Нима нямам право да се разболея? | webcafe.bg
Webcafe

Нима нямам право да се разболея?

webcafeМария Панайотова
19.10.2017, 17:49 (обновена 28.10.2017, 17:36)
Счупен крак

Новото предложение на държавата заплащането на болничните за първите три дни да намалее на 50% от сегашните 70% изправи на нокти много хора. Реакциите бяха: "Сега какво нямам право да се разболея ли?", и "Защо си плащаме здравните вноски?". Може би единствените доволни от проектомярката са работодателите, които винаги приветстват облекчаването на плащанията. И те обаче едва ли си мечтаят за офис, пълен с активни разпростанители на бацили, които да осигурят изпадането на останалата част от персонала в нокдаун за отрицателно време.

Големият проблем, заради който бе въведена тази мярка още през 2009 година, са фалшивите болнични. Това са хората, които удобно отсъстват, за да си свършат някоя лична работа, най-често преди уикенди и официални празници, защото са "болни", а всъщност отиват на вилата. Един бърз поглед на статистиката на НОИ обаче показва, че броят на болничните през последните години се увеличава, вместо да намалява. Подозрително много са именно кратките болнични - до три дни.

През 2013-та година е имало 2 082 500 болнични, а през 2016-та те са вече 2 507 185, има ръст с 421 685. При общ брой работещи близо 3 милиона, това означава, че почти всеки е ползвал болничен. Затова, ако целта с намаляването на парите за болнични е била да се ограничи броят на фалшивите болни, тя определено не е постигната. Не помогна и въвеждането на електронния регистър за болнични.

От обезщетението за болест понякога се възползват и някои работодатели, които решават да спестят някой лев в момент, в който работникът не им е нужен и го карат да си пусне болничен.

Така за пореден път ощетени ще се окажат съвестните служители, които ще получат по-малко пари, ако евентуално им се случи да се разболеят веднъж на три години. Едва ли по-ниското заплащане ще спре измамниците. Затова най-доброто решение и за работници, и за работодатели би било първите три дни да се плащат от държавата, както е било преди, на ставката 80% от заплатата. А за да няма злоупотреби, да се приложи строг контрол към лекарите и към ползващите болнични. В Западна Европа например може да дойдат у вас, за да проверят наистина ли си си вкъщи болен.

В много европейски държави (Франция, Германия и Италия) практиката е първите три дни да се поемат от работодателя. Най-удачен е италианският пример, където при първите два болнични ти се заплащат 100% от заплатата за първите три дни, при третия отиваш на 66%, при четвъртия на 50%, а след петия вече не получаваш заплащане за първите три дни. Останалите се поемат от местното НОИ. В такъв случай обаче трябва да се приеме и защита за определени рискови категории като майките с малки деца, на които се налага да отсъстват често.

Изобщо стремежът да прецакаш държавата или работодателя, или и двамата, а те от своя страна да ти го върнат както си знаят, няма граници. В случая всички плащат: работодателите първите дни от болничните и осигуровките, работниците - осигуровки, а държавата болнични. И също така всички се чувстват взаимно ощетени, защото няма кой да докаже кой болничен е истински и кой фалшив.

Oще: болничен  европа  колко ще взимам при болничен  нои  първите три дни за болничен  работници  работодатели  синдикати  социално осигуряване  фалшиви болни  фалшиви болнични 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

31 TheRock | 25.10.201712:29

МарКом | 24.10.201723:23
И тука си срал!
Пфу!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

30 follow_the_cash_flow | 24.10.201723:46

Че трябва да се бачка до 70-80 години.
Друг вариант-децата ти да те гледат, ако въобще имаш.
И ако не те гледат- приписваш панелката на някой да те гледа, пък детето да си изплаща греховете с робия на банките
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

29 follow_the_cash_flow | 24.10.201723:43

Експлоатацията ( ниско заплащане, социална несигурност) водят до понижена раждаемост.
Резултатът го очаквайте в близкото десетилитие- още по малко работещи, които да издържат по- голям процент пенсионери и по голяма бройка от малцинствата.
Пенсионната възраст се вьига, за са се намалят броя на пенсионерите.
Да се надяваме че за в бъдеще ще има повече нископродуктивни работни места, кс гъвкаво работно време. Я до соктор да отидеш да ти сменят катетъра, да ти мине сърдечната криза или нещо от сорта
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

28 МарКом | 24.10.201723:23

Пояснение за VK и Nenimir.
Аз само давам примери за да покажа че така работодателя губи повече ако уволни работника отколкото ако го задържи.
Проблема е че много работодатели у нас са жив майтап и "болнични-молнични на тях не им минават!".
Според мен работодател който не пази най-ценния си капитал - добрите работници - си заминава от бизнеса рано или късно... и по често рано.
Аз просто се опитах да иронизирам темата до крайност по ироничния коментар на Dox: "Ма така си е бе, другари.
Кви болнични, кви 6 лева! Работиш - получаваш. Не работиш - чупката. Ма бил болен, ма трябвало операция. Нема такива работи. Ако си болен - най-добре хващай пътя за отвъдното или ако не можеш - тегли малък заем и плати на някой да те гръмне."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

