Бременни, на ръба... | webcafe.bg
Webcafe

Бременни, на ръба...

Арманда
16.03.2011, 15:01 (обновена 16.03.2011, 16:29)
бременна

Снимка: © Getty Images

Колкото и безстрашна и иронична да си била, като опре медицинската ръкавица до корема, се чувстваш като хвърлена на произвола на съдбата...

На пръв поглед добра новина ни накара да се замислим какво изпитание е да си бременна в България. Не става въпрос за мелодраматичното соцмрънкане, че никой не ти отстъпвал място в трамвая (а и всяка бременна знае, че седенето е най-неудобното нещо) или пък, че работодателите гледат на бременните като на прокажени (като изключим ирониите на физиологията, от теб зависи до каква степен ще си позволиш да скатаваш, оправдавайки се с един корем напред).

А за това, че докато у нас започва първото практическо обучение по професията дула (придружителка, която подкрепя жената по време на раждането, за да мине естествено и по-бързо), майчинските форуми са пълни с остатъчни писъци заради възникнали проблеми (административни и всякакви) по време на бременността или раждането.

Ако самата ти не си се сблъсквала, със сигурност имаш приятелка, която по-скоро е била "юркана" отколкото съветвана как да роди. Практиката у нас не търпи лекарите и акушерите да се вслушват в бъдещите майки - раждането извън т.нар. VIP отделения в частни или престижни клиники е на конвейер, като, докато трае процеса, доста лекари издават заповеди с пагонен тон, карайки се на "разглезените" родилки.

Тая мъка обаче започва далеч преди финала в деветия месец. За какво ни е да прекопираме западните модели отгоре надолу, образовайки дули, които мило ще предлагат на раждащите не само физическа, но и емоционална подкрепа, като по време на бременността често липсва елементарна здравна подкрепа от страна на конкретните институции.

Съвсем наскоро се оказа, че лекари от Пловдив масово отказват направления на бременни жени за задължителните месечни изследвания, като някои ги препращат директно към частни лаборатории - дори за задължителната кръвна картина в края на третия месец (която в частните клиники струва около 60 лв.).

От НЗОК казаха, че не само, че това е незаконно и няма намаление на направленията за безплатните прегледи на бременни (с каквото се оправдаха лекари в Пловдив), ами че и докторите нямат право да отказват да ги преглеждат - дори и да не са здравноосигурени.

Лошото е, че темата за изнудванията и скъпоплатените раждания се изтърка - без въобще да бъде решена. Така че на фона на корупцията и невниманието в родилните отделения (и въобще болниците) и сумата, която трябва да отделиш, за да се окажеш здрава и доволна майка със здраво бебе, допълнителното заплащане за акушер-робиня в лицето на дулата, звучи по-скоро иронично, отколкото модерно.

В днешно време, за да си достътчно уверена по време на бременноста си, можеш да разчиташ единствено на портфейла си - а ако той е "пълен" с минималната работна заплата - само на Господ.   

Не че сме против озападняването на всички аспекти на раждането. Колкото и безстрашна и иронична да си била, като опре медицинската ръкавица до корема, се чувстваш като хвърлена на произвола на съдбата. Но една добра фея до главата ти не е панацея, докато на всички други им липсва желание да гледат на раждащите с добронамерен професионализъм.

А предвид, че скоро не е имало данни за нарастване на раждаемостта, освен мъжът до теб, държавата също трябва да покаже, че иска детето ти. Докато й прощаваме, накрая ще се окаже, че сме по-нежни към нея, отколкото докато го приспиваме... 

Oще: бременност  дула  раждане  робиня  родилки  фея 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 17.03.201117:03

Както казват 'Контрол',няма от него никаква радост само,само когато го праааавииииш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

6 Кака Мара | 17.03.201116:21

Как за какво ги плащаш осигуровките?Ами кой ще плати изследванията на бременните циганки? Те самите ли?А знаеш ли колко мангал се е заплодил?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

5 Калоянчо | 17.03.201113:46

Жена ми е бременна. Добре се отнасят.
Обаче пред седмица две отиват по 80-100 лв за преглед и т.н.

За какво, мамка му, ги плащаме тия осигуровки?! Че и отделна има за майчинство!

То се оказва, че безплатни са само: изследването за сифилис и да ти измерят корема със сантиметър!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

4 Кака Мара | 16.03.201123:30

Ха, че откога дула е професия? Чуди се Пък аз да живея в заблуждение толкова години и да си мисля,че е нещо като благотворителност и т.н.Е,сигурно в Бг е професия,току-виж и ПУЦ за дули разкрили muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2011, 09:23

3 Laura Nek | 16.03.201119:50

И на мен ми омръзна да се чудя като ми се наложи да се качвам в рейс, дали пак ще имам скандал с някоя бабка, решила че просто ми липсват първите 7 години, недогледала корема... И се благодаря всеки път, че си намерих точната работа с прекрасно здравно осигуряване малко преди да се впусна в тези премеждия... Защото наистина нямаш ли пари.... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 16.03.201118:58

Било соцмрънкане, ако не ти отстъпят място в трамвая!!! А ако не ти отстъпят място в маршрутката какво мрънкане е? Защото нали знаете как карат тия "шофьори" с маршрутките? И след като си постоях права около 15-20 минути в задръстената маршрутка, един чичо стана с думите: Ама вие бременна ли сте? То не ви личи. Е като не ми личи, как така се сети да станеш бе чичо? Нищо де той поне стана, не като останалите да се чудят в коя посока да гледат само не към мен.
А иначе в болниците положението е "некъв ужас, некъв ад".
Преди раждането една овца ми каза, че съм била НЕУПРАВЛЯЕМА Смее се Еми много ясно, че ще съм, като никой не ми обръща внимание. Да не говорим, че дежурният лекар лъхаше на джибре, и слава богу, че хванах следващата смяна та тоя дебил си беше тръгнал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 14:32

1 Маня Маняна | 16.03.201117:37

Интересна и важна тема, но много повърхностно докосната. Като конспект на проблемите. А те са доста повече от посочените.
   

оценка

+0 -0