Тигре, тигре | webcafe.bg
Webcafe

Тигре, тигре

Webcafe.bg
24.09.2012, 12:38 (обновена 24.09.2012, 20:36)
Heavy Metal

След убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентски град през декември 2008 г., кметът на София Бойко Борисов уволни архитекта на район Студентски Теодор Коларски. Две години след това самата дискотека, работеща с разрешение като временна постройка, беше разрушена.

Парламентът, понеже не може да уволни никой, създаде временна комисия, която приключи безславно - като всички минали, настоящи и бъдещи комисии. А и идваха избори.

В Студентски град има 191 заведения и кръчми, 70 от които (бяха) заплашени от затваряне допреди дни. Вече не. (А 51 са отдадени под наем от ВУЗ-овете.)

Собствениците на голяма част от заведенията са ВУЗ-ове, други се водят като ползватели на временни постройки, малка част са специално построени за целта.

Само преди дни парламентът прие на първо четене промени, с които ще бъдат затворени игрални зали и нощни заведения в Студентския град, които се намират в общежитията и на 100 метра от тях, както и в имоти на университетите .

Днес вече се каня да ги променя за второ четене.

Според публикация в "Труд" още след приемането на промените депутати от ГЕРБ започнали да получават заплашителни съобщения на телефоните си от собственици на заведения из Студентски град.

Един от вносителите на предложенията - председателят на парламентарната комисия по образование и депутат от "Атака" Огнян Стоичков, ясно обясни, че нито става въпрос за "сух режим", нито някой иска да прави от Студентски град девически манастир, но нещата трябва да се регулират.

Един от заместниците му в комисията и депутат от ГЕРБ Галина Банковска казва пред "Дневник", че ще се търси компромисен вариант. Няма такъв, който в еднаква степен да удовлетворява хем собствениците на заведения, хем родители и всички загрижени за живота и здравето на студентите, които живеят в общежитията.

Ако някой роптае, че като затворят по-малко от една трета от кръчмите и студентите няма да има къде да пият и ще правят купони в общежитията, то нека припомним факта, че в момента над 3000 студенти са останали извън класирането за легло в Студентски град. Така че ако правилниците за вътрешния ред се спазват както трябва - и вакханалиите ще поспрат пред заплахата да изхвърчиш без право на обжалване и да плащат свободен наем вместо 40-те лева месечно.

Освен това е факт, че в Студентски град със сигурност има най-голяма концентрация на заведения и игрални зали на едно място - повече от което и да е друго място в София.

Въпросът е кое депутатите слагат като приоритет. Но каквито и да са лобитата и интересите им, заведенията, в които се сервира алкохол, трябва да изчезнат от общежитията. Това е работа на университетите, които са ги раздали. УНСС даде пример с "Ориент 33". Нека го последват и другите - за това поне няма нужда от закон.

Oще: второ четене  заведения  закон  законопроект  кръчми  промяна  първо четене  студентски град 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 25.09.201212:17

Ще си купиш знак, вместо да го направиш с ръка? Вярно са тъпи талянците, стават за рогоносци. Между другото, и в метала означава същото - знак за рогатия. Млако в по-друг смисъл се ползва, ама няма значение. Важното е да не го правя пред италианци, че да не ме разберат погрешно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 24.09.201218:10

Не зная какво значи този знак в метъла, но в Италия означава "рогоносец". Можеш да си го купиш нанизан на удобна дръжка и да го показваш на шофьори, които са те ядосали на пътя. Много практично нещо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 24.09.201217:27

Не виждам връзка между заглавието, снимката с метълския знак и статията Объркан
   

оценка

+2 -0