Текста чете Румен Радев* | webcafe.bg
Webcafe

Текста чете Румен Радев*

webcafeМария Панайотова
19.01.2017, 19:19 (обновена 21.01.2017, 08:48)
Румен Радев полага клетва пред Народното събрание.

Снимка: © Webcafe

На Румен Радев не му тръгна по вода, нищо че парадният червен килим пред Народното събрание беше подгизнал от януарски сняг и киша.

Най-очакваната реч на новия президент така и не успя да задържи вниманието на депутатите, макар че беше значително по-кратка от първото слово на Росен Плевнелиев, произнесено преди 5 години.

Атмосферата, създадена от ултрас-патриотите, подхождаше повече на стадиона в Симитли, отколкото на държавническа клетва в препълнената пленарна зала, в която присъстваше почти целият политически и обществен елит.

Дали от прекалено вълнение или от недостатъчно добра подготовка, Румен Радев изглеждаше като човек, който се измъчва да декламира нечии чужди клиширани съчинения, съвършено неестествени за него.
Лапсусите като "господин Патриарх" или "ще сИмулирам обществен диалог" бяха забавни грешки на езика на фона на кухите упражения по стил в "сегашно тревожно време".

Има два ключови момента, които заслужават да се признаят в речта на Румен Радев.

Първият от тях беше ясно заявеният ангажимент да държи отговорност на парламента за съдебна реформа - и то реформа не само като игра на тронове във Висшия съдебен съвет, но и с повишено внимание към проблемите в реалния съдебен процес и борбата с корупцията.

Важно беше да се чуе още в първата му реч, че членството в Европейския съюз и НАТО е стратегически избор, който не трябва да се поставя под въпрос - въпреки всички мечти за светло евразийско бъдеще на част от избирателите му и въпреки "приятелските" побутвания по наклонената плоскост към Кремъл, само от Радев ще зависи дали ще успее да запази лицето и интегритета си.

За съжаление, това, което не чухме от новия президент, е гласът на силен, независим и подготвен лидер, който няма нужда от цял отбор суфльори и съветници, за да знае как да се държи на ниво.

Заплахата към депутатите "Имате една седмица", бе резултат от провокация, но реакцията на Радев беше напълно неуместна на фона на позицията му.

Странно и непремерно звучаха и заключенията, че „партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО-кухня".

Радев повтори отдавна изхабения репертоар на тема "демокрацията ни сполетя", "София не е България", и "тринайсет века клетост", но така и не посочи как вижда собствената си роля в начертаването на нов дневен ред в следващите 5 години.

За сметка на това, стана ясно, че има намерения да държи на ръчно управление всички поръчки за милиарди във военния сектор, а "цивилното" Министерство на отбраната го очакват тежки времена.

За пропастта между социалните класи в България нямат вина и хилядите граждани, които с труд, образование и професионализъм са постигнали някакъв приличен стандарт и продължават да се борят за запазването му. Нито пък тези, избрали по една или друга причина реализацията в чужбина, които издържат по-бедните си роднини, родители и т.н. било пряко, било чрез данъците.

Тези хора почти не присъстваха в речта на бъдещия Обединител на нацията - освен като безименна съставна част на "скъпите му съотечественици".

Традицията повелява да се даде 100-дневен толеранс на всеки нов държавник. Възпитанието изисква да оценяваме новия президент по действията, а не по думите.

Май никой не е очаквал да чуе нова версия на речта за "Кръв, труд, сълзи и пот" в среда, която е свикнала на "перхидролени човечета" и "филии с мас". Ниската летва е факт и проблем сама по себе си.

Ако човек придобие навика да говори само истината, няма да му се налага да помни какво е казал. Ако Румен Радев започне да говори и мисли от първо лице, няма да му се налага да срича изкуствени речи. А следващите пет години обещават да са интересни. Със сигурност.

