Кой стои зад прокурорката с кученцето | webcafe.bg
Webcafe

Кой стои зад прокурорката с кученцето

Явор Николов
11.04.2013, 17:13 (обновена 11.04.2013, 17:27)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Главният прокурор посочи виновния за върховния батак в Инспектората на ВКП, но трябва да стигне до покровителите на Малена Филипова

Главният прокурор Сотир Цацаров днес разказа плашещи неща. Оказа се, че в продължение на години у нас е функционирала съдебна система в съдебната система. "Инспекторатът на ВКП в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия, вън от това е останало само упражняването на адвокатската професия", картинно разказа той.

След това разказа какво е представлявал стратегически важният отдел на Върховна касационна прокуратура по времето на Малена Филипова. Тя стана известна покрай контактите си с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Всъщност, за кучешкото им познанство се разбра, когато се появиха съмнения за обвинителски чадър над министъра.

Цацаров описа Инспектората на ВКП като изваден от български криминален сериал: нерегламентирани проверки на съдии (с помощта на ГДБОП и ДАНС), заключени в шефския сейф (не)случайно разпределени преписки и снимки и видеозаписи на магистрати.

Изглежда кинаджийско, но на хората от кадрите надали им е било до пуканки. Проверката от страна на инспектората сама по себе си може да блокира кариерното развитие на даден магистрат, а това е само едната страна на медала. Когато преписки, снимки и видеозаписи биват заключени в нечия каса, те обикновени излизат от там, когато стане време да се изнудва. Изведнъж отпада нуждата от „частен ГДБОП" (за какъвто говорят социалистите) - подходящият човек може да се примоли на държавния оригинал за информацията, с която после да държи някого в шах.

Така Инспекторатът на ВКП се превръща в кадрови орган - той решава кой (и при какви обстоятелства) ще се издига в кариерата. Ще е повече от наивно да твърдим, че шефката сама е дирижирала този процес и по свое усмотрение е започвала проверки над едни или е фаворизирала други. В държавното обвинение нищо не става случайно и без санкция "отгоре" - както е било в младините на Малена Филипова.

Сотир Цацаров поиска тя да бъде изхвърлена от съдебната система, но това е само първата стъпка, която няма да реши двата истински проблема - прокурорката с кученцето е изпълнявала нечии нареждания и никой не знае колко хора са били „внедрени" с нейна помощ в системата, при това - на мястото на по-достойни. Ако главният прокурор разрови случая докрай, със сигурност ще излезе нещо голямо. И няма да е някой роднина на Красьо Черния...

Oще: инспекторат към вкп  малена филипова  прокуратура  сотир цацаров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.