Недосегаемите зад волана | webcafe.bg
Webcafe

Недосегаемите зад волана

Мая Венелинова
12.09.2015, 14:31 (обновена 14.09.2015, 18:15)
Войната по пътищата

Снимка: © Getty Images

90% от хората в цялата страна ползват колани, ако са на предната седалка, но не е така, ако са отзад. На този фон, 25 деца са загинали миналата година като пътници в автомобили

"Пътна полиция" хваща 600 души на седмица да карат без книжка. 600! Или никога не са имали подобен документ, или им е отнет. Малцина са онези, които просто са го забравили някъде.

И в това число дори не влизат хилядите, които карат без книжка, но са извадили късмет да не бъдат спипани, както и стотиците „братовчеди", за които КАТ си затваря очите, след като с отработен жест прибира поне 20-левка.

300 водачи са хванати с алкохол, а 90% от хората в цялата страна ползват колани, ако са на предната седалка, но не е така, ако са отзад. На този фон, 25 деца са загинали миналата година като пътници в автомобили.

Тази статистика за пореден път доказва недосегаемостта на средно статистическия българин. Той не спазва правилата, защото е рисков играч и опитва да ги заобиколи. Той е самонадеян и твърдо убеден в собствените си способности - независимо дали шофьорски или някакви други. Той познава правилните хора и често му се разминава. Същият този убива деца на пътя. И няма намерение да спре.

А и пословичната катаджийска подкупност и повсеместна корупция не е стимул, съгласете се. И въпреки това, изнервеният български водач мрази да го засичат, но засича. Натиска клаксона, псува и настъпва газта до ламарината, само за да си докаже, че може.

Чете лекции за това кой колко зле кара, а сам не е използвал мигач от години. Пуска фаровете, само защото знае, че КАТ ще се „заяде". И е прав - пътни полицаи потриват ръце, когато съзрат безспорно нарушение, което може да доведе до бърз дивидент в условията на някой крайпътен храст.

Пари за безопасност на движението уж има, но трябва да се реализира проект. Такъв проект - за 174 стационарни камери, е започван през годините, но не е завършен. На родната полиция й стига да се отчете за хванатите нарушители, да ги порицае, да се окичи с хвалби за добре свършената работа и накрая да чака отчета, за да тегли чертата и да преброи мъртъвците. После да даде някой и друг съвет на водачите, смесен с клишета за войната на пътя, безопасността на движението, отговорностите на шофьорите, неопитността им и т.н.

Проблемът обаче е повсеместен - от ДАИ, които дават книжки на кило, през КАТ, които удобно „проспиват" каквото им е угодно, та чак до МВР, за което статистиката, особено в негова изгода, е пръв приоритет. За АПИ и разкошните им пътища да не говорим. И цялата институционална неуредица в страната обаче не може да оправдае личната безотговорност.

Докато пияни майки и бащи карат децата си, демонстрират им редовно как се нарушават правилата, говорят по телефона, слагат колана преди катаджийската вишка и го свалят 500 метра след това, а после им купуват скъпи коли, с които да демонстрират същата недосегаемост, жертви на пътя ще има, и то много.

Всичко е въпрос на възпитание.
От простака може и да става добър шофьор, но отговорен водач - едва ли. Подкупният полицай може и да бъде добър катаджия от време на време, но пазител на реда - едва ли. Ред няма, пътят е голям и има място за всички. Подборът, уви, не е естествен.

Oще: водачи  дгу  кат  катастрофи  пътна полиция  шофьори 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 14.09.201508:46

Да, придвижването по пътищата и улиците на градовете се е мъчение сравнимо със самозапалването. Просто в истинска катастрофа за нервната система се превръща всеки опит да отидеш до магазина, да изхвърлиш кофата за боклук, или да пресечеш на пешеходна пътеки. Предполагам, има много хора, който ги кефи да са кухи лейки, и да се доказват пред себе си всеки ден. Предполагам, че много малко от тях изобщо са чели правилника за движение, още по-малко го помнят, и почти никой не го спазва. Остава надеждата, че ще избегнем срещата с такива, докато се евакуираме успешно от това "блато на шофьорите-разбирачи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2014, 19:06

2 glavsek | 13.09.201523:34

Камери на пътя,и то без да са обозначени с пътен знак!Плащане на глобите до дупка,а който не плаща,административни санкции!Няма друг начин да се вразумим!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 13.09.201522:51

99,9% от всички служители на МВР,шофьори на чиновници,тарикати "бизнесмени" карат без колан. Бесен
   

оценка

+1 -0