27 Nenimir | 22.10.201714:07

В България сме си объркали системата като цяло. Ние сме на ниво на развитие начален капитализъм, но искаме социална система като за развит Много щастлив няма как да стане. Първоначалният етап е здраво бачкане и експлоатация, социалните придобивки са за децата ни.
4млн. работещи издържат 3млн. неработещи-деца, пенсионери и цигани-да са живи и здрави децата, пенсионерите са нашите бащи и майки, които са ни докарали с трудът си където сме, циганите-голям разход.
Струва ми се трудно здравната система да е в състояние успешно да се справи с това натоварване. Отделно, че се краде здраво, но нали всички знаем че зад лекарите са управляващите-същите тези бивши ченгета, ченгенца, партйини и комсомолски секретари и т.н.
Как иначе да получиш абсурда частните болници да работят със здравната каса Много щастлив
Частните болници са частни предприятия, ако функционираха правилно щяха да печелят и да продължават, ако не -да ги затварят.
Затова, ако ни пука поне за бъдещето на децата ни, дайте да се хващаме на работа и да си оправяме държавата, няма за кога да боледуваме Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

26 Nenimir | 22.10.201712:53

МарКом,

Защо да ги уволнява когато са в болничен, просто не взимат заплата, пък те да си правят сметката.
Ако плащат допълнителна застраховка, ще си получават парите.
Иначе си абсолютно прав, че отношенията работодател-служител не са черно-бели и всички сме хора, това е работата на началника да прецени кой става и кой не, и да поощрява тези които стават.
Ако реши, че ще плаща болничните на тези които стават, пак добре, това е вид поощрение ако правилото е да не се плаща на всички за болнични.
У нас действително има много работодатели, които не правят разлика между качествен и некачествен служител, пазарът ще ги научи, няма страшно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

25 VK | 22.10.201700:11

щото, ако зависят о теб.....жална им майка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

24 VK | 22.10.201700:09

Ми не са толкива много, а и всички изброние са загуба за шефа , без значение акъл, който му отнемаш по принцип.
Проблема е, че дори работодатели, или част от тях , не са съгласни с тази норма. Ти как мислиш си е твойта работа, а надявам се, не зависят други хора от теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

23 МарКом | 21.10.201722:20

Няма работа - няма заплата.
Интересен казус. На пръв поглед е много лесно - решението е директно.
Но нека да разгледаме как ще работи в действителност. Положенията са много.
Ето няколко по характерни примера:
1. Некадърен работник (БХ), който взема фалшив болничен в частна фирма.
Шефа разбира че тоя "клинчи" и решава да го уволни. Загубите са пренебрежително малки и се свеждат до разходите и времето на наемане на нов работник. Няколко тариката като БХ схващат че така не става и мислят друг план за скатаване. Останалите кадърни са притеснени и леко разколебани какво ще стане ако се разболеят. Най-кадърните си мислят дали да не намерят друга работа.
2. Кадърен работник (БХ), който взема нормален болничен. Шефа е ръб и го уболнява като пич. Тарикатите са стреснати и започват да мислят друг план за скатаване. Другите кадърни работници започват да се оглеждат за по-добри фирми. При втори случай част от най-кадърните ще сменят фирмата.
Загубите са в рамиките на поносимото. Производителността спада за определен период.
3. Квалифициран специалист (БХ) , излиза в нормален болничен, Шефа обаче се ръководи от идеята за за работа-плащане и го уволнява. (разглеждаме по-лекия случай - работника не го съди). Част от специалистите си вземат бележха че шефа им е задник и решават час по-скоро да сменят местоработата. Произвидителността спада малко но за постоянно. Загубите са трудни за преодоляване но не и фатални. Скоро обаче спесиалистите започват да напускат.
Фирмата губи постепенно пазарни позиции и печалбата намалява.
4. Високо квалифициран кадър (БХ) във фирма със специфични продукти всема отпуск по болест. Както казахме шефа следва великата логика и го уволнява.
Звеното или продукта който БХ прави или се проваля или не достига необходимото качество и количество. Трябва нов кадър на неговото място който е трудно да се намери а и трябва да се въведе в процеса, Това изисква време и средства. Натоварва останалите в екипа. Обикновенно ако на специалиста му се занимава осъжда шефа си и то успешно. Колегите му си търсят по-свястна фирма и някои директно могат да напуснат. При втори случай обикновенно със сигурност шефа ще загуби най-важните му специалисти или ще му се наложи да дава бонуси и да "прави кълбета". Загубите са значителни. Има слушаи в които това води от загуби на ценни клиенти до провал на фирмата.

Естествено случаите за които казвам са частни - виждал съм такива но има и различни варианти - например специалистите си намират друг начин да цакат шефа докато се преместят. Най-много страдат ниско квалифицираните защото има много които могат да заемат мястото им.
Помня един случай когато уволниха шеф на технишески отдел за някаква глупост... фирмата оцеля но и трябваха 3-4 години да стигне на 50% от предното ниво. А едни търговци на електронни компоненти (няма да казвам коя фирма) стояха 5 месеца затворени като си махнаха един-двама от водещите търговци - хората си намериха работа на следващия ден (буквално) и клиентите им минаха към тях.
Та с идеите да са толкова хард шефовете не работят както им се иска.
Лоялността между работник и шеф никога не може да бъде едностранна, когато е едностранна се нарича наивна глупост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

22 VK | 21.10.201720:44

Щом не е работоспособен, не допринася за заплатата си и не трябва да я получва
------------------------
Баце, дай те направим шеф на работодателите , бе.
Ти с две думи оправи икономкатаУсмивка
не бачка - нема кинти/ който не работи - няма да яде Усмивка
   

оценка

+0 -1