*Заглавието е по Драго Симеонов

Oще: бедни и богати  встъпителна реч  здравеопазване  новият президент  образование  петият президент  президент  приоритетите  радев и лапсуси  речта на румен радев  румен радев  софия и провинцията  социално неравенство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.01.2017, 17:35

27 Aryan Ziezi | 22.01.201718:03

Как може да започнеш реч с: "Нямам амбицията..."?
Едно от най-вредните неща в една реч...
Вместо да започне с утвърждаване...
Кой тъпанар я писа тази реч?
Ега ти популизма!
Цялата беше пълна с популизъм.
Видяхте ли платформа, явни намерения, а не празни приказки.
За справка и сравнение вижте и речта на Тръмп.
Абе - българска работа...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

26 TheRock | 22.01.201717:07

Защото тези, които мълчат са руски проксита като него.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

25 Al Kl | 22.01.201715:24

"ти бил ли си казармата? 90% от хората решили да сложат фуражка са марионетки, станали такива именно поради причината, че на тях не им се налага да вземат решения, защо имат устав, който ги спасява от личностни противоречия и несъгласие." Ама точно Уместо. javascript:emoticon('Усмивка')
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

24 7 | 22.01.201709:47

Павел Илиев

Защото, при спортните коментари има едно златно правило:
Когато водят "наште", то е "въпреки лошото време и калния терен...".
А пък, когато водят "ваште", то е "поради лошото време и калния терен...". Кул
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 01:04

23 Павел Илиев | 22.01.201701:56

Всеки лапсус на Плевнелиев беше надълго и широко коментиран в социалните мрежи , някои дори с години . Бъдещият бивш президент беше наричан кукла на конци и марионетка и увековечаван в редица колажи (някои съмнително професионално направени) . И какво виждаме сега - в първата си официална проява новият президент показа всичко това на куп , че и по-зле от предишния . Отзвукът обаче определено не е толкова силен , защо ли ?
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

22 Шамито | 21.01.201713:45

Текста го чете български президент.Зомбита вият от неудоволствие.Е нима ценност в курвенската демокрация е да създаваме удоволствие на недоволните.Сега губите.Ами чакайте си реда бре.Протестиращите са терористи прикрити под маската на курвенската демокрация.Затова ги наричат Интелектуални терористи.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

21 Виктория Пенелопова 07 | 20.01.201722:41

Кофти тръпка да имаш за президент сричаща фуражка.
Заобиколен с толкова кучки! Включително и Деси -повторката.
Има, все още, държави, в които, за политиците се съди по това, колко сплотено и здраво семейство имат.
Радев е първият бг-президент, принуден да се ожени за любовницата си заради кариера. Не го съдя, напротив, само си разсъждавам. Смее се
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 20.01.201721:56

>А ако е неопитен но умен?

Ако избираш хирург, който да ти направи операция, кое ще предпочетеш - абсолютно неопитен, който не е дори стъпвал в болница, но пък (си мислиш, че) е много умен, или хирург с 20 години практически опит, дори такъв, който ти изглежда като пълен глупак?

Президентът е там за 5 години. Да, ако случайно се окаже сериозен outlier сред военните с поне трицифрен IQ, то може и да успее да натрупа малко опит през това време. За съжаление ползата от това ще е точно никаква, защото като избираме президент не се интересуваме от това колко по-опитен ще излезе от мандата си, а колко работа ще свърши през него.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

19 TheRock | 20.01.201720:02

Голям пример даде с руският шпионин Заимов. но в случая с Радев примерът е добър.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

18 Bichkiiata | 20.01.201717:35

"Дори недействащ, офицерът си остава офицер - никой от тях не обича друг да му казва какво да прави."

Гризли

ти бил ли си казармата? 90% от хората решили да сложат фуражка са марионетки, станали такива именно поради причината, че на тях не им се налага да вземат решения, защо имат устав, който ги спасява от личностни противоречия и несъгласие. Много са малко хората като ген. Владимир Заимов.
Тоз нещо почна да се огъва още от началото навирайки ненужно България в проблемите на Руся/Украйна/Крим и вземе да се окажа прав, че май някой го е строил в две редици
   

оценка

+4 -4