Секс, наркотиции и бой | webcafe.bg
Webcafe

Секс, наркотиции и бой

Webcafe
02.02.2017, 19:49 (обновена 04.02.2017, 09:31)
изпит

Всички тези статистики са просто показател за проблем на много по-дълбоко ниво, който рефлектира върху учениците и ги превръща в „подобрена" версия на средата, което ги произвежда.

Българските ученици пият и пушат повече от връстниците си в другите държави. Те са сред първите по ранни сексуални контакти. Българските ученици са финансово неграмотни. Заложните къщи да са им по-познати от банките, но за сметка на това са на „ти" с хазартните игри . Българските ученици пият в парка и не обичат спорта, а колкото повече растат, толкова по-чужд им става.

Българските ученици са сред първите, що се отнася до тормоз* в училище.

Сегашните ученици са тези, които някой ден ще бъдат наемани на работа, или не - все пак България е и сред първенците по брой на младежи, които нито работят, нито учат, нито се квалифицират.

Разбира се, лесно е, докато четем статистиките, да обвиним тийнейджърите - че са мързеливи, че не внимават в час, че предпочитат бирата и смартфона пред ученето.

Трудното е да признаем, че децата са продукт на родителите си и на обществото, не само на образователната система. Че батките и каките се възпроизвеждат и възпитават нови батки и каки.

Всички тези статистики са просто показател за проблем на много по-дълбоко ниво, който рефлектира върху учениците и ги превръща в „подобрена" версия на средата, което ги произвежда.

Българските ученици са най-тежките жертви на всеки експеримент със системата, на смачканото от недоволството си общество, на липсата на усещане за социална цялост. Те са жертва на родителското очакване, че някой друг ще свърши тежката работа по образованието им, по възпитанието им, по намирането на работа, по превръщането на човек в пълноценен член на социума.

Те са децата на пошлата телевизия, на жълтите вестници, на живота от сензация в сензация, на евтината дрога, на липсващата полиция, на разрушените авторитети.

Те са жертви и на училищата, които ги виждат само като бройка, отговаряща на съответна сума от делегирания бюджет. Жертва са и учителите им, потънали в необходимостта да пишат добри оценки заради реномето на училището, докато всъщност рядко срещат подкрепа за позитивните си идеи и често сами се оказват подложени на тормоз, а в замяна непрекъснато биват съблазнявани с обещания за „скок в заплатите".

Статистиките за българското образование са само симптом на болест, която много добре познаваме. То е приоритет на всяка власт, особено преди избори, когато на учителите се обещават съблазнителни заплати, на учениците - безплатни таблети и други чудеса. И сега ще е така. Резултатите ги усещаме всеки ден.

* Данните са от международно изследване, проведено в 43 държави. Същевременно само за 2016 година Министерство на образованието е регистрирало 2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище

Oще: агресия  гимназия  държавна политика  насилие  образование  пиене  политика  преподаване  пушене  тормоз  ученици  училище  учители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 06.02.201716:52

Доста е забавно да се чете разговор на тема пълен член, в който и тримата участници назидателно критикуват предложението той да отпадне, докато същевременно допускат брутални грешки точно в пълния член.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

48 Dear Ivan | 04.02.201722:13

И аз съм я виждал и съм забелязвал същото. Но пък от друга страна за какво ще му е на Борисов книга Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

47 Harry | 04.02.201722:06

Из нета има една снимка на Борисов, на фона на библиотеката си (имам предвид мебела, не сбирка от книги) и наредени зад него по рафтовете, фотографии в рамки, сувенири... и нито една книга!

Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

46 Dear Ivan | 04.02.201721:35

Точно така е, само че сега е много по-зле, отколкото изглежда от един пълен член. Създават се синоними на напълно различни думи, сливат се думи и предлози и какво ли не още. Трябвало да се пише "вкъщи", защото иначе можело да се разбере от "в къщи", че са много къщи. По инерция от него аналфабетите сега почнаха да пишат и "излизам от вкъщи" и не си дават сметка, че не може да се излиза и "от", и "във" едновременно. Математиката разместена и обяснена лошо, историята подменена, литературата окастрена. По-лошо е сега, защото през социализма простите комунисти си даваха сметка, че са прости, и слушаха старите културни учители от преди 9-и септември. Във всичко беше така, а простите гледаха да не им личи, стараеха се да се образоват и някои дори успяха. Сега децата и слугите на онези прости комунисти и приятелите им, откровени селяндури и простаци, вече не мислят, че са прости, а че са от най-издигнатите - апотеоз на простотията - и командват по техен вкус: каквото не им е ясно на тях и не им трябва, не трябва изобщо.

