Двойно начало | webcafe.bg
Webcafe

Двойно начало

Цветана Георгиева
24.02.2013, 15:22 (обновена 24.02.2013, 20:05)
Българи юнаци

Снимка: © Getty Images

Организаторите на протестите вкупом призовават участниците да не се настройват едни срещу други, защото до момента са управлявани точни по този начин

В един и същи ден българският народ се сдоби с нов духовен водач и заклейми цялата политическа класа като шепа крадливи негодници. Символиката може да е само една - двойно начало.

Изкрещяно от хиляди гърла желание за промяна - далеч не само заради сметките за ток и порочния политически модел, където физиономиите рядко се сменят с честотата на изборния цикъл, а когато ги изправят пред съда, стават доказано невинни и чисти.

На улицата излезе един осиротял народ - обеднял и обезверен, изоставен от своите разсърдени управляващи и прелъстяван със светли обещания от тези, които точат зъби да му станат нови господари (или стари- нови господари). Дори го обвиниха, че не знае какво иска.

А е толкова просто - смяна на управленския модел, който непрекъснато се възпроизвежда с козметични корекции, с илюзорни възможности за гражданско участие, с мимикрия на честност и прозрачност.

На пръв поглед изборът на патриарх и националният протест срещу монополите и статуквото във властта нямат нищо общо. Само че и двете значими събития, които трудно можеха да се случат по-показателно в един и същи ден, са натоварени с огромна надежда за промяна.

И в двата случая тя е за онова мистериозно и липсващо звено, което се нарича солидарност, справедливост и морал. Промяната е за цялата обществена матрица, чиято функция са и институциите, и църквата, и протестите.

Докато висшият клир избираше митрополит Неофит за наследник на дядо Максим, хиляди крещяха "Мафия" и "Оставка" пред празната сграда на парламента, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Орлов мост, под прозорците на президента и на правителството в оставка, пред лъвовете на Съдебната палата. Нямаше кой да ги чуе.

Хаотичен протест, който показа нагледно, че хората не знаят вече към кого да се обърнат. Затова излязоха рамо до рамо на улицата, защото вярват само в себе си. И се пазят от политическите партии като от чума.

Търси се авторитет, пастор и водач, който да канализира огромната гражданска енергия в смислени искания и в работещи решения. Президентът се опита да го направи, но бе заклеймен като "терорист" и "един от всички политици".

Точно тук е шансът на новия патриарх. И за връщане на вярата у хората, и за чувството за солидарност и сплотеност, което толкова силно ни трябва.

Обществото показа, че започва да се пробужда. Остава да видим отговора на институциите и на църквата. Защото двойното начало може да доведе и до двоен провал.

Oще: герб  неофит  оставка  патриарх  протест  ток 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

6 koya sam? | 25.02.201314:01

От този патриарх ли, който също е бил агент на ДС очаквате духовната подкрепа?! Да, изборите вчера бяха поучителни: избраха този, защото нямаха според техните канони друг легитимен по-добър...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 25.02.201312:52

Умъртвеното общество трудно може отново да се пробуди.Такива чудеса стават
в божиите фантазии.Защото медиите отново пропагандират онези политици,
които преди 23 години ограбиха България за да задоволяват своета перверзна суета и лични интереси.За сметка на обществените.Защото Освобождението сме посрещнали гордо,с колоси като Васил Левски и Христо Ботев,а демокрацията ни натрапи природни грешки като Желю Желев,К.Тренчев,Ф.Димитров,Бакърджиев
и така нататък.Освен като медийни коментатори,днес ще ги откриете и като топ активисти или депутати в Парламента!Хранете си ги!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 25.02.201312:19

Имам голяма надежда в Светата Българска Православна Църква.Тя ни е спасявала и в много по лоши години на робство, на войни и беди.
но е време и ние да се обърнем малко повече към църквата си и към християнските ценности.И да си спомним, че алчността е смъртен грях, и не е християнска добродетел.
За мене най-голямата причина за бедите ни е, че направихме от парите култ, идол на който се кланяме, и превъзнесохме алчността в най-голямата добродетел.И напълно забравихме за християнското милосърдие, за милостта към по-слабия.
Как мислите-докъде ще стигне общество в което на почит са алчността и насилието?
И едно време е имало и търговци, и финансисти и заможни хора-но вижте техния пример за какво са използвали бгатстото си-от братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, чиито паметници са пред университета,до Коджакефалията в Бургас-построил с парите си училища и жилища за бедните,и колко още други-Димитър Ценов от Свищов, с чиито пари е създадена стопанската асккадемия, Кудоглу в Пловдив-дал на СТОТИЦИ кадърни българчета стипендии да учат в западни университети.И колко още други дарители, на които сме забравили имената, дали всичките си средства за построяването на училища и на болници.
На такива хора се прави поклон и се целува ръка.
Сегашните предпочитат да профукат парите по казина и по наркотици.Как да ги уважаваш?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.02.2013, 15:56

3 Vertreter | 24.02.201322:58

Двойното начало е при ретрограден Меркурий, според астролозите, започнатото в такива периоди не завършва успешно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2012, 22:48

2 Kirmetz Kirmets | 24.02.201321:06

Бедни отрепки, време е да работите! Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 24.02.201318:01

„Търси се авторитет, пастор и водач, който да канализира огромната гражданска енергия в смислени искания и в работещи решения......”

Симеон Кобургготски.....Бойко Борисов ........ ? (Кой ли ще е новият спасител на България?)
   

оценка

+0 -0