивън Кинг, в който хората се изпаряват без следа, тези българи са престанали да бъдат наоколо, благодарение на бруталната разлика между общата смъртност и общата раждаемост.

Страшната демографска трагедия заличава безмилостно населението на градове горе-долу с размерите на Монтана, Търговище или Кюстендил - един по един, всяка година.

За поредната година Националният статистически институт публикува годишната си демографска "снимка", която изобразява в цифри онова, което всички виждаме с очите си - запустяващи села, застаряващо население, все по-сериозна разлика между демографията на София и на останалата част от страната.щ

За поредна година медиите захапват новината за ден, колкото да я разпръснат безмилостно до всеки български дом, преди да преминат към политически, икономически и всякакви други вести. Защото въпреки мрачния фон - "животът продължава" с дневния си ред, който поставя редица други проблеми на челно място преди основния и най-труден за разрешаване въпрос, а именно: как да решим проблема с намаляващото население?

Не е имало политик в България в последните 20 години, който да не се изкаже емоционално за сериозната демографска криза - и същевременно не е имало нито една действаща политическа сила, която не само да предприеме, но най-малкото да предложи каквито и да е що-годе приемливи варианти за мерки в тази посока.

Мисленето "ден за ден", в което живеят днешните политици, няма силата да реши въпроси, за които трябва дългосрочно планиране.

По тази причина и днес се радваме със сляпа наивност на дребни подобряващи се параметри от общата картина - например на минималното подобрение на нивото на детската смъртност, но това няма как да не бъде помрачено от факта, че са се родили с 966 деца по-малко в сравнение с предходната година.

Факт е, че въпреки намаляващия коефициент на обща раждаемост, намалява и броят на умиращите българи, но тенденцията си продължава: неспирно движение право надолу към бездната на тоталното намаляване не само на хората, а и изобщо на българската общност.

България отдавна е втората страна в ЕС след Швеция по най-малък брой жители спрямо квадратен километър територия.

И парадоксално: колкото повече обедняваме откъм "човешки материал" (колкото и неприятно да звучи този израз) - толкова по-алчни, толкова по-нетолерантни към чуждото и различното, толкова по-затворени ставаме.

Резониращи на общите нагласи, толкова по-отказващи да предприемат радикални мерки срещу големите проблеми са и политиците.

Но какви политики трябвато по отношение на подобряването на демографското състояние на населението?

В съвременния свят инструментите за това са много, като общото повишаване на жизнения стандарт е само част от тях. Но както много от най-важните неща в света - работата по демографските въпроси изисква модерни поощряващи раждаемостта и заселването на територията стратегии, а не популистко говорене.

Изисква се политическа воля за изпълняването на тези стратегии, но най-вече - постоянство и приемственост в рамките на дестилетия.

Е, щом като искаме да има България, както твъдим гръмко, докато се бием в гърдите, защо допускаме триумф на краткосрочните политики, на късогледите визии, на липсата на всякакво разумно говорене по въпросите с демографската криза?

Нима забравяме, че именно за най-важните проблеми, е най-валидна крилатата фраза на Остап Бендер: "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се".

Стига да го осъзнават.

Oще: бедност  българи  българия  давещи се  демографска катастрофа българия  демографска криза  демографска криза в българия  демографска трагедия  защо няма демографска политика  монтана  нси  статистика 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 13.04.201718:31

От сътатията става ясно какво значи 1 млрд. бюдежетен излишък. Нали Бойко Борисов се хвалеше, че са реализирали 1 млрд. бюджетен излишък?
Продажници и предатели!
България има нужда не от бюджетен излишък, а от инвестияция в човешкия ресурс: в младите семейства, в дребния бизнес, по-добро образование и т.н. Но Бойко избра най-лошия път на саморекламата, и на слугина на банките.
Това са бруталните последствия - един град по-малко!
Това се случи повреме на Борисов: 1 млрд. бюджетен излишък плюс 2 млрд. печалба за банките!
И този продажник иска да прави кабинет Борисов 3?!
Е, нека го направи, за да може през 2017 не 53хил., а 106. хил. да напуснат България, и това да се превърне от държава в геополитическо понятие.
Честити нови избори, честит нов печеливш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

4 Kenny McCormick | 13.04.201713:40

Политиците нищо не правели... А вие, драги журналя, какво правите? Мине - не мине, появи се поредната сополива статия за демографската криза в България, всички дружно много плачем и ни е много мъчно, за пореден път отбелязваме, че изчезваме като нация и... до там. Някой нещо да предложи? Някой нещо ей така, адекватно, да даде като идея? Цъ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 13.04.201710:00

Гризли,
споделям мнението ти. Просто исках да изтъкна, че политиците трябва да се замислят, че нещо трябва да се предприеме, за да се промени демографската картината, описана в статията. Не само да се ланка колко е зле и какво би могло да се направи, а наистина да се действа. В интерес на всички е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 13.04.201709:35

Pixie, все още смятам, че право на гласуване трябва да имат само тези, които живеят в България. Всички се оплакват колко е лошо тук, всички си тръгват, обаче след това непременно искат да кажат на нас останалите, че понеже още живеем в България не можем да решаваме кой да ни управлява...
А те, понеже вече са свикнали на по-хубавото и виждат как се прави, ще ни изберат и на нас някой, който да ни оправя... Без значение дали го искаме или не...

Така че не ме интересува кой си тръгва от България и кой не. Както не ме интересува и дали след 30 години ще има кой да гласува - това не означава, че някакви живеещи по света хора ще решават кой да ме управлява.
Аз живея тук, аз решавам. Ако искат да гласуват - добре дошли пак да живеят в България - ще са натрупали опит, пари, наблюдения... И ще са по-полезни, надявам се...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 13.04.201708:45

Как да не свържеш новината с тази статистика с дебата за ограничаване на правото на българите в чужбина да гласуват? Ама не е лошо тия, дето имат зор някой да ги избира и да управляват, да направят връзката, щото след някоя и друга годинка, когато на тях все още ще им се иска да са във властта, не знам дали ще се намери кой да гласува за тях и кого да управляват.
   

оценка

+0 -1