Все едно, аз няма да го оправя. Имам си книги и музики за още 10 живота. Тази вечер например сбърках. Слушах едно произведение, което се познава, че е увертюра, и реших, че е от Росини, от някоя опера, която не знам. Оказа се, че изобщо не е от Росини, а от един много интересен и важен френски композитор, Даниел Обер, авторът на "Фра Дяволо". Голям авторитет, заемал много дълго важни постове, и много скромен, умрял на преклонна възраст. Тези неща са много по-интересни от това да се бориш като с мечка с някакви тъпанари, които ти дават акъл, а нямат такъв за пет пари. Ти им обясняваш заради тях, на тях да им е по-добре, а не на теб, ти си знаеш. Но като не искат, да умират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

45 7 | 04.02.201719:41

Чета Драгия Иван и си мисля- излиза, че у/щето ни е като в Ад - на попрището жизнено в средата- заклещено м/у две работническо-селски власти...Усмивка
Показател- правописът: едната власт махнала носовки и т.н, а другата иска да маха пълния член. И всичко- все за благото на народа, да му е лесно, да не се напъва много -много.
Ама Паякът го каза- ако си средностатистически ум и не ти е трудно в училище, не е добре.
Аман от ниски критерии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

44 Dear Ivan | 04.02.201719:11

Моля Мануела да ме извини. Майка й май не била виждала, самата Мануела е родена около споменатата година, плюс-минус 1-2, не запомних. И за компота нямаше да запомня, но много го обичам, а със суров ананас от магазина се омазвам до ушите, с манго още повече, затова ги ям много рядко и само под душа Много щастлив

Но категорично твърдя, че образователната ни система - и като материал, и дисциплинарно - в точката 1970 година беше желязна и сега същата система, с нищожни допълнения и в същия обем, като се има предвид световния упадък, би била най-добрата на света. Но новата работническо-селска власт веднага ще каже друго и това никога няма да стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

43 Harry | 04.02.201718:57

Точно така е, прав си, само допълвам че, Бил Гейтс, Стив Джобс и мноого други царе от Силициевата долина не са разрешавали на децата си мобилни телефони и компютри, те си знаят защо, наскоро излезе проучване, деца прекарващи времето си пред ПЦ-то са с забавено развитие, вярно си е, мой приятел е купил на малкото си дете таблет, то цял ден се е вторачило в него и още не е проговорило, овиках го, не знам повярвал ли ми е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

42 Dear Ivan | 04.02.201718:51

Хари, не познавам такива хора, но знам едновремешната система и нейните учебници и виждам сегашната и учебниците й. Мога да се досетя или поне да заподозра Щатите и Сорос, но знам и наша ДОКТОРКА по български език, която е за премахването на пълния член. Освен това женицата е от новата работническо-селска власт, няма представа от чужди езици и се затруднява с етимологията на която и да е чуждица. Има и сайт, ето го:

https://kaksepishe.com/

Мануела има по-обикновен поглед върху нещата. Тя не се оплаква, че не е научена на достатъчно класика (от всякакъв род и вид), а че до 1990-а не е виждала компот от ананас. (А имаше.) Сега има компот от ананас навсякъде и си представя, че системата трябва да е като на Запад. А на Запад със средно образование мнозина не знаят да четат и да пишат и там в скъпите колежи са забранени компютрите, мобифоните и калкулаторите, задължават да се пише само с молив и автоматична писалка на хартия, ляга се вечер в 9 и при две нарушения на третото ти показват вратата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

41 паяка | 04.02.201718:33

Ако не ти е трудно в училище, независимо в кой етап на образоването си, то няма смисъл от него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

40 Harry | 04.02.201718:33

Драги Иване, лично познавам писачи на "реформи" и нови програми за учениците, соросоиди, по 10 000 лв на калпак, за доклад, защо е необходимо да се премахне Ботев или Вазов от учебните програми, пари плащани от Сорос или Америка за България, всичко се нарежда от САЩ.

Така стоят нещата!
   

оценка

+0 -0