Историк, академик и патриот | webcafe.bg
Webcafe

Историк, академик и патриот

Webcafe.bg
22.08.2015, 12:01 (обновена 24.08.2015, 18:47)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Да, Божидар Димитров заслужава да стане академик, доколкото академичните титли в България все повече изчерпват смисъла и значението си

Може и да няма професорска титла, но вече получи предложение да стане академик. Това, разбира се, може да се случи само на професора на държавата и почетен професор в УНИБИТ - ст. н. с. Божидар Димитров.

Докато интелектуалци спорят да я бъде ли или не оставката на Димитров като шеф на Националния исторически музей, една научна организация - БАНИ, му предложи възможност да институционализира опита и уменията му, дарявайки го с титлата академик. Според алтернативната на БАН организация - Българска академия на науките и изкуствата Божидар Димитров е заслужил признанието заради "патриотичната му и безкористна дейност за защита на българското историческо наследство и пропагандиране на българската култура".

Димитров наистина доста е заслужил за защита и пропаганда на българската култура - от вампирите в Созопол до защита на най-българския българин Благой Георгиев, който в стремеж да следва древните български традиции, опита да впише името си в Колизеума (цитат: „Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак, поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена").

Ако беше само този цитат, не би имал правото Божидар Димитров да се нарече професор. Но кой, ако не истински учен, може да каже:

„Както американците си знаят - красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън"

Или:

„Търсейки произхода на този човек, за който съвременниците му са смятали, че е вампир, ни прави впечатление, че между 700-те открити християнски гроба в Созопол, само той и жена му са намерени със следи от типичната манипулация за обезвреждането на вампир.Той би трябвало с нещо да е много мразен от останалите жители на Созопол, защото и между тези 700 погребани, не може да е имало само добри хора"

Или:

„Учените" са написали, че баташкото клане се използва, за да се вселява омраза към мюсюлманското население в България, което било 15% от цялото население на страната, и към съвременна Република Турция, с оглед неприемането й в ЕС. Ето откъде идва политическата поръчка. Те са толкова глупави, че дори са си казали кой им е направил поръчката.

Или:

„Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с „мръсно" съдържание. Текстът им е приблизително следният: „Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена"

Да, Божидар Димитров заслужава да стане академик, доколкото академичните титли в България все повече изчерпват смисъла и значението си. След като БАН предложи министър за академик, защо алтернативната организация да не предложи титла на Божидар Димитров? Българската култура явно е заслужила да бъде бранена от такива образи. Така или иначе под бутафория, пророчества и вампири, скоро няма да остане много от нея.

Oще: академизъм  академични титли  бан  божидар димитров  димитров  исторически музей  история  наука  научна сфера  научни среди  национален исторически музей  ним 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2015, 21:41

4 Kosta Kostov.431151260405318 | 25.08.201521:42

Хайде, холан, толкова бутафории сътвори този глъв Божидар Димитров, защо и БАНИ да не сътвори една научна бутафория като сътвори от него АКАДЕМИК!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

3 Люба6а | 22.08.201513:27

Хм...някой в да го @ба недолюбва подлецЪт-доносник,тройният агент на яничерите от ДС!!! Нищо лошо,но защо само към него? Ми целия ви ПарлаМент,партии,депутати,олигарси и тн...са от същото котило. Или забравихте ,че сополефенди раздава порционите в кочината? Бесен Бесен
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 22.08.201513:26

УНИБИТ - свърталището на комунистическата ДС!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 22.08.201513:25

Национализма е последното убежище на комунизма!
   

оценка

+4 -1