Дали Йорданка Фандъкова ще е кандидат-кмет на столицата от ГЕРБ? | webcafe.bg
Webcafe

София нещо ме съмнява

Петър Николов
03.07.2011, 15:18 (обновена 04.07.2011, 17:08)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Може и да е безспорен фаворит за кмет на София, а може и да е спорен фаворит...

Странно, но към момента Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев имат нещо общо. И двамата не са официално номинирани от партиите си за кандидат-кметове на столицата.

Фактите са следните: от миналата есен Георги Кадиев е издигнат за кандидат-кмет на столицата от столичната организация на БСП - най-голямата в страната. Само че от високата порта на "Позитано" 20 това не е потвърдено... БСП ще обяви кандидат-кметовете си някъде през юли.

Кадиев може и да е кандидат-кмет на социалистите за София. Както е бил няколко пъти досега. Но може и да не е. Между другото, в БСП от доста време си го харесват и за партиен лидер...

Горе-долу така стоят нещата и с "Данчето" Фандъкова. Настоящият кмет на столицата поне три пъти беше обявена от вицепремиера и председател на предизборния щаб на София за "безспорен фаворит за кмет на столицата". Точно с тази фраза Цветанов фигурира в поне три интервюта - във вестници и телевизии.

Само дето името й не беше споменато на днешната пресконференция, на която Цветанов пак каза за "безспорния фаворит" и какъв "боец е Данчето Фандъкова". Цветанов извини отсъствието й от номинациите с фразата, че "някои от претендентите вече са известни, но обявяването им се отлага поради тактически и стратегически съображения".

Самата Фандъкова се опита да каже нещо от сорта "ами нека мине още време... все пак съм едва от година и половина кмет на София, да се докажа". Подобна самоотверженост е неубедителна. Като се има предвид, че никой не изисква кметски стаж при номинации. Да не би Борисов да имаше такъв през 2005-а? Просто беше популярен.

Впечатлява отсъствието на акламации за Фандъкова като кандидат-кмет на столицата от устата на премиера Бойко Борисов. На фона на всичките сърдечности за мъжка дружба и тежка кметска работа, които изля за кметовета на Варна и Сливен Кирил Йорданов и Йордан Лечков.

Разбира се, на всички е известно, че премиерът може и да се отметне - едва ли ще е изненада. Да речем, че за Сливен ГЕРБ изчаква развитието на делата покрай Лечков и вероятно са му поставили някакви условия.

За Варна може би ще изчакат дали няма да се извадят компромати за дългогодишния варненски кмет и ако много се нацапа работата, тогава ще си кажат припознават ли го или не. Кирил Йорданов има да свърши и няколко поставени задачи.

А управляващите затова са управляващи - дори и покрай кадровата криза в България винаги имат някое резервно вале в ръкава.

Дали пък за София Бойко Борисов няма да ни изненада - да смени в последния момент Йорданка Фандъкова с... да речем председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов?

Въпреки че г-жа Фандъкова изглежда така мила, фина и обезкуражаващо сърдечна дама. На фона на всички останали мъже, сред които кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков, Софиянски с вечната си усмивка-тик, Владимир Каролев, Кадиев... Плюс известният вече кандидат на "Атака" Николай Пехливанов. Едва ли в предизборен дебат някой от тях би си позволил груби нападки към нея.

Може пък тези й качества да са нужни на ГЕРБ на друго място.

От тактически и стратегически съображения, като кандидат-кмет на София Цветанов би бил добървариант за Борисов - така тушира и напрежението, което е уж овладяно между двамата вицепремиери. И други напрежения.

Хем отстранява Цветанов от кабинета, хем му дава висок пост - кмет на София е повече от министерско кресло.

Почти, ама не съвсем. Особено ако си министър на вътрешните работи и вицепремиер.

Но какво пък - така ще си работи отново рамо до рамо с Андрей Иванов, както когато са били бюро до бюро в зората на милиционерската им кариера...

 

Oще: варна  йорданка фандъкова  йордан лечков  кирил йорданов  кмет  софия  цветан цветанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2010, 15:00

6 Brokerz Счуперз | 04.07.201114:50

Всеки път гласувам с невалиден глас и тази година няма да е по - различно ... не разбирам хората които не си правят труда да отидат и да си използват правото дали си мислят, че като не отидат да пуснат бюлетина това значи, че не са гласаували ... ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 10:39

5 Victoria Jermanova | 04.07.201113:54

Чинчифон прав си!-нищо че може и да си седнал! ДА! като се замисля то и това е важно- да реша чие семейство финансово да покрепя с гласа си- и то във време на неотминаваща финансова криза! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 04.07.201112:17

Драги ми Атеисте,за да се засиля да ти повярвам,ще ми трябва поне един сериозен факт или аргумент.Сега се напрягаш да издаваш анонимни заповеди,което пък подсказва,че преодоляваш сериозни проблеми
от интимен характер.Тях не коментирам извън кабинета си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 15:05

3 Evlogi | 03.07.201120:32

Кметка - Марионетка и викали Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 03.07.201117:59

Чуди семен софия ме съмнява от 6-7 години.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 03.07.201116:57

Повече от 20 години си въобразяваме,че от избирането на кметове,депутати или други политически велможи нещо в България може да зависи.Както при вътрешната ни политика,така и при международната ни дейност поведението на властта,която уж сме избрали,се управлява пряко от САЩ или от техният най-близък балкански съюзник-Високата порта.От отговора на въпроса,кой ще бъде избран,се вълнуват само семействата на избранниците,защото искат да знаят на какви доходи могат да разчитат за съответния мандат.Всичко друго е една голяма,общонародна медийна измама.Но ние обичаме това,нали? Намига
   

оценка

+0 -0