Я надуйте кавала | webcafe.bg
Webcafe

Я надуйте кавала

Webcafe.bg
09.07.2012, 14:13 (обновена 09.07.2012, 17:42)
Избори

Вярвате ли им

Отговорът на въпроса колко е рейтингът на партия е като във вица, в който питат разни хора колко е 2+2. Последен, с въпрос, отговаря одиторът: "А ти колко го искаш?"

Това по повод спора за поръчковите социолози, който тръгна тук-там - след темата за поръчковата журналистика.

Има много здрав разум в идеята да се обявяват поръчителите на изследването. Те, разбира се, се дърпат. Та нали това е все едно някоя медия да сложи на пиарски/поръчков материал "платена публикация". Кой ще го прочете, кой ще повярва?

Никоя партия няма да си признае, че е поръчала социологическо проучване - използват се начини да бъде заобиколен истинският възложител на поръчката: чрез рекламни и пиар агенции, НПО или др. Организации за замитане на следи има всякакви.

Но има и друг простичък начин. Медиите да питат. Каниш социолог да си каже данните - и първо го питаш по чия поръчка е правено проучването. Може ли да стане? Бездруго ако няма достъп до медия, социологът няма как да излъчи резултатите си.

Сега социологията ни губи... рейтинг. Също като медиите. Но с представените от социолозите "данни" продължават да се облъчват хората - усилено през медийните високоговорители, и по този начин да се формират определени нагласи.

За да се направи мащабно проучване, всяка агенция трябва да разполага и с достатъчно голям апарат от хора. Дали могат да докажат такъв - или е най-лесно по телефона да препиташ неколкостотин души, а да представиш после резултатите като работа на терен и то от "национално представително" проучване.

Не е ли странно, че социолозите у нас се занимават предимно с рейтинга на политиците и "ако изборите бяха днес"? (Формацията на Меглена Кунева например е "вкарана" в 42-ия парламент още преди 2 месеца...)

Всякакви по-сериозни проучвания, които изследват проблемите на хората, психичното им здраве, страховете им, възможността да задоволят ежедневните си нужди, скалата на потребностите им и др. не се правят у нас. Ние научаваме за нас самите от европейски изследвания.

Така демоскопите изкривяват перископите* както се харесва на поръчителя. Въпросът е дали им вярваме.

Защото, ако се съмняваме в изследване, констатирало, че протестиращите на Орлов мост "не са добре с главата", как да вярваме на същата агенция и шефката й, констатирала, че "българинът е средно щастлив, но се бои да го показва"? И пак тази вездесъща агенция, обявила, че една година преди края на мандата си Бойко Борисов има най-висок рейтинг от тримата си предшественици-премиери, а управляващата партия на почти същите проценти като на 5 юли 2009 г.!

А вярването зависи от критичното мислене. А критичното мислене - от набиране на критична маса от критично мислещи хора. Напук на това, че премиерът и вицето му Цветанов казват, че който ги критикува, е с мафията.

Някой от вас да е участвал в социологическо проучване...

*(Wikipedia) Перископът е уред за наблюдение от прикрита позиция. Най-опростеният вариант представлява тръба, в която са разположени паралелно, едно на друго, огледала под ъгъл 45° спрямо оста на тръбата. Перископи се използват и при някои куполи или оръдейни кули на бронираните машини. През Втората световна война разработката на Рудолф Гундлах позволява на танковия командир да получи 360° поглед над бойното поле без да се налага да променя положението си на седалката.

Oще: агенции  данни  поръчки  рейтинг  социолози 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

6 Meteora | 10.07.201217:00

До Паяка,
Копие до lele male.

Седие дин дядо овчар високо в планината, на егрека, стадото пасе спокойно, едно ширине се е отворило, едни красоти... И изведнъж досами него, на пътя спира джип. От джипа слиза някакъв младок, костюмара, и се насочва към дядото.
- Дядо, ако позная колко овци имаш, ама без да ги броя, ще дадеш ли едно агне!?
- Е, па я лани ги броих, знам ги горе-долу колко са, ама ако ги познаеш колко са, що да не ти дам едно агне!?
Вади джипаджията едни лаптопи, сателити, системи за глобално позициониране и проследяване, вкючва ги в запалката на колата и заиграва екрана... Дигитален бряч се спира на 302 броя.
- 302 овци имаш, дядо, познах ли!?
- Позна, момче, 303 бяха лани, ама една ми я открадна вълкът... Грабвай едно агне и да ти е халал!
Грабнал джипаджията едно агне и го понесъл към багажника на джипа.
- Момче, чакай малко! Дядото се засилил към него. Ако позная какво работиш, ще ми върнеш ли агнето!?
Ще познае, ама друг път, помислил си младежа.
- Добре, съгласих се!
- Ти работиш одитор. Идваш там, където въобще не ти е мястото, правиш неща, от които никой няма никаква полза. И накрая от 300 овци, грабна кучето!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

5 post deluvian | 10.07.201215:23

социолозите се сбиха за кинти, нормално е социологията да е супер бизнес, след като българите чакат да им кажат кой ще спечели изборите, и отиват да гласуват за победителя;

сигурно това е начин да се почувстват побелители, поне за малко, поне в някакво отношение, или е резултат от робско-стадното съзнание на хора, свикнали да живеят в нещо средно между робовладелски и феодален строй;
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 10.07.201212:26

Хм, Webcafe май е време да курдисате нещо, което да седи дълго (2-3 месеца), където хората да докладват дали са участвали някога в соц. изледване и кога. Не мисля, че е добра идея да е просто гласуване, защото има значение кога е станало, за какво е било и едно, че ще стане с много опции и друго някак си се губи личния елемент - добре е да се вижда ник-а на хората, които казват нещо по темата. Де да знам, аз отдавна си мисля, че би имало полза от някакви стриймове на дадена тема, които да текат по-продължително време - не като коментари в статии, с някакво ограничение - всеки само по едно мнение например... абе нещо, с което да се види какво е отношението на хората към дадени теми, но да не се замърсява прекалено много със дискусии (е няма как хем да е прегледно, хем да е дискусия, поне лесен начин няма) ...

Имам някакви идеи, то и други сигурно имат, а гледам времето да заместим и изместим фалшивите дилъри на обществено мнение е дошло вече!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 10.07.201209:52

Усмивка А, иначе, какъв е вица , който завършва с одиторите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 10.07.201200:05

синееее.... тате ме гледа 45 години и е време ти да го смениш muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 11:29

1 Martin Stoychev | 09.07.201217:16

и аз това се питам....как за 20 години поне един път не ми се обадиха от някоя агенция да ми "проучат" мнението?! Обикновено в 1 социологическо проучване участват около 1000 души (поне така казват). Или питат едни и същи 1000 или просто всичко е прах в очите на хората!
   

оценка

+1